Nedlukningen af det danske samfund har ramt udsatte familier hårdt og helt fra start har organisationen Red Barnet igangsat en række corona-indsatser, som blandt andet Dreyers Fond støtter. Denne særlige tid har givet nye udfordringer og nye indsigter.
”COVID-19 har ikke kun skabt en sundhedskrise men også en samfundsøkonomisk og psykosocial krise. For udsatte familier har krisen virket som et forstørrelsesglas på de problemer, de havde i forvejen,” fortæller Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen og uddyber:
”Flere forældre har haft svært ved at magte opgaven, og det er problematisk, for børn er helt afhængige af deres forældre. Isolationen har i mange familier skabt et højt konfliktniveau, og resultatet er lavere trivsel for børnene”.
Et af de allerførste tiltag Red Barnet igangsatte var opringninger til de udsatte familier, som de frivillige kender i forvejen fra Red Barnets sociale aktiviteter og sommerlejre. Red Barnets psykologer havde klædt de frivillige på til disse særlige samtaler og ifølge frivilligkonsulent Jan Due, gjorde opkaldene en stor forskel:
”Jeg troede, vi var glemt,” sagde en mor til en af vores frivillige. En anden mor skrev, at det havde haft en magisk virkning at blive lyttet til uden fordomme. En tredje mor fortalte, hvordan hverdagen var blevet angstfyldt, fordi hun selv er lungesyg og datteren psykisk syg og derfor særligt bange for, at hendes mor skulle blive ramt af corona-virus. ”Det virker som om, du allerede har fået det bedre, mor”, havde datteren sagt efter opkaldet”.
Pakning af krea-kasser
De vigtige frivillige
Red Barnets frivilligkonsulent kan fortælle mange historier om den forskel, det gør at række ud til dem, der har brug for det. Jan Due påpeger også, at det fungerede så godt, fordi de frivillige kendte familierne i forvejen, og deres opkald derfor ikke blev opfattet som en invasion men kun som kærlig omsorg:
”Det man får sagt højt, fylder det halve, og de frivillige var klædt på til at lytte. Det er jo ikke kønt at være i krise, og vi har også hørt udtalelser som: ”Jeg er tæt på at vælte” og ”Jeg ser sider af mig selv, jeg ikke bryder mig om at se”. De her familier er ofte præget af splittede relationer og ensomhed, så under krisen har de frivillige fungeret som en udvidet familie.”
I udsatte familier har børnene brug for andre og mere ressourcestærke voksne i form af for eksempel lærere og pædagoger. Under corona-krisen har de udsatte børn ikke haft mulighed for denne kontakt i samme grad, fordi skoler og klubber har været lukket ned, og fordi det ikke er alle familier, der ejer en PC og har styr på, hvordan skoleportalen Aula fungerer.
Frivillige på vej med pakker
Talerør til beslutningstagere
”Under corona-krisen er indberetningerne til landets kommuner faldet med 40 procent. Det tror jeg desværre ikke er et udtryk for, at alt er lykkeligt i de små hjem. Det viser, at børn ikke har mulighed for at fortælle om de problemer, der er. Derfor har en psykosocial indsats været vigtig,” mener Johanne Schmidt-Nielsen.
Ud over den åbenlyse gevinst ved kontakt til familierne, der har været taknemmelige for at få opmærksomme opkald suppleret af praktisk hjælp i form af diverse pakker, har opkaldene haft en anden og vigtig funktion, fortæller Red Barnets generalsekretær:
”I kontakten med familierne fik vi øjnene op for nogle problematikker, vi ikke umiddelbart var opmærksomme på – blandt andet hvor stort en byrde det var for de i forvejen økonomisk pressede familier, at alle pludselig var hjemme. Den viden har vi kunne formidle direkte videre til Socialministeren. På den måde har de mest sårbare børn i det danske samfund fået en stemme, og der er blevet handlet på deres behov med en særlig børnepakke”.
Masser af god energi hos Red Barnet
Behov for genopbygning
Fra generalsekretæren til de frivillige i Red Barnet er der enighed om ét ord over alle andre i beskrivelsen af corona-krisen: Næstekærlighed. For selv om mange familier har været pressede, er der også sket gode ting i form af nye indsigter, lokal opbakning og styrket kontakt til de udsatte familier. Nu søger organisationen midler til den næste faste, der handler om genopbygning, fortæller Johanne Schmidt-Nielsen fra Red Barnet:
”Forudsætningen for at lære er trivsel, og det er svært at trives i et konfliktfyldt hjem, hvor der bliver råbt og skreget, drukket for meget eller bliver begået vold. Samlet set er der sket et læringstab hos de mest udsatte børn, og det er der behov for at samle op på. Der er også behov for genopbygninger af relationer og tillid. Og der er brug for at få latteren tilbage”.
En alenefar til to døtre har indsendt et billede af familiens resultat fra krea-kassen.
Red Barnet under coronakrisen
Konkrete udfordringer under krisen:
Øget ensomhed
Mangel på fællesskabsorienterede aktiviteter og relationer
Udfordringer med at beskæftige og stimulere børnene
Udfordringer med hjemmeskoling
Begyndende mangel på mad, fordi børnene er hjemme hele dagen
Udfordringer med finansiering og indkøb af mad, medicin og andre basale fornødenheder
Konsekvenserne heraf:
Mistrivsel hos børnene
Lavt mentalt overskud hos forældrene
Øget konfliktniveau i hjemmet
Forværring af psykisk sygdom/sårbarhed
Indsatser under corona-krisen:
Psykosocial telefonhjælpelinje
Pakker med mad, medicin, aktiviteter etc.
Digitalt samvær
Kilde: Red Barnet