Fra den 28. maj og frem til den 27. november 2016 viser den danske pavillon på den 15. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig udstillingen ”Art of Many and the Right to Space”.
Det officielle danske bidrag til arkitekturbiennalen er i år kurateret af arkitekt Boris Brorman Jensen og filosof Kristoffer Lindhardt Weiss, som også har skrevet bogen ”Art of Many – the Right to Space”, der udkommer den 27. maj.
Bogen stiller skarpt på nyere dansk arkitektur (2000-) og præsenterer mere end 130 danske arkitekturprojekter gennem billeder, tegninger og tekster. Udover at være et katalog til udstillingen er bogen et selvstændigt værk, og indeholder en række interviews og essays. ”Art of many” fortæller historien om, hvordan velfærdssamfundet arbejder tæt sammen med en bred vifte af arkitekter.
”Dansk arkitektur er ikke først og fremmest kendetegnet ved prestigebyggeri og arkitektoniske fyrtårne, der hæver sig over den anonyme mængde af masseproduceret standardbyggeri. Dansk arkitektur er kendetegnet ved et meget højt generelt niveau. Det er de manges kunst”, siger Kristoffer Lindhardt Weiss og Boris Brorman Jensen.
Reporting from the front
Temaet for biennalen er sat af arkitekturbiennalens hovedkurator, den chilenske arkitekt Alejandro Aravena. Under overskriften ”Reporting from the front” ønsker han, at biennalen undersøger arkitektens rolle i ”kampen for at styrke menneskers livskvalitet over hele verden”.
“Blandt arkitekter er der bred konsensus om, at arkitekturarbejdet bør stå i menneskets tjeneste, men der er langt fra enighed om, hvordan og med hvilke midler den menneskelige arkitektur skabes. Vi vil tegne et vitalt øjebliksbillede af dansk arkitektur og byplanlægning, men har også tænkt os at gå et spadestik dybere. Det er vores ambition at undersøge, dissekere og diskutere nogle af de paradokser og konflikter, som en ny humanisme i samtidsarkitekturen bringer med sig” siger Boris Brorman Jensen og Kristoffer Lindhardt Weiss.
De har konstateret et overraskende bredt samfundsengagement i den nye danske arkitektur.
”Der er spændende eksperimenter i mange forskellige lejre og ikke kun hos de store, velkommunikerende tegnestuer, vi tit hører om. Fronten består ikke af en ”one man army”, men af mange, der vedvarende udfordrer sig selv og deres omgivelser til ikke bare at løse, men også løfte opgaverne. Derfor har vi valgt at kalde udstillingen for ”Art of Many”. I betydningen ”de manges kunst”, men også ”kunsten at skabe arkitektur af høj kvalitet til de mange””, siger de.
De to kuratorer er udpeget af Dansk Arkitektur Center, som er Kulturministeriets kommissær for biennaleprojektet.
Publikationen til det danske bidrag til Arkitekturbiennalen i Venedig 2016 er støttet af Dreyers Fond.
Læs mere om det danske bidrag på DACs hjemmeside her
Læs mere om kuratorerne her
Bogen “Art of Many – the Right to Space” er på 520 sider og er udgivet på Arkitektens Forlag. Læs mere om bogen her