Sidst i 2020 blev Nordic Legal Tech Day afholdt og gav deltagerne et indblik i nyheder og tendenser inden for digitalisering og automatisering af advokatopgaver. Fokus for konferencen var aktuel status og fremtidsperspektiver for legal tech i virksomhederne set både fra de interne juridiske afdelinger og advokatfirmaernes vinkel.

”De store virksomheder skal nok få skabt effektive og værdiskabende legal tech løsninger, men de små og mellemstore er udfordret og bliver tilbudt løsninger fra advokatfirmaerne, legal tech virksomhederne, alternative legal service providers samt enterprise legal service providers, der alle binder kunderne tættere til sig,” forklarer Henrik Duedahl Høyer fra Experticon, der i samarbejde Relevent står bag Nordic Legal Tech Day i Danmark.
Legal tech konferencen har kørt fem år i Sverige, tre år i Danmark, og fra år 2021 bliver den også afholdt i Norge og Finland. Dreyers Fond har støttet fundamentet for at kunne afholde den danske version i form af et datagrundlag, der består af undersøgelser blandt chefjuristerne af modenhedsniveauet for brug af legal tech samt kortlægning af globale og lokale legal tech trends.
Siden 2017 er cirka 400 ledende virksomhedsjurister i Norden årligt blevet udspurgt til, hvordan de driver deres afdeling med særligt fokus på den teknologiske udvikling. Resultaterne er offentliggjort i en rapport, mens konferencen efterfølgende sætter spot på de væsentligste tendenser.
Konference med fokus fra flere vikler
Den danske Nordic Legal Tech Day 2020 var delt op i fem dele. Første del fokuserede på overordnet strategi, mens oplæggene i anden del handlede om ledelsen af en intern juridisk afdeling. I tredje del præsenterede legal tech virksomhederne markedstendenser, mens advokatfirmaerne fik taletid i fjerde del. I femte og sidste del blev uddelt årets Legal Tech Award, der i 2020 gik til CLA by Penneo. Prisen blev uddelt af Experticon i samarbejde med Danske Advokater, Danske Virksomhedsjurister og IT-Branchen.
”Tidligere var digitale juridiske initiativer knappe. Nu er de begyndt at dukke op alle vegne men ofte uden sammenhæng. Enhver digital transformation bør være koordineret og skaleret. Strategisk må man spørge sig selv hvordan man skaber en sammenhængende og værdiskabende juridisk strategi. Konferencen fokuserer netop på de værdiskabende juridiske strategier i form af de bedst kendte ”uses cases”. Dem kan man helt sikkert lære fra, og ellers står vi til rådighed med viden og rådgivning,” siger Henrik Duedahl Høyer fra Experticon.


Legal tech jurister er key assets
Kontrakter er for længst blevet digitaliseringsmodne, og efter at EU har indført standarder for både simpel og kvalificeret digitale signaturer, er det kun blevet lettere. Kontraktfornyelser er et af de områder, hvor den juriske afdeling skal være skarpe, for kun kunder med gyldige kontrakter kan faktureres. Uden de rigtige digitale redskaber til at holde overblik i meta-data kan det være en udfordring at holde styr på kontrakter i tusindvis.
”General Counsels med legal tech kompetencer er de nye key assets for CEO’er og CFO’er, fordi det er dem, der kan sikre processerne for forretningen med understøttende og sammenhængende teknologi. Der skal være styr på både kontrakterne og fornyelserne, og kontraktsystemet skal hænge sammen med finanssystemet og lignende. Der skal i tillæg være styr på governance, risk og compliance. Brandslukning uden sammenhængende systemunderstøttelse er desværre stadig hverdagen for mange erhvervsjurister,” fortæller Henrik Duedahl Høyer.


Fremtidige tendenser
Bech-Bruun er et af de advokatfirmaer, der tiltagende satser på at levere legal tech løsninger og fremlagde deres tilgang til konferencen; jo lavere kompleksitet i ydelsen, jo lettere er det at automatisere, og jo højere kompleksitet i opgaver og sager, jo mere er der brug for højt specialiserede jurister. Det blev slået fast, at digitale løsninger nok kan overtage visse opgaver men bestemt ikke overflødiggøre juristerne på den korte bane.

”Med automatiseringens indtog må man dog på længere sigt forvente, at en række juridiske junior og senior stillinger bliver nedlagt til fordel for ikke-juridisk personale såsom projektledere, legal tech specialister og it-personale,” mener Henrik Duedahl Høyer.
På konferencen fremlagde også EY Law deres vision om at skabe nye platforme, hvor eksisterende legal tech løsninger integreres i nye work-flows. Karnov holdt også oplæg om, hvordan de har investeret i adskillige legal tech start up-virksomheder i Norden.
Nordic Legal Tech Day
I 2015 blev den første Legal Tech konference afholdt i Stockholm og fra 2018 i København. Fra 2020 er de nordiske lande for første gang sammen om at skabe Nordic Legal Tech Day med fire separate begivenheder i henholdsvis Stockholm, Helsinki, København og Oslo.
Alle steder har heldagskonferencer fælles strategi og fokus på juridiske tech-værktøjer og den fremtidige rolle for juridiske afdelinger og advokater. Konferencens indhold er båret af relevante og aktuelle aktører inden for legal tech, og der er rig mulighed for videndeling og netværk på det voksende arrangement.
I Danmark er advokat Henrik Duedahl Høyer fra Experticon tovholder på Nordic Legal Tech Day i samarbejde med Relevent. Selv har han flere års juridisk erfaring fra både advokatfirmaer og interne juridiske funktioner i venturestøttede, børsnoterede og privatejede virksomheder. Desuden er han forfatter til flere artikler samt taler og moderator ved seminarer af relevans for juridiske afdelinger.
Læs mere om Nordic Legal Tech Day