Den unge tegnestue Rumgehør har eksperimenteret sammen med unge på Mors for at finde frem til prototypen på fremtidens ungekulturhus. Det er der kommet 10 grundtanker ud af og en borgmester, der ser frem til at blive udfordret.
Politikerne og de unge på Mors er enige om, at det skal være lettere for unge, der gerne vil skabe kunst og kultur for og med andre unge. Græsrodsorganisationen Ung Kult får derfor snart en grund stillet til rådighed af kommunen, hvor de skal bygge et ungekulturhus. Men hvordan ser sådan et ungekulturhus ud? Og hvilke værdier er vigtige for de unge? Fællesskab, empati og tryghed var nogle af svarene, der kom frem på en workshop på Kulturmødet Mors.
Grundtanker mejslet i sten
Lokale og Anlægsfonden, der hjælper Ung Kult med det nye byggeri, havde hyret den unge tegnestue Rumgehør til at lave en workshop på Kulturmødet Mors for at tage hul på projektet og sammen med de unge udvikle prototypen på et ungekulturhus.
På de to dage kom en masse unge forbi og byggede, tegnede og fandt på. Rumgehør indsamlede 10 grundtanker om, hvad fremtidens ungekulturhus skal kunne. En lokal stenhugger mejslede dem ind i en sten, der skal bygges med ind i det nye hus. De unge byggede også 30 skamler på workshoppen til deres fremtidige hus.
Rumgehør er en ung tegnestue, grundlagt af en arkitekt og en kaospilot. Den særlige kombination gør dem særligt egnede til at arbejde med forprocesser og inddragelse i byggeriet – at idéudvikle og visualisere sammen med brugerne, forklarer Anna Hassel, der er arkitekt i Lokale og Anlægsfonden (LOA).
Victor Tambo og Rasmus R. B. Maabjerg fra Rumgehør
Ung-til-ung-kontakt kan noget særligt
LOA valgte Rumgehør til at starte projektet på grund af deres særlige kompetencer inden for projektmageri, men også fordi de har erfaring med og kan noget særligt i arbejdet med børn og unge. Det oplevede de også på workshoppen, fortæller Malte Houe, formand i Ung Kult:
“Når man har den der ung-til-ung-kontakt, så kommer der noget helt andet frem. Der er en helt anden tryghed i relationen. Det er jo også det, Rumgehør oplever her, at der er så mange unge, der tør at give deres mening til kende, og det er jo virkelig et kvalitetsstempel.”
Anna Hassel, arkitekt i Lokale og Anlægsfonden
Malte Houe, formand i Ung Kult
Rumgehør er udvalgt af Arkitektforeningen og Dreyers fond til Projekt START, der matcher unge tegnestuer og kommunale byggeprojekter. Hans Ejner Bertelsen, borgmester på Mors, kom også forbi på kulturmødet. Han er meget optaget af de unges projekt, fortæller han.
“Det ligger jo lige for med et ungehus, at man så tager fat i unge arkitekter og får de nye, moderne idéer med. Og så synes jeg, det er dejligt, at der er mulighed for, at det ungehus, vi laver på Mors, det bliver unikt. Man skal jo også blive udfordret. Og det kan godt ske, at jeg bliver det, når jeg ser indretningen af ungehuset. Men det glæder jeg mig til.”
Hans Ejner Bertelsen, borgmester på Mors
Tekst og billeder: Emilie Koefoed
https://dreyersfond.dk/okay-portfolio2/start-deltagerne/