Med titlen ’Ego to Eco’ udstiller tegnestuen EFFEKT Arkitekter på hovedudstillingen til årets arkitekturbiennale i Venedig og kommer med deres svar på det overordnede spørgsmål om, hvordan vi skal leve sammen i fremtiden. Det korte er svar er at gå fra egocentreret til i pagt med og respekt for omverdenen. Vejen dertil er arkitektur.
Midt i de gamle fabrikshaller i udkanten af Venedig står et bord med over 1200 små træer, der et par måneder inde i biennalen er ved at vokse arkitekturprojekterne over hovedet. Det er helt med vilje og understreger kun pointen om, at mennesker skal leve i større pagt med omgivelserne – både samfundet og naturen.
”The Grow Table” bliver computerstyret hjemme fra EFFEKT Arkitekter i København, så træerne får den rette mængde vand og vokser sig store og stærke. Efter udstillingen i Venedig skal de ud at leve i virkeligheden, som en del af den større naturintegrerede boligbebyggelse Naturbyen.
Udvalgt til at udstille
Den 17. udgave af den internationale arkitekturudstilling La Biennale di Venezia bærer titlen ’How will we live together?”. Den løber fra den 22. maj til den 21. november 2021 og hovedudstillingen er kurateret af arkitekt og forsker Hashim Sarkis, der har udvalgt EFFEKT til at deltage.
Til trods for dansk arkitekturs internationale indflydelse er det sjældent, at danske tegnestuer bliver udvalgt til at udstille på hovedudstillingen, så det var en kæmpe ære for EFFEKT. Tegnestuen har taget opgaven tæt til sig og dybt alvorligt, for de har noget vigtigt på hjertet.
”Vi er i gang med et paradigmeskift. Globalt. Klimaforandringerne tvinger os til det. Vi er nødt til at leve på en anden måde og ændre syn på os selv fra isolerede individer til dele af et større økosystem. Derfor er titlen på vores udstilling også fra ’Ego to Eco’, og de udvalgte projekter alle repræsentanter for at leve i fællesskab og samspil med omgivelserne,” fortæller Tue Hesselberg Foged, arkitekt MAA samt stiftende partner i EFFEKT Arkitekter.
Alle billeder fra biennalen af Rasmus Hjortshøj / COAST
Naturgenopretning med herlighedsværdi
På hovedudstillingen i Arsenale-området udstiller EFFEKT i den del af udstillingen, der fokuserer på samfundet. Ud over tegnestuens kendte ’skovtårn’, er de udstillede projekter fremtidsorienterede og endnu ikke realiserede. Fællesnævneren er naturgenopretning med høj herlighedsværdi for brugere og beboere.
Urban Villages er et samarbejdsprojekt med IKEA. Ideen er født af behovet for billigere boliger i byerne, hvor færre og færre har råd til at bo. Grundtanken er, at beboerne opsparer værdi ved at betale husleje, så de gradvist opnår ejerskab til boligerne, der skal produceres på en CO2-neutral måde og være (næsten) lige så lette at samle som IKEA’s kendte IVAR-reol.
Naturbyen er et bud på hvordan ejendomsudvikling skaber økologisk restaurering, og det er her, de mere end 1300 træer fra arkitekturbiennalen i Venedig skal leve deres ’voksenliv’. Det lille nybyggede fælleskab i Middelfart kommer på den måde til at blive omkranset af skov over år. Forventningen er, at den vil absorbere mere end 1000 tons CO2 i løbet af 50 år.
Harbour Farm er et af de mere spacy projekter, hvor produktion af fødevarer skaber renere vand. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men tanken er, at dét der på overfladen er et lækkert område for brugere af et bynært havnebad, neden under rummer en vertikal undervandsfarm, hvor der bliver dyrket spiselig tang, blåmuslinger og østers. Som en del af deres vækst renser de havnevandet, så det bliver anvendeligt som badevand. Den oprindelige ide er senere blevet ført videre af Havhøst (tidligere maritime nyttehaver).
Build for Life er et fælles projekt med Velux, der forlængst har sat spot på dårligt indeklima, fordi danskerne opholder sig i særklasse meget indendørs. Her er der regnet med CO2-briller på hver en bygningsdel, ned til skuerne, for at skabe boliger, der er bæredygtige set i klimaperspektiv og samtidig er sunde at opholde sig i.
The Forest Tower troner allerede i Gisselfeld Klosters skove på Sydvestsjælland og tiltrækker tusindvis af gæster, der fra 45 meters højde får et unikt udsyn til naturen. Den lange opstigning foregår i et tårn med slank talje samt forstørret bund og krone, så det står solidt og har en prægtig udkikspaltform.
Forest Learning Hub er et oplæg til Naturstyrelsen i Hareskoven med en mission om at forbedre forståelsen for naturen ved at være og lære i den. Den stjerneformede bygnings centrale del ligger 1,5 meter under skovbunden, mens taget er en forlængelse af den bakke, besøgscenteret ligger på, så gæsterne kan gå direkte ind i skoven.
Økosystemer er svaret
Så når arkitekturbiennalen spørger ’How will we live together?”, svarer EFFEKT ’Ego to Eco’.
Sociale, miljømæssige og økonomiske aspekter er tænkt ind i et ethvert projekt som en hjælp til at løse nogle af de udfordringer, verden står over for som et resultat af menneskelig eksistens. Denne tilgang har skabt genklang langt uden for Danmarks grænser, hvor EFFEKT i dag skaber levedygtig og bæredygtige arkitektur – økonomisk som socialt.