Hvordan arkitekturen påvirker os, handler om mere, end hvad vi ser. For at skærpe opmærksomheden på, hvordan arkitekturen påvirker vores øvrige sanser, har urbanist Niels Bjørn med støtte fra Dreyers Fond skabt en podcastserie på tre afsnit om høresansen, følesansen og lugtesansen.
Serien Sansernes Arkitektur er blevet skabt, fordi urbanist Niels Bjørn syntes, at synssansen alt for ofte er den eneste sans, der for alvor adresseres i forhold til arkitekturen. Ofte er det gode fotos af et projekt, som afgør, om det er værd at omtale, og ofte er det kun, hvad vi kan se, vi forholder os til. For Niels Bjørn kommer flere sanser i spil:
”Når vi er i et rum, en bygning, et byrum, bliver alle de andre sanser også påvirket, og det har betydning for, om vi oplever et sted skønt, beroligende, inspirerende, trygt, stimulerende, farligt eller alt muligt andet. For eksempel vælger jeg selv restauranter, caféer og barer ud fra, hvor der er et dejligt lydrum. Det er afgørende for, at jeg føler mig godt tilpas og kan være nærværende med de mennesker, jeg er ude sammen med”.
Portrætfoto: Anders Graver
Sanselig fordybelse
For at stille skarpt på hver enkelt sans og hvordan den spiller ind i den arkitektoniske oplevelse, er hvert afsnit i podcasten viet til en sans. Der er også brugt lang tid på at finde medvirkende, der på forskellig vis ved en masse om hver af sanserne og deres betydningen for den rumlige oplevelse. Hver af dem har en faglighed, der spiller op mod arkitekturen, selv om ingen af dem er arkitekter.
”Jeg har valgt medvirkende, der syntes, konceptet var sjovt og havde lyst til at gå med på de åbne præmisser. Alle har været meget generøse med deres viden og deres tid og dermed skabt en kreativ og forhåbentlig overraskende og inspirerende serie af lytteoplevelser. Målgruppen for podcastserien er arkitekter og andre, der arbejder med det byggede miljø, samt alle andre med interesse i at få udvidet deres oplevelse og opfattelse af arkitekturen.
”Det har været en supersjov og kreativ proces at skabe podcastserien. Jeg har følt mig meget legende og fri i formatet, og i mit tætte samarbejde med de to komponister og musikere Eske Nørrelykke og Kristian Mondrup om at skabe nogle små musik- og lydstykker. De er brugt i klippefasen til at skabe intime og sanselige lytteoplevelser, der tilfører serien noget særligt sanseligt. Det håber jeg, er lykkedes,” siger urbanist Niels Bjørn.
Om at lytte, røre og dufte
I afsnittet om lyd i arkitekturen deltager Marie Højlund og Nina Gram. Sidstnævnte har lavet ph.d. om, hvordan vi bruger musik i byen, mens Marie Højlund er både komponist, musiker og lydforsker samt udgiver musik under kunstnernavnet Kh Marie.
Til afsnittet om følesansen deltager filmkunstner Kassandra Wellendorf og tekstildesigner Kristine Mandsberg. Mens filmkunstneren er interesseret i at indfange og skildre stedernes taktilitet, mener tekstildesigneren, at vi forstår ting ved at røre dem.
I afsnittet om lugtesansen medvirker Jacob Fabricius, leder af Kunsthal Aarhus, og Casper Holm, strategisk designanalytiker fra Regime. De er valgt, fordi Jacob Fabricius kuraterede kunsthallen udvikling af “Aarhus-parfumen” og Casper Holm blandt andet har lavet en installation til Louisiana om lugtesansen i arkitektur og er lidt af en nørd på området.
Grafik: David Bülow
Fakta om Sansernes Arkitektur
Tilrettelæggelse, interview og klip: Niels Bjørn
Lydmix: Maiken Vibe Bauer
Musik og lyde: Eske Nørrelykke og Kristian Mondrup
Grafik: David Bülow
Portrætfoto: Anders Graver
Økonomisk støtte: Dreyers Fond