Fredag den 24. april åbner So Danish! Der er den første udstilling på Dansk Arkitektur Center, der viser den danske arkitekturhistorie fra vikingetiden til i dag. Arkitektur har til alle tider spillet en central rolle for vores samfund, hverdag og livskvalitet – og den har betydning for vores dannelse, vores kulturforståelse og vores fælles fremtid. So Danish! samler fortællingen om dansk arkitektur ét sted.
I udstillingen møder gæsterne arkitekter og arkitektur med noget på hjerte og kan se både ikoniske mesterværker og mindre kendte bygninger, der har skabt det Danmark, vi kender i dag. Gæsterne kan komme tæt på formgivning og funktionalitet i særklasse. De kan mærke arkitekturen på egen krop, og opleve arkitektur i alle skalatrin fra objekt, rum og bygning til byrum, infrastruktur og landskabs arkitektur. Endelig giver udstillingen indblik i, hvordan en ny generation af arkitekter er med til at udvikle og formgive fremtidens bæredygtige samfund.
Arkitekturhistorisk overblik
De 13 nedslag i dansk arkitekturhistorie bliver udfoldet som et wunderkammer mættet med fortællinger om den tidlige arkitektur, krigsarkitektur som vikingernes borge, velfærdsarkitektur, byer for mennesker, radikal formgivning, cykelkultur, klima i centrum og meget mere. Den viser dansk arkitekturhistorie fra vikingetiden til i dag med fokus på den store samfundsfortælling, der knytter sig til arkitekturens betydning for vores fælles hverdag. Publikum får indblik i, hvordan nutidens arkitekter står på skuldrene af flere generationer af arkitekter og deres projekter. Samtidig kan de dykke ned i enkelte perioder, arkitekter og projekter.
Radikal formgivning
Arkitekter arbejder med at formgive vores verden, men nogle ideer og streger er mere radikale end andre. Denne stærke tradition udspringer blandt andet fra en forståelse af arkitektur i Danmark som en kunstart, der skal bidrage til øget livskvalitet for de mange. Traditionen rækker tilbage til 1754, hvor det kongelige danske kunstakademi og en dertilhørende arkitektuddannelse blev etableret.
Udstillingen viser eksempler på dansk formgivning i absolut særklasse fra internationalt anerkendte superarkitekter. Her kan gæsterne opleve en installation, der viser Arne Jacobsens totale design til SAS Hotellet, blive klogere på Susanne Ussing og Carsten Hoffs byggeprincipper fra Thylejren. Der er også mulighed for at gå på opdagelse i, hvordan Jørn Utzons berømte tag til operahuset i Sydney egentlig blev til.
At sanse arkitektur
Gennem omsluttende filmoplevelser inviterer udstillingen indenfor i seks udvalgte bygningsværker baseret på dronefilmoptagelser, der går i kroppen fremfor hovedet, så gæsterne rent faktisk føler, at de pludselig står midt i Grundtvigskirken, svæver over Isfjordscentret i Grønland eller står i toppen af Skovtårnet. Igennem hele udstillingen giver audioguides mulighed for at lytte med på lydfortællinger om dansk arkitektur og de bygninger, der skaber rammerne for vores liv.
Mod et nyt bæredygtigt samfund
So Danish! undersøger, hvordan arkitekterne i dag arbejder med at bygge et samfund på klodens præmisser. Men bæredygtighed er også en kompleks størrelse, så udstillingen viser en række eksempler på, hvordan yngre og mere etablerede danske tegnestuer går til arbejdet med at skabe et nyt bæredygtigt og regenerativt samfund. Udstillingen undersøger også nye materialer og æstetiske, funktionelle og kunstneriske tendenser. På den måde får gæsterne indblik i de nye generationers arbejde med at skabe fremtidens bygninger, byrum og boliger.
Udstillingen So Danish! åbner den 24. marts 2023 i Dansk Arkitektur Centers Guldgalleri og er udviklet af Dansk Arkitektur Center. Udstillingen er støttet af den filantropiske forening Realdania, A.P. Møller Fonden, Ny Carlsbergfondet og Dreyers Fond.
Fakta om So Danish!
I 2023 er København udnævnt til World Capital of Architecture af UNESCO og UIA. Den øgede internationale opmærksomhed, der allerede har været på København som arkitekturhovedstad, tiltrækker internationale besøgende med interesse for arkitektur og design. Udstillingen So Danish! er et godt udgangspunkt for at få et indblik i, hvad dansk arkitektur er, hvad der gør den særlig, og hvor vi er på vej hen.
Udstillinger åbner den 24. marts og er Dansk Arkitektur Centers første permanente udstilling om dansk arkitektur Den indeholder fotos, tekst, lydfortællinger, film, VR, installationer, objekter og materialeprøver. Kuratorisk er udstillingen opdelt i zonerne: et arkitekturhistorisk overblik, radikal formgivning, mærk arkitekturen og fremtidens arkitektur.
De udstillede genstande i zonen arkitekturhistorisk overblik er blandt andet modeller og gipser gravet frem fra loftet af Christiansborg. Flotte historiske modeller fra Danmarks Kunstbibliotek, som sjældent bliver vist frem, for eksempel af Arne Jacobsen, Jørn Utzon og Johan Otto von Spreckelsen. Og PH’s ikoniske mørklægningslampe, designet efter funktionalismens motto – form follows function – til et mørklagt Tivoli under besættelsen i 2. verdenskrig, så parken stadig kunne holde åbent.
I fremtidens arkitektur kan besøgende dykke ned i nutidige eksempler, hvor arkitekter finder alternativer til beton, for eksempel verdens højeste træbyggeri i Schweiz af Schmidt Hammer Lassen. Eller kaster sig over at transformere bygninger, fremfor at bygge nyt arkitekter, som Pihlmann Architects projekt på Thoravej i Københavns Nordvest og arkitekter, som planlægger byer og boligområder på naturens præmisser, som SLA og Henning Larsens plan for bydelen Downview i Toronto, der er Nordamerikas største byudviklingsprojekt. Udstillingen vil løbende blive rekurateret og bringe nye eksempler frem i lyset. Følg med hos DAC.
Samarbejdspartnere, der har bidraget til udstillingen: Aarhus Teater – Arnejacobsen.com – Astrid Maria B. Rasmussen – Atelier Kristoffer Tejlgaard – Atelier Terra Incognita – Benjamin Hesselholdt – BIOSIS – Carl Hansen & søn – Carsten Hoff – C.F. Møller – Danmarks Kunstbibliotek – Dissing+Weitling – EFFEKT – Eva Ørum – Fritz Hansen – Helgi Toftegaard – Henning Larsen – House of Finn Juhl – Jan Gehl – Jespersen Nødtvedt – Kristine Virén – Kvadrat – Københavns Museum – Lendager – Louis Poulsen – Lundgaard & Tranberg – Muuto – Nationalmuseet – OS Arkitekter – Petersen Tegl – Pihlmann Architects – Radisson Collection Royal Hotel – Rundetaarn – SAGA Space Architects – Schmidt Hammer Lassen – SLA – Slots- og Kulturstyrelsen – Takt – Tulinius Lind – Utzon Center – Vola
Alle fotos af Rasmus Hjortshøj