Fra den 2. til den 18. september 2022 afholder Golden Days dette års festival under titlen ”QUEENS”. I år sætter den kulturhistoriske festival fokus på kvinder, køn og magt og hylder historiens dronninger, heltinder og andre kvinder, der har sat særlig aftryk på historien. Dreyers Fond støtter festivalen og dens arkitekturspor.
Foto: Golden Days
I anledning af regeringsjubilæet har Golden Days dedikeret årets festival til forskellige kvindeskikkelser inden for blandt andet kunst, kultur, politik og videnskab. Sammen med over 150 museer, biblioteker, teatre, spillesteder og andre kulturaktører byder festivalens program på mere end 350 arrangementer. I løbet af festivalen bliver der dykket ned i historien og set på forskellige kvinder, der har skabt forandring, herunder både dem der er blevet overset og dem, der er blevet anerkendt.
”Med årets festival tager vi del i en samtale, der heldigvis allerede er i gang. Samtalen om køn og repræsentation i vores samtid, men også i fortællingerne om fortiden. I udstillinger, udgivelser og den offentlige debat stilles der spørgsmålstegn ved, hvorfor kvinderne i vid udstrækning glimrer ved deres fravær i historieskrivningen,” fortæller festivalleder Svante Lindeburg og fortsætter:
”Med festivalen vil vi gerne bidrage til den samtale – og de samtaler, der følger med. Vi tror på, at vi i fælles flok kan brede samtalen endnu mere ud, så flere kan spejle sig i historien og blive nysgerrige på den, så vi alle bliver bedre rustet til at forholde os til, hvilken fremtid vi ønsker at skabe – både for queens, kings og alt derimellem”.
Foto: Malthe Ivarsson
Åbningsfest og piedestaler på ”Dronningens Nytorv”
Fredag den 2. september 2022 skydes festivalen i gang med en gratis åbningsfest på Kongens Nytorv, der i anledning af festivalen er blevet omdøbt til ”Dronningens Nytorv”. I samarbejde med Kunsthal Charlottenborg og Gyldendal indleder Golden Days den kulturhistoriske festival med en åbningsfest, der har et tæt pakket program. Blandt andet er der udstillingsåbning med H.M. Dronningen, en kvindehyldest fra Tessa, talks med blandt andet Ritt Bjerregaard og Ghita Nørby, klassisk korfortolkning af Tove Ditlevsens digte, feministisk masse-hypnose af Lilibeth Cuenca Rasmussen samt koncert Dame Dearest.
I forbindelse med Golden Days Festival har tegnestuen BIG og Kunsthal Charlottenborg udviklet en storstilet midlertidig udstilling, der vil blive præsenteret på ”Dronningernes Nytorv” fra den 2. til den. 18 september 2022. Udstillingen har navnet ”50 QUEENS” og består af 50 piedestaler til ære for markante og vigtige kvindeskikkelser i Danmarkshistorien. 49 af piedestalerne er dedikeret til navngivne kvinder, mens en piedestal står uden navn, så gæsterne kan give deres bud på, hvem der bør hyldes med denne statue.
Partner i BIG, Giulia Frittoli, udtaler om projektet: “Vores udstilling er med til at fortælle de ufortalte historier om kvinder, som har bidraget til dansk historie, men ikke blevet anerkendt for det. Med øget fokus på social retfærdighed og ligestilling er vi enormt stolte og beærede over at bidrage til denne vigtige samtale og give en stemme til dem, der ikke er blevet hørt. Med ”50 QUEENS” håber jeg, at vi kan være med til at skabe opmærksomhed omkring mangfoldighed i vores offentlige rum, så vi kan være med til at forbedre byerne i dag og skabe endnu bedre byer i morgen.”
Foto: BIG
Ambitionen for hele Golden Days Festivalen er at skrive kvinderne mere ind i historien og synliggøre dem både i historien og i byrummet. Manglen på kvindeskikkelser i byrummet vil både Golden Days og udstillingen ”50 QUEENS” gøre op med og ambitionen for udstillingen er, at der efterfølgende bliver opført mindst én blivende statue af en kvinde.
Topbillede: BIG
GOLDEN DAYS
Golden Days er en kulturhistorisk festival, der hvert år i september behandler et nyt tema. Festivalen tager historien, samtiden og det, der har formet og former os som mennesker og samfund op til debat. Sammen med museer, biblioteker, teatre, spillesteder og andre kulturaktører byder festivalen hvert år på et program fyldt med arrangementer og udstillinger. Læs mere om Golden Days.