Normalt fylder arkitekt-bøgerne mest på hylderne hos Dreyers Fond, men i 2021 er også en del bøger til advokater støttet. Et udvalg er samlet.
Balancen mellem overvågning og privatliv
’Digital overvågning – lovgivningens grænser i et menneskeretligt krydsfelt’ er skrevet af Tanja K. Christensen og udgivet af Djøf forlag. Bogen bygger på en afhandling, der fastslår reguleringsstrukturen mellem den europæiske menneskerettighedskonvention og EU’s Charter om grundlæggende rettigheder. Herfra bliver udledt krav til lovgivning om digital overvågning samt tilhørende retspraksis. Den overordnede konklusion er, at det er lovgivers ansvar, at lovene formelt sikrer, at politiets digitale overvågning er i overensstemmelse med den grundlæggende ret til privatliv. Forfatteren giver også bud på procedurer og korrekt håndtering. Læs mere hos forlaget.
Forandringer for forretningshemmeligheder
’Forretningshemmelighedens retsværn – forandring, forankring og fremtidsperspektiver’ er en ph.d afhandling af Monia Fleischer Ben Soltane og udgivet på Djøf forlag. På trods af sin store politiske væsentlighed har forretningshemmelighedens retsværn i releativ stilhed undergået store forandringer over ganske få år. I Europa betød vedtagelsen af direktivet, at retsområdet blev reguleret i EU-retten for første gang i fællesskabsrettens historie. Denne milepæl har medført et paradigmeskift i Danmark, da direktivet blev implementeret i dansk ret ved lov om forretningshemmeligheder i 2018. Læs mere hos forlaget.
Større opsamling på international ophavsret
’Festskrift til Jørgen Blomkvist’ er skrevet af Morten Rosenmeier, Thomas Riis, Jens Schovsbo og Henrik Udsen (red.) på forlaget ExTuto. Festskriftet er udgivet i anledning af 70-års fødselsdagen for Jørgen Blomkvist, der er adjungerende professor i international ophavsret på Center for Informations- og Innovationsret (CIIR) ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. Festskriftet består af bidrag fra juridiske specialister, såvel nationale som internationale. Læs mere hos forlaget.
Ekspert i miljøret hædret af fagfæller
’Festskrift til Karsten Revsbech er skrevet af Michael Hansen Jensen, Helle Bødker Madsen, Søren Højgaard Mørup (red.) og udgivet på Jurist- og økonomiforbundets forlag i anledning af 70-års fødselsdagen for Karsten Revsbech, der er professor dr.jur. i forvaltningsret ved Aarhus Universitet og en af landets førende eksperter inden for faget, herunder særligt miljøret. Over 30 fagfæller og praktikere i både ind- og udland har bidraget til festskriftet. Læs mere hos forlaget.
Når strukturer gør psykisk sygdom sværere
‘Stigmatisering af psykisk sygdom – sundhedsret, menneskeret og samfundsøkonomi’ er skrevet af Annika Frida Petersen og udgivet af Ex Tuto. Bogen er en ph.d. i jura ved Københavns Universitet, hvor Annika Frida Petersen har undersøgt de samfundsmæssige strukturelle udfordringer bag det faktum, at mennesker med psykisk sygdom typisk lever 15-20 år kortere end gennemsnittet i Danmark. Bogen er tidligere omtalt i et interview med forfatteren.