Der er heldigvis langt fra USA til Danmark, når vi taler fake news problematik, men tendenserne fra ’over there’ sætter også sine aftryk her. Tænketanke er til for at underbygge samfundsdebatten med fakta og faglighed, og en af dem, Dreyers Fond støtter, er Kraka. Aktuelt med deres analysearbejde i forhold til fake news.
Tænketanken Kraka er upartisk og har som krav, at alle deres analyser lever op til de tre kriterier faglighed, aktualitet og anbefaling. I projektet om fake news er målet at være en modvægt til en markant stigende overfladisk debat om centrale samfundsforhold samt at skabe transparens om dem. Cheføkonom Jens Hauch forklarer til baggrund:
”Siden Kraka blev grundlagt i 2011 er omfanget af fake news steget, så vi ser det som en af vores centrale opgaver at være en modvægt hertil og at servicere både medier og andre meningsdannere med saglig og solid faktuel viden samt at stille os kritisk, når sager bliver fremstillet usandt eller vinklet for skarpt for at fremme en særlig politisk agenda”.
Kraka ser det i stigende omfang som sin opgave løbende at blande sig i debatten, som det også er sket under hele coronakrisen. I projektet om fake news har der ud over det overordnede analysearbejde været forskellige fokus undervejs, alt efter hvilken debat der aktuelt har kørt.
Et par eksempler på dette er tal vedrørende CO2-afgifter og Au pair-ordninger, hvor Kraka med sine analyser tilføjede fakta til følelsesladede debatter. Kraka fik også nuanceret billedet, både hvad angik en stigning i offentlige lønninger generelt, og hvorvidt politiet ville opklare flere sager ved et økonomisk løft. Jens Hauch fra Kraka siger:
”Hvis Justitsministeren siger, at det bliver mere trygt at være dansker, fordi politiet vil opklare flere sager, hvis de får tilført flere midler, er det vores opgave at undersøge, hvorvidt det er sandt – uanset hvad partifarve regeringen har. Det er et eksempel på, hvordan vi imødegår fake news i Danmark – hvor der heldigvis stadig er langt til, hvad vi ser i for eksempel USA”.