Retsstatens principper bør være en del af dygtige juristers DNA. Det er missionen for den nye leder af Justitia Akademi, der fra 2021 har ansvaret for uddannelsen. Selv fik hun de basale frihedsrettigheder ind under huden i Paris. Siden er både indsigt og indignation styrket efter en årrække på Christiansborg. Christina Egelund er derfor mere end klar til at uddanne de jurister, der vil kæmpe for retsstatens principper.
Fremtidens retssikkerhedsbevidste jurister, menneskerettighedsforkæmpere og juridiske debattører er godt stillet med en uddannelse fra Justitia Akademi, der fra 2021 er ledet af Christina Egelund. Planlægningen af forårets semester er i gang, og ideerne står i kø, for den nye frontfigur for Justitia Akademi har en del på hjertet.
”I kølvandet på terrorangrebet d. 11. september 2001 har debatten om frihedsrettigheder og retsstat overfor tryghed og sikkerhed stået centralt. Frihedsrettighederne er i stigende grad blevet ofret på det politiske alter, mens retsstatens principper oftere og oftere betragtes som en irriterende klods om benet. Den debat vil jeg rigtig gerne have vendt om, så vi igen får en kollektiv forståelse af, at retssikkerhed er nøglen til, at vi alle kan leve i frihed,” fastslår Christina Egelund med fast stemme.
Fra Paris til Christiansborg
Den vestlige verdens demokratiske idealer om frihed og lighed samt magtens tredeling blev født i kølvandet på den franske revolution, og det var også i Paris, at Christina Egelund fandt sit fokus. Her læste hun litteratur og lingvistik i starten af nullerne og forstod for alvor, hvor hårdt der gennem historien er kæmpet for at opnå ytringsfrihed, pressefrihed og andre frihedsrettigheder. Indsigten sneg sig ind under huden, og retsstatens principper er i dag en del af hendes DNA. Den gave ønsker hun at give videre.
”Gennem litteraturen indså jeg, at meget af det, vi tager for givet, ikke blot er abstrakte principper, men frihed for den enkelte, der er kæmpet hårdt for, og som vi er nødt til også at kæmpe for at beholde. Jeg har ikke selv en baggrund som jurist, men er jeg fuld bevidst om, hvor vigtig juristernes rolle er. Det er dem, der først og fremmest kan og skal vogte over vores fælles retsstat,” mener Christina Egelund.
Som leder af Justitia Akademi får hun mulighed for at præge de kommende jurister, der ønsker at vide mere om retsstatens grundprincipper. Fra tiden på Christiansborg ved Christina Egelund, hvad der er på spil. I dag er hun ikke medlem af noget parti, men som tidligere retsordfører, gruppeformand og politisk ordfører for Liberal Alliance, har hun som folkevalgt været med i maskinrummet.
En opvågning er undervejs
”Jeg sad i Folketinget i perioden 2015 til 2019, hvor især den førte udlændingepolitik og retspolitik med rette skabte store debatter om hensynet til frihedsrettighederne og den internationale retsorden. Jeg har fra forhandlingsrummene oplevet bestræbelserne på at undvige den enkelte borgers rettigheder overfor staten til fordel for et andet politisk hensyn. Det er et problematisk skred, vi skal tage alvorligt,” mener Christina Egelund og fortsætter:
”Hvis man er interesseret i jura og optaget af retsstaten, er Justitia Akademi det rigtige sted at søge hen, for her bliver man klædt på til at kunne spille en rolle og gøre sig gældende. Det er nødvendigt at forstå det altafgørende samspil mellem jura og politik, hvis man vil kæmpe for retsstaten. Derfor aktiverer jeg også både min egen erfaring og mit netværk fra Christiansborg for at skabe et spændende program for de studerende”.
Justitia Akademi er skabt til kandidatstuderende på landets juridiske uddannelser. Målgruppen er dem, der ønsker at værne om retsstatens principper fra en fremtidig position som advokat, embedsmand, dommer, politiker eller andet. Christina Egelund tror på, at interessen vil være stigende, fordi danskerne generelt er ved at opdage, at hvor der er vælger-valuta, bliver der filet på retsstatens principper og internationale konventioner.
”Aktuelle sager om danske børn i IS-lejre, Inger Støjbergs instruks om såkaldte barnebrude og aflivning af mink uden lovhjemmel har fået folk op af stolene. Det er sundt for vores samfund og vil forhåbentlig skabe en bevidsthed om, hvor vigtige menneske- og frihedsrettigheder er, og at overholdelse af loven er en grundpille i et demokratisk retssamfund som det danske”.
Læs også pressemeddelelse fra tænketanken Justitia
samt tidligere artikel om Justitia Akademi.
Justitia Akademi
Justitia Akademi er skabt i samarbejde med Dreyers Fond af tænketanken Justitia.
Undervisningen foregår hos Danske Advokater og er målrettet kandidatstuderende på landets juridiske uddannelser.
På Justitia Akademiet bliver der undervist i nogle af retsstatens byggesten af landets førende universitetsforskere, advokater og juridiske praktikere fra den offentlige og private sektor.
__________________________
Målsætning
Justitia Akademi giver indblik i praktisk viden og grundlæggende teorier om menneskerettigheder, demokrati og retssikkerhed.
Justitia Akademi ruster fremtidens jurister til at tage aktiv del i den samfundsmæssige debat om disse emner.
Justitia Akademi skaber mulighed for at opbygge et netværk blandt andre af landets jurastuderende og relevante personer med fælles interesse for frihedsrettigheder, demokrati og retssikkerhed.
__________________________
Optagelse
Justitia Akademi har optagelse til hhv. forårs-og efterårssemester, hvor et kursusforløb forløber over tre weekender. Samlet for begge hold bliver også afholdt et sommerkursus.
Se mere på justitiaakademi.dk