For det Nordiske Processpil om menneskerettigheder 2022 støttede Dreyers Fond både Club Lannungs deltagelse og værtskab. Ved konkurrencens afholdelse i København deltog Club Lannung med studerende fra Københavns Universitet, der blev årets vindere. Nordisk Processpil finder næste gang sted i juni 2023, og der er ansøgningsfrist torsdag den 6. oktober 2022.
I 2022 deltog ti hold fra de nordiske universiteter i Nordisk Processpil. Club Lannungs hold med studerende fra Københavns Universitet vandt konkurrencen og derudover en pris for bedsteklagerskrift og en procedørpris til Emma Thorup, som afgav duplik. Finalen blev afholdt i Højesteret, hvor dommerpanelet bestod af dommere fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
I Nordisk Processpil arbejder jurastuderende tæt sammen med andre studerende, der har interesse i menneskerettigheder og får mulighed for at fordybe sig i aktuelle spørgsmål i relation til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Sagen i år handlede om tvangsindlæggelse og – fiksering af en 14-årig dreng med en autismediagnose. Sagens overordnede spørgsmål drejede sig derfor om de menneskeretlige problematikker, der kan opstå i sager om tvang i psykiatrien, og særligt børns rettigheder i den forbindelse.
Baggrunds info om Nordiske Processpil og Club Lannung
Nordisk Processpil om Menneskerettigheder er en procedurekonkurrence for jurastuderende om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Konkurrencen består af en skriftlig fase efterfulgt af en mundtlig finale i én af de nordiske hovedstæder – her i 2022 i København. Club Lannung deltager i processpillet med studerende fra Københavns Universitet. Det Nordiske Processpil er en enestående mulighed for at arbejde tæt sammen med andre studerende og for at fordybe sig i aktuelle spørgsmål i relation til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Panelet består af dommere fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og fra de nordiske højesteretter. Konkurrence afholdes på skift i Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland, og der deltager årligt omkring 13 hold fra de nordiske universiteter. I de seneste femten år har Club Lannung opnået syv førstepladser og en række priser for bedste processkrifter og procedører. Club Lannung er således det mest vindende hold i konkurrencen.
Fotos: Emil Hennings
Om Club Lannung
Club Lannung er opkaldt efter landsretssagfører Hermod Lannung, der som en af de første i Danmark interesserede sig for menneskerettigheder. Hermod Lannung havde en lang international karriere bag sig og deltog blandt andet i stiftelsen af FN, ligesom han spillede en aktiv rolle under forhandlingerne om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Hermod Lannung døde i 1996 i en alder af 100 år.
Club Lannung finansieres ved fondsmidler. I 2022 blev Club Lannung støttet af Dreyers Fond, Hoffmann og Husmans Fond, Hermod Lannungs Fond, Knud Højgaards Fond, Professor dr.jur. Max Sørensens Mindefond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt Reinholdt W Jorck og hustrus fond.
Club Lannungs bestyrelse består af Ole Spiermann, partner i advokatfirmaet Bruun & Hjejle, Dreyers Fonds Hædersprismodtager Jonas Christoffersen, advokat hos Offersen og Christoffersen og Jonas Bering Liisberg, ambassadør, Danmarks faste repræsentation ved den Europæiske Union.
Læs mere om Club Lannung og Nordisk Processpil.