En fornemmelse af uendelighed

30. juli 2018

Følelsen af et uendeligt og omsluttende ocean og en sær blanding af ensomhed og nærhed til andre har været målet med skulpturen ’The Desert Island’. Værket prydede Cottesloe Beach i Perth foråret 2018, og bestod af en buet spejlvæg vendt mod Det Indiske Ocean.

Den prisbelønnede danske arkitektvirksomhed Gjøde & Partnere Arkitekter står bag. Dreyers Fond har støttet projektet, der bidrager til kulturudvekslingen og styrker båndene mellem Danmark og Australien ligesom andre af fondens indsatser.

Det dansk-australske par H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Mary bragte udstillingen Sculpture by the Sea til Aarhus i 2015, hvortil tegnestuen skabte ’Den Uendelige Bro’ i 2015. I 2018 fik australierne så fornøjelsen af de danske arkitekters kreativitet.

Omsluttet af et uendeligt ocean

”Idéen med installationen var at gøre horisonten uendelig ved at spejle den og således lade den omslutte publikum på stranden. Den uendelige horisont fik på den måde en rumlig kvalitet, der vækkede en følelse af både isolation og fællesskab blandt dem, der befandt sig i det rum, som værket skabte,” forklarer Johan Gjøde, der er kreativ direktør og grundlægger af Gjøde & Partnere Arkitekter.

Konkret var ’The Desert Island’ et enormt krumt spejl, der var skabt til at modstå stedets enorme vindtryk og genspejle stranden, havet og horisonten, der især ved solnedgang er særdeles storslået. Gjøde & Partnere Arkitekter bød ind til Open Call hos Sculpture by the Sea og blev udvalgt blandt hundredvis af ansøgere fra hele verden.

Kunst med arkitektonisk vinkel

”Vi har altid bevæget os i grænselandet mellem kunst og arkitektur. Både for at udforske vores egen faglighed og for at opbygge netværk. Frem for at vente på opgaver eller bruge en masse timer på at tegne konkurrencer, vil vi gerne udfordre os selv og andre ved på eget initiativ at skabe rumlige installationer, der udfordrer de vante opfattelser af de rum og den natur, der omgiver os som mennesker,” forklarer Johan Gjøde.

Arkitektvirksomheden arbejder for tiden på en række byggeprojekter i den helt store skala, blandt andet på Holmen i København, men står også bag en række udstillingsdesigns for kunstinstitutioner som Aros, Arken og Brandts.

Kunstinstallationen ’The Desert Island’ er skabt til Sculpture by the Sea 2018 i Cottesloe, Australien. Værket spejler horisonten i en omsluttende gestus.

Værket fik ekstra glød ved stedes særligt smukke solnedgang.

Vinden er stærk på Cottensloe Beach, så der måtte en stærk konstruktion til at bære værket, der var 2,44 meter højt og bestod af 76,4 meter buet spejlvæg.

Med få mennesker på stranden blev følelsen af at befinde sig på en øde ø forstærket.

Med mange mennesker på stranden blev nærheden til andre næsten omsluttende.

’The Desert Island’ skabte som forventet stor opmærksomhed om dansk kunst og arkitektur på Sculpture by the Sea i Australien, hvorfor Dreyers Fond også støttede projektet.