To tyske udstillinger hylder dansk design, arkitektur og byliv. Dels særudstillingen ‘Gesamtkunstwerke – Arkitektur af Arne Jacobsen og Otto Weitling’, der nu er rykket fra Tyskland til Haderslev. Og dels vandreudstillingen ’Lebenswerte Stadt’, der nu er nået til Berlin og blev åbnet med ladcykelevent.
Gesamtkunstwerke
Særudstillingen: Gesamtkunstwerke – Arkitektur af Arne Jacobsen og Otto Weitling i Tyskland er kommet til Haderslev. Særudstillingen om dansk arkitektur i Tyskland er udarbejdet i forbindelse med det dansk-tyske venskabsår 2020 og har været udstillet flere steder i Tyskland. Nu kommer den for første gang til Danmark, og Haderslev er en af de to byer, hvor udstillingen bliver vist.
Særudstillingen præsenterer de byggeprojekter, som Arne Jacobsens tegnestue stod for i Vesttyskland samt Vestberlin i de første efterkrigsårtier. Gennem beskrivelsen af disse projekter beskæftiger udstillingen sig blandet andet med nordisk funktionalisme i det 20. århundrede samt arkitekturen som et samlet kunstværk (Gesamtkunstwerk). Derudover er der eksempler på møbeldesign og andet design.
Fotos: Jan Dimog & Hendrik Bohle, thelink.berlin
Udstillingsperiode: 3. februar – 23. april 2023
Adresse: Simmerstedvej 1A i Haderslev
Åbningstider: Ti. – fr.: 12.00-16.00 + weekend.: 10.00-16.00
Entrépris: 70 kr. (incl. Ehlers Samlingen)
Lebenswerte Stadt
Ambassaden i Berlin har i samarbejde med Byplanlaboratoriet samlet 28 gode historier om byudvikling i Danmark. Det er blevet til en vandreudstilling, som både store og små tyske byer og kommuner kan lægge billet ind på og få et inspirerende indspark til den lokale debat. Udstillingen blev åbnet med et stort program, der indbefattede ladcykeltur, cykel-symposium og åbnings-reception for cika 300 gæster i Fælleshuset af de nordiske ambassader i Berlin.
Bæredygtighed er den røde tråd i vandreudstillingen ”Lebenswerte Stadt – 28 X Stadtentwicklung in Dänemark”. Det er et højaktuelt tema for både Danmark og Tyskland og et godt afsæt for dialog. Men hvad betyder tidens mest brugte buzzword egentligt? Udstillingen gør det konkret og viser projekter inden for blandet andet cykling, renovering af bygninger, klimatilpasning og biodiversitet. Samtidigt ser den også på betydningen af fællesskaber og borgernes eget engagement.
De største byer fylder en hel del i udlandets billede af Danmark, men det er selvfølgelig ikke hele historien. Engagementet for bæredygtighed spirer i hele landet, og udstillingen har derfor projekter med fra Hjørring, Vejle, Middelfart, Svendborg, Aarslev og mange flere.
Udstillingen havde premiere i Gelsenkirchen i Ruhr-området d. 16. september 2022 og blev derefter vist i Arnsberg. Visningerne fandt sted i samarbejde med Baukultur NRW, der er delstaten Nordrhein-Westfalens arkitekturcenter. Nu er den åbnet i de nordiske ambassaders fælleshus i Berlin og vandrer derefter videre til blandt andet Bremen.
Fotos (dette + topbillede): Punta Velo / Johannes Zappe
Udstillingsperiode: 28. januar – 14. maj 2023
Udstillingssted: Nordiske ambassader, Fælleshus
Adresse: Rauchstraße 1, 10787 Berlin
Åbningstider: Ma–fr: 11–19, weekend & helligdage: 11–16
Entré: Gratis