Genbrugte og genanvendte materialer udfordrer de eksisterende udbudsrammer i byggebranchen og spænder ben for bæredygtig nytænkning. Nu er arkitekternes og advokaternes brancheforeninger gået sammen og vil hjælpe den cirkulære omstilling på vej med nye juridiske skabeloner, som de lancerer ved en konference i virksomhedspartnerskabet Circle House Lab den 24. september.
Vores bygninger står for cirka 40 procent af Danmarks samlede CO2-udledning, og de seneste år er der derfor blevet arbejdet på højtryk for at finde nye og mere klimavenlige måder at bygge på, blandt andet ved at genbruge og genanvende gamle byggematerialer i nye byggerier. Men det er ikke helt så let, som det lyder. For ambitionen om at bruge gamle materialer udfordrer eksisterende samarbejdsstrukturer mellem byggeriets parter og dermed rammerne for udbud af byggerier.
Danske Advokater er derfor gået sammen med Danske Arkitektvirksomheder om at udvikle en serie nye juridiske skabeloner eller paradigmer, der skal give byggebranchen bedre muligheder for at arbejde sammen om omstillingen. Udviklingen er støttet af Dreyers fond og Realdania.
”Nu har vi givet brancherne et solidt grønt fundament at stå på, som kan videreudvikles og hjælpe aktørerne med at komme i gang på et juridisk efterprøvet grundlag,” forklarer vicedirektør i Danske Advokater, Ulrikke W. Krogbeck.
Samarbejde i centrum i nye paradigmer
Byggeri med genbrug og genanvendelse forudsætter, at bygherrer, arkitekter, ingeniører og entreprenører samler deres kompetencer omkring bordet fra start. Derfor indeholder de nye juridiske skabeloner alle et samarbejdselement og peger på, hvordan man konkret kan få indkredset sin risiko, og hvordan man kan skrue en aftale om ansvar sammen. Louise Bornø, SIRIUS advokater, der har bidraget til udviklingen, forklarer:
”Helt konkret tager paradigmerne afsæt i tre forskellige udbudsmodeller, der afspejler tre forskellige ambitionsniveauer. Derudover indeholder materialet en vejledning med konkrete forslag til løsning af de juridiske udfordringer, som er særlige for cirkulære byggeprojekter.”
Der er ingen undskyldning længere
Lene Espersen, direktør i brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder, forventer, at skabelonerne kan få stor betydning for den cirkulære omstilling i byggebranchen.
”Det er et kæmpeskridt for vores medlemmer, arkitekterne og deres kunder, at vi nu får et grundigt gennemarbejdet udgangspunkt,” siger hun og peger på, at der i materialet findes netop de konkrete kontraktudkast og tjeklister, som sikrer, at der i den enkelte byggesag bliver taget stilling til de ømme tæer. Hun uddyber: ”Der er simpelthen ingen undskyldning længere for ikke at tænke genbrug og genanvendelse ind i såvel private som offentlige udbud”.
Lejerbos erfaringer en del af grundlaget
Repræsentanter fra hele branchen har været involveret undervejs i processen. Blandt andre det almene boligselskab, Lejerbo, som netop har udbudt Circle House, 60 cirkulære boliger, der designes, så alle materialer kan tages ud og genbruges, når de ikke længere skal virke i boligerne.
Projektchef Jesper Kort Andersen forventer, at de nye skabeloner kan lette arbejdet næste gang.
”Vi har gjort os en masser erfaringer, og er meget glade for, at der nu er lavet et grundigt stykke arbejde, som gør det lettere for bygherrerne, når der skal udvikles og bygges cirkulært. Vi bliver nødt til at lære af hinanden og dele viden, hvis branchen skal omstille sig i det tempo, der er behov for”.
De juridiske paradigmer lanceres i København i BLOXHUB den 24. september, hvor virksomhedsnetværket Circle House Lab afholder SUMMIT for 200 brancherepræsentanter. Herefter bliver de gjort tilgængelige for alle på de involverede parters hjemmesider.
Om cirkulært byggeri
Cirkulært byggeri handler om at bygge, så der hverken tabes kostbare ressourcer undervejs, eller når en bygning eller en del af en bygning en gang i fremtiden har udtjent sit formål. Du kan skabe cirkulær økonomi i byggebranchen ved at:
- Undersøge om du kan renovere og transformere eksisterende bygninger fremfor at rive ned
- Beslutte allerede i ide- og projekteringsfasen, hvordan ressourcekredsløb kan lukkes og materialernes levetid kan forlænges
- Anvende materialer, der er genbrugte eller genanvendte
- Anvende materialer, der kan blive genbrugt eller genanvendt
- Understøtte via design, at materialerne kan skiftes ud og bruges igen
- Bygge fleksibelt, så bygningen også kan bruges til andre formål
- Sørge for kvalitet i de byggevarer, byggeriet anvender, dvs. at de er funktionsdygtige og uden uønskede stoffer
- Sikre sporbarhed og dokumentation af materialer igennem hele processen
Samarbejde på tværs af alle byggeriets aktører
Kilde: VCOB
Et billede på bæredygtighed
Topfotoet til artiklen her er taget af Jonathan Weimar og forestiller ”Næste skur”, der er et fint eksempel på et byggeri bygget af genbrugsmaterialer af høj kvalitet.
”Næste skur” har en restlevetid på 30-50 år, og der er i gennemsnit sparet 3-18 Tons CO2 i forhold til konventionelle løsninger i henholdsvis træ eller galvaniseret stål. Det er arkitektvirksomheden Næste der står bag udviklingen af konceptet med arkitekten Niels Jakubiak i spidsen.
Baggrunden
Et af de lovgivningsmæssige benspænd for at bygge cirkulært ligger i udbuddet af et byggeprojekt. Offentlige og halvoffentlige bygherrer som f.eks. kommuner, regioner, stat og almene boligselskaber er nemlig underlagt en fælleseuropæisk udbudslovgivning, der er udfordrende i forhold til at bygge på nye måder og med uprøvede materialer. De juridiske udfordringer vi ser på det cirkulære område ligger både på det udbudsretlige som på den efterfølgende kontrakt. Paradigmerne håndterer begge situationer.
Organisationerne bag
Brancheorganisationerne Danske Advokater og Danske Arkitektvirksomheder har stået i spidsen for arbejdet med hjælp fra bl.a. advokatvirksomheden SIRIUS, rådgivningsvirksomheden Responsible Assets og arkitektvirksomheden Matter, samt støtte fra Dreyers Fond og Realdania.
Om Circle House Lab
Circle House Lab er et partnerskab bestående af ca. 120 virksomheder fra den danske byggeindustri. Partnerskabet er åbent for alle, der ønsker at bidrage til, at dansk byggeri bliver førende inden for cirkulære løsninger. Circle House Lab er finansieret af Realdania og Miljøministeriets MUDP-midler. Læs mere om Circle House Lab.