Foreningen Erhvervsjuridisk Retshjælp giver nystartede, selvstændige og mindre erhvervsdrivende mulighed for at få gratis rådgivning indenfor forskellige juridiske områder. Foreningen er skabt i et samarbejde mellem forskningsinstituttet CBS LAW på Copenhagen Business School, Frederiksberg Byret og de frivillige studerende på Cand.merc.(jur.) studiet, der til dagligt står for at yde den juridiske rådgivning.
” Sidste år fik foreningen lige omkring 200 henvendelser og år til dato har vi haft lige over 60 henvendelser. Vores forventning er, at vi ved årets afslutning kommer til at ramme et godt stykke over 200 henvendelser,” fortæller Nicolai, der er retshjælpsleder.
Siden 2018 har foreningen Erhvervsjuridisk Retshjælp ydet gratis rådgivning til nystartede, selvstændige og mindre erhvervsdrivende med det formål at fremme iværksætter miljøet. Foreningen består af omkring 15 frivillige studerende, der går på Cand.merc.(jur.) studiet eller er på sidste semester af bacheloruddannelsen samt bestyrelsen, der består af retshjælpslederne Nicolai Lind Andersen og Sarah Hassel Toubro, Christian Lundblad, Peter Arnt Nielsen samt Gunvor Sundgaard Happe.
Christian Lundblad har været en del af foreningen fra begyndelsen og det er derigennem, at samarbejdet med Retten på Frederiksberg er blevet til. Samarbejdet indebærer, at Retten på Frederiksberg stiller lokaler til rådighed, som de frivillige studerende kan bruge. Rådgivningen foregår primært skriftligt på mail og via telefon, men i nogle tilfælde kan den også foregår i lokalerne i Retten på Frederiksberg.
Overordnet rådgivning
Da alle frivillige er under uddannelse, kan de alene give overordnet rådgivning omkring de juridiske områder og retssystemet og ikke konkret sagsbehandling. Det betyder også, at de frivillige ikke kan gå i retten, men alene vejlede. Det vil sige, at de frivillige blandt andet kan oplyse om, hvilke juridiske regler, der gælder på et område eller belyse en sag fra et juridisk perspektiv.
Foreningen får henvendelser fra mange forskellige typer erhvervsdrivende, og henvendelserne varierer meget. Nogen henvender sig for at få svar på et generelt juridisk spørgsmål, så som hvilket slags selskab de kan oprette eller, hvorvidt de må markedsføre sig på en bestemt måde. Andre henvender sig for at få rådgivning om en konkret tvist. Det kan for eksempel være, at de søger hjælp til, hvordan de kan komme ud af en aftale. Foreningens erfaring er, at det ofte lykkedes at hjælpe alene med rådgivning, da det enten giver dem, der henvender sig svar på deres spørgsmål eller gør, at de går derfra mere oplyste.
Fortællinger fra retshjælpslederne
Både Sarah og Nicolai startede i Erhvervsjuridisk Retshjælp på deres sidste semester af bacheloruddannelsen på den ordning foreningen kalder FØL. Det er en ordning, hvor studerende får mulighed for allerede at begynde i foreningen på det sidste semester af bacheloruddannelsen og på den måde få en længere oplæring i, hvad arbejdet går ud på. I dag er de begge to på deres 2. semester af kandidatuddannelsen, og er for nyligt blevet retshjælpsledere og derudover er de med i bestyrelsen.
Sarah Hassel Toubro
Nicolai Lind Andersen
Sarah og Nicolai fortæller, at de især er blevet overrasket over nogle af de forretningsområder og virksomheder, der findes, og hvilke juridiske udfordringer de kan stå med. For eksempel har de haft en henvendelse fra en virksomhed, der udlejede babyudstyr i dage eller få uger ad gangen. Her var problematikken, at der som udgangspunkt efter forbrugeraftaleloven altid er 14 dages fortrydelsesret ved køb af varer og serviceydelser på nettet. Virksomhedens henvendelse gik derfor på, om fortrydelsesretten kunne bruges når noget blev udlejet i mindre end 14 dage.
Hvorfor være frivillig?
Mulighed for at bruge teori i praksis, få indblik i virkelig juridiske problemstillinger og muligheden for at møde andre fra studiet er nogle af de ting retshjælpslederne Sarah og Nicolai fremhæver som årsager til, at de studerende gerne vil være frivillige i foreningen. Det frivillige arbejde er også en måde, hvorpå de studerende får mulighed for at udforske forskellige juridiske områder, samtidig med, at det kan forberede de studerende på deres videre karriere. Det sociale spiller også en stor rolle i, hvorfor de studerende gerne vil være frivillige i foreningen. Både Sarah og Nicolai fortæller, at det gode fællesskab, at man glæder sig til at møde ind og det sociale på tværs af årgange er en stor drivkraft for de frivillige. Sarah uddyber:
” Det frivillige arbejde i foreningen har lært mig rigtig meget, og har udfordret mig til at arbejde med den teori jeg lærer på studiet. Samtidig er det fedt at få et afbræk for studiet og ens studiejob, men stadig arbejde med noget, der er relevant for min uddannelse. Det at være leder frem for almindelig retshjælper har også givet mig mod på at tage mere ansvar og andre lederpositioner i fremtiden,” fortæller Sarah, og Nicolai supplerer:
”Det er også en stor motivation at få mails tilbage fra dem, der har henvendt sig, hvor de skriver, at vores rådgivning har hjulpet dem. Det er fedt rent faktisk at få en tilbagemelding på, at det man gør, har en virkning, hvilket man ikke altid mærker på ens studiejob.”
Øget kendskab
Foreningen ønsker at udbrede kendskabet til dens arbejde og på den måde kunne hjælpe flere erhvervsdrivende. Dreyers Fond støtter initiativet, der grundet omrokering i foreningen kun er i begyndelsesfasen. På nuværende tidspunkt anvender foreningen alene sociale medier som promoveringen. Ønsket om at øge deres synlighed og kendskabet til foreningen har medført, at de har øget deres aktivitet på især LinkedIn og er gået i gang med at undersøge, hvad der vil give den bedste eksponering. For eksempel at komme med i blade eller nyhedsbreve for iværksætter, selvstændige og andre mindre erhvervsdrivende eller øge synligheden på CBS i form af stande på messer og plakater.
Foreningen håber på at gå i gang med en mere konkret markedsføringsplan inden sommeren og Sarah og Nicolai fortæller, at deres indsats frem til nu allerede har skabt mere opmærksomhed. Nicolai fortæller, at der er kommet henvendelser fra iværksættere, der selv går på CBS, der har hørt om retshjælpen derfra, og Sarah fortæller, at dem, der henvender sig, ofte kender til foreningen fra Google søgninger eller LinkedIn, at de har hørt om den fra andre eller, at de er blevet sendt videre fra en anden retshjælp.