Installation i pagt med naturen

7. november 2018

Som et pejlemærke for Nuuk har Marie Ramsing designet en installation, der ærer Grønlands vilde natur. Dreyers Fond har støttet den nu 27-årige arkitekts studieophold på Royal College of Art i London, hvor installationen ’The Aesthetics of Appearance’ var afgangsprojektet.

”Baseret på inuitternes nomadiske tradition, tilhører jorden på Grønland alle. Klimaet har også en hel anden tilstedeværelse – simpelthen fordi det kan være farligt. Hvis vejret er for dårligt, går du hjem fra arbejde. Jeg ønskede derfor at skabe en kollektiv installation, der reagerer på vejrfænomener,” fortæller Marie Ramsing og uddyber:

”På Grønland kan du se uendelig langt, når vejret er klart. Men det kan ændre sig pludseligt. Her kan en simpel gåtur med hunden udvikle sig til en arktisk ekspedition, når et whiteout opstår på sekunder. Under et whiteout bliver alt hvidt og du er alene i ingenting. Derfor er installationen designet, så den reflekterer og forstærker sollyset og kan ses af alle”.

 


Under et whiteout fungerer installationen som et kollektivt referencepunkt i det uendelige landskab.
Foto: Marie Ramsing


I den arktiske regions lange polarnatte lyser installationen op på Nuuks himmel
Foto: Marie Ramsing

Mellem arkitektur og kunst

Efter en bachelor fra Aarhus Arkitektskole og et par års arbejde i København og Berlin, blandt andet hos Studio Olafur Eliasson, ønskede Marie Ramsing ny inspiration. Den fandt hun på Royal College of Art, der er en af verdens mest indflydelsesrige skoler indenfor kunst og design.

”Min interesse er krydsfeltet mellem arkitektur og kunst. I London havde jeg det sidste år et halvt år til research og et halvt år til designprojektet. Min research har udviklet sig og er inspireret af den engelske geolog Doreen Massey, som jeg igennem praktisk arbejde brugte til at blive klogere på materialer og konstruktioner,” fortæller Marie Ramsing og forklarer videre:

”Nærheden til et materiale og et landskab genererer en ny forståelse. Derfor var det også vigtigt for mig at besøge Grønland for at forstå Nuuks arktiske omgivelser, inden jeg skabte en installation dertil. Designet omfavner den flygtige fornemmelse af forandring og det endeløse indtryk af et ældgammelt landskab”.


Marie Ramsings studie af solens bevægelse ved hjælp af en robotarm
Foto: Satoshi Isono

 

Anerkendelse for ideen

Marie Ramsing er blevet nomineret til flere priser af Royal College of Art og har vundet ”årets bedste urbane intervention”. Hun er på nuværende tidspunkt nomineret til RIBA President’s Silver Medal, der er en af de mest ansete og prestigefylde priser indenfor arkitektuddannelsen og som kun tildeles nogle af verdens bedste arkitektstuderende.

Installationen ’The Aesthetics of Appearance’ er et afgangsprojekt og ikke bygget. Billeder taget på Grønland og en model af installationen indsat. Se mere i Marie Ramsings projektvideo.