’Ny Dansk Arkitektur’ er en form for ’Greatest hits’ over den danske samtidsarkitektur, og bogserien kommer vidt omkring. Dreyers Fond var med til udgivelsen af bind 5 og 6, hvor forfatteren havde sat tre arkitekter i stævne hos DAC – Dansk Arkitektur Center.
’Ny Dansk Arkitektur’ er en serie på i alt 10 bøger, der efter udgivelsen af dem alle bliver samlet i én 1000 sider lang engelsk udgave. For nu udkommer bind 5 og 6 i serien af Kristoffer Lindhardt Weiss, og de handler om henholdsvis Center for Kræft & Sundhed og Hammershus Besøgscenter. Bøgerne er udgivet med økonomisk støtte fra Realdania, Augustinus Fonden, Statens Kunstfond og Dreyers Fond.
Til udgivelsen af bind 5 og 6 i serien ’Ny Dansk Arkitektur’ havde Strandberg Publishing sat fire på stribe på scenen i DAC: Seriens forfatter Kristoffer Lindhardt Weiss sammen med Johannes Molander Pedersen fra NORD Architects, der står bag Center for Kræft & Sundhed samt Poul Schülein fra Arkitema og professor Christoffer Harlang, der sammen var ledende arkitekter på Hammershus Besøgscenter.
Brugerinddragelse hele vejen
Paneldebatten spændte lige så bredt som de to bygningsværker og de fire repræsentanter for arkitekturen. NORD lagde ud, og Johannes Molander Pedersen fortalte, at tegnestuen fra starten har gjort velfærdsarkitektur til deres metier, og Center for Kræft & Sundhed underbygger dette. Projektet er desuden blevet et billede på det paradigmeskift, der skete på rehabiliteringsområdet efter 2007, hvor en ny sundhedslov blev vedtaget.
Brugerne blev inddraget undervejs i byggeriet og har også haft indflydelse på valget af møbler i dansk design såvel som kunsten på væggene. Det færdige center giver som ønsket plads til en aktiv frem for passiv rehabilitering af de kræftpatienter, der skal komme sig oven på hårde forkøb med operationer og stråling.
Center for Kræft & Sundhed
Lokal accept er hæder i sig selv
Hel modsat er målgruppen for Hammershus Besøgscenter, der er de 400.000 besøgende, som hvert år kommer for at se slotsruinen og den omgivende natur, Bornholm er så kendt for. De to ledende arkitekter tog udgangspunkt i en skitse, Kulturministeriet mange år tidligere havde fået udarbejdet af Jørn Utzon, der viste hans særlige evne til at se og analysere et landskabt.
Skitsen var derfor en hjælp i forhold til beliggenheden, men det nuværende center er dog blevet ganske anderledelse. Byggeri integreret i klipper på en skrænt samt stramme budgetter har sat sine begrænsninger, men det færdige byggeri er taget vel imod af bornholmerne, og dét er ifølge arkitekterne selv den største hædersbevisning.
Hammershus Besøgscenter
Engagerede bygherrer ønskes
Mens Naturstyrelsen var bygherre på Hammershus Besøgscenter, har NORD Architects skulle samarbejde med både offentlige, private og civile parter på Center for Kræft & Sundhed. Både Københavns Kommune, Kræftens bekæmpelse og frivillige har haft en stemme, men mest har lederen af centeret, Jette Vibe-Petersen. Johannes Molander Pedersen fra NORD fremhæver mere end én gang under paneldebatten, hvor afgørende hendes engagement har været.
På Bornholm var arkitekterne Poul Schülein og Christoffer Harlang enige om alle afgørende beslutninger, men mærkede til gengæld ofte modstand udefra, især i starten af projektfasen. Stemningen ændrede sig dog undervejs. Dels fordi lokale virksomheder hjalp til med byggeriet, dels fordi TV2 Bornholm formidlede processen, og dels af at projektet tog form.
Hammershus Besøgscenter
Forskellige men med fællestræk
Begge byggerier er stedbundne. Især Hammershus Besøgscenter men også Center for Kræft & Sundhed havde fået en sokkelgrund at forholde sig til. Dette drejer debatten i retning af et opråb for at erstatte den nutidige gentagelse af arkitektur med arkitektur, der tager udgangspunkt i det enkelte sted. Jo mere unikt stedet er, jo mere ballade er der i starten, og jo mere begejstring ender det ofte med, når byggeriet står færdigt.
Herlang mener, at de to byggerier har flere fællestræk, heriblandt karakterfylde og autoritet men også en uformel imødekommenhed. Mest er alle dog enige om både deres forskelligehed i faglige baggrunde og de fremhævede byggeprojekter. Forfatteren Kristoffer Lindhardt Weiss kalder dem begge for hovedværker, der sammenfatter høj kvalitet af arkitektur med huse, som brugerne elsker at opholde sig i.
Center for Kræft & Sundhed
Om bygningernes bøger
’Ny Dansk Arkitektur’ bind 5 går tæt på Center for Kræft & Sundhed (2009) på Nørrebro i København. Det er tegnet af NORD Architects, der med en analytisk og tænkende tilgang til arkitektur mestrer at forløse grundig brugerinddragelse i et vellykket design. Centeret er et pragteksemplar på en helende arkitektur, hvor patienter mødes i øjenhøjde som hele mennesker på deres rejse mod at få det bedre.
’Ny Dansk Arkitektur’ bind 6 præsenterer det nye Hammershus Besøgscenter (2018) ved Bornholms sagnomspundne vartegn. På en af landets mest spektakulære beliggenheder har Arkitema og Christoffer Harlang skabt et moderne Gesamtkunstwerk, der med en begavet nænsomhed respekterer både landskabet og den historiske ruin. Bygningen fremstår som et moderne eksempel på helstøbt arkitektur, hvor arkitekterne har tegnet alt fra sokkel til skraldespand.
“Selvom udgangspunktet for de to bygningsværker er vidt forskelligt – en kulturinstitution i et åbent, historisk landskab over for et sundhedscenter i et levende, urbant bybillede – udmærker begge sig gennem en kompromisløs insisteren på at følge den arkitektoniske ambition helt til dørs. Tilbage står de som moderne præmieeksempler på danske arkitekters formåen, der igen har manifesteret Danmark som kreativt foregangsland,” siger forfatteren Kristoffer Lindhardt Weiss.
Fotokreditering
Billeder af bøgerne: Narayana Press
Billeder i bøgerne: Rasmus Hjortshøj – COAST
Ny Dansk Arkitektur
’Ny Dansk Arkitektur’ er en bogserie, som blev lanceret i 2018. Gennem 10 bind giver serien et vitalt signalement af den nyeste danske arkitektur og præsentere nogle af de mest nytænkende projekter, som dansk arkitektur kan byde på netop nu.
Hvert bind udfolder et enkelt bygningsværk og portrætterer derigennem tegnestuen bag. Gennem et essay og et dybdegående interview med arkitekterne kommer læseren helt tæt på førende danske arkitekters tanker, visioner og arbejdsmetoder.
De i alt 10 bygninger i serien repræsenterer desuden hver især et højaktuelt tema i tidens arkitekturdebat – fra transformation til bæredygtighed.
Kristoffer Lindhardt Weiss
Kristoffer Lindhardt Weiss er uddannet cand.mag. i filosofi fra Københavns Universitet og Sorbonne og er i dag direktør i Arkitektens Forlag samt én af landets fremtrædende arkitekturskribenter.
Weiss har blandt andet været tilknyttet Information og Politiken samt skrevet flere bøger om arkitektur. Han var fra 2011-19 partner i rådgivningsvirksomheden Wallner Weiss. I 2016 var han sammen med Boris Brorman Jensen kurator af den danske pavillon på Venedig Biennalen for Arkitektur. Som partner i tegnestuen EFFEKT vandt han desuden Den Gyldne Løve på Venedig Biennalen for Arkitektur i 2006.
Bind 5 og 6
Titler: Center for Kræft & Sundhed og Hammershus Besøgscenter
Udkommer: 17. september 2020
Omfang: 96 sider, rigt illustreret
Pris: 249,95 kr.
Forlag: Strandberg Publishing
Støttet af: Realdania, Augustinus Fonden, Statens Kunstfond og Dreyers Fond