På den 13. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig er dele af den danske udstilling “Possible Greenland” blevet til med støtte fra Dreyers Fond.
Hele den danske pavillon ved Arkitekturbiennalen i Venedig er i år tilegnet Grønlands fremtid og udstillingen “Possible Greenland”. Her vises i perioden fra den 29. august til den 25. november 2012 en række projekter og bud fra både danske og grønlandske arkitekter på fremtidsløsninger for Grønlands udvikling. Udstillingen er opbygget i lyset af de store udfordringer, Grønland står overfor i takt med at isen smelter, store nye mængder råstofressourcer bliver tilgængelige og nye erhverv og bykulturer opstår. Projekterne omfatter en række visioner for økonomisk, samfundsmæssig og bæredygtig udvikling i Grønland.
Når de mange internationale gæster får mulighed for at fordybe sig i det grønlandske tema er det blandt andet med bistand fra Dreyers Fond, som har støttet to af projekterne, og desuden har bidraget med støtte til udstillingskataloget.
I udstillingskataloget “Possible Greenland” giver en række toneangivende grønlandske og internationale profiler og beslutningstagere deres syn på – og vision for den fremtidige udvikling i Grønland.
De to projekter, som har fået støtte fra Dreyers Fond, er udarbejdet af Team Cultivating Greenland, tegnestuerne tnt nuuk, Hausenberg og Elkiær og Ebbeskov arkitekter; og Team Greenland Inhabiting, Qarsoq Tegnestue i Nuuk, som samarbejder med Tegnestuen Vandkunsten og Clement & Carlsen.
Nye boformer
Team Greenland Inhabiting giver med sit projekt et bud på en helt ny arktisk byggeskik med udgangspunkt i grønlandske værdier, det arktiske klima og lokale materialer. En fleksibel og bæredygtig boligmodel, der kan tilpasses forskellige boligbehov og det barske, skrøbelige og storslåede landskab. Tidligere har arkitekturen i Grønland været tæt forbundet med de danske byggetraditioner.
Bæredygtig udnyttelse af ressourcer
Team Greenland Cultivating stiller i projektet med titlen “How to swallow a whale” 10 spørgsmål til diskussion i Venedig. Hvis udnyttelsen af de grønlandske ressourcer for alvor skal hjælpe grønlænderne med at udvikle det grønlandske samfund, så skal løsningerne hvile på grønlandske principper og være i overensstemmelse med grønlandske værdier. Debatten er allerede i gang i de grønlandske medier, på gymnasier, skoler og virksomheder.
Læs mere på DACs hjemmeside