Der er flere formål med etableringen af Erhvervsjuridisk Retshjælp, som Dreyers Fond støtter i foreløbig tre år. Den ene er konkret og åbenlyst at hjælpe iværksættere og mindre virksomheder med juridiske udfordringer. Den anden handler om at højne erhvervsjuristernes status.

Retten til at føre en sag
Erhvervsjuridisk Retshjælp er et initiativ fra CBS LAW, der i dag fungerer med base hos Retten på Frederiksberg. Stud.cand.merc.jur. Christina Haaning har været med fra start og fortæller:
“Vi oprettede Erhvervsjuridisk Retshjælp med et todelt formål. Dels at støtte iværksættere, og dels at styrke kendskabet til erhvervsjurister som faggruppe. For de frivillige, der engagerer sig i initiativet, giver det både faglig erfaring og styrker det sociale liv på studiet.
Der er efterspørgsel på vores kompetencer inden for erhvervsjura, og de kompetencer styrker vi ved at bruge dem. Det er hensigtsmæssigt både for hver enkelt af os og som samlet faggruppe. Vi er stolte af at være Cand.merc.jur.
Advokatfirmaerne er begyndt at opdage, at vi med vores kombination af jura og økonomi kan være et stærkt kort for dem i forhold til erhvervskunder. Men vi mangler at opnå samme status og muligheder som klassiske jurister – som at kunne procedere i retten.
På grund af retsplejeloven er det ikke muligt for erhvervsjurister på nuværende tidspunkt, men det håber vi, at det bliver med tiden. Kun sådan kan vi hjælpe vores kommende virksomhedsklienter hele vejen, fra deres udfordringer opstår, til deres sag er afsluttet.
Førstehjælp til iværksættere
I Erhvervsjuridisk Retshjælp yder vi ikke konkret sagsbehandling, men vi besvarer klassiske erhvervsjuridiske spørgsmål.
Iværksætternes henvendelser spænder bredt inden for erhvervsjuraen.
Vi får ofte de samme henvendelser. Det kan for eksempel være om immateriel ret, når idé, design eller varemærke skal beskyttes.
Der er også mange spørgsmål inden for klassisk selskabsret samt GDPR-lovgivning i forhold til website og webshop.
Andre er kommet i konflikt med samarbejdspartnere eller kunder, og her hjælper vi dem med at skabe overblik og forstå, hvor de står.
Det gør vi ved at forklare dem om en civilretslig proces og rådgive dem om, hvordan de kan håndtere deres sag billigst muligt.

En flok af de frivillige i Erhvervsjuridisk Retshjælp er i gang med at diskutere nye tiltag om iværksætterrelevante artikler skrevet af retshjælperne, som retshjælpen i fremtiden vil publicere på hjemmesiden. Fra venstre: Josefine Meyer, Viktoria Allerslev, Jonathan Hjelholt, Simone Bille og Camilla Grøn.

Alsidige cases
Som et eksempel på vores generelle cases har mange iværksættere været i tvivl om GDPR, hvor de lige som resten af EU’s selskaber har haft stort behov for at forstå reglerne. Den nye persondataforordning har et komplekst regelsæt, der giver anledning til tvivl hos mange, så vi rådgiver en del om, hvad personoplysninger er, og hvordan de skal behandles.
Vi besvarer også mange spørgsmål om, hvad virksomheder skal være opmærksomme på i rollerne som henholdsvis databehandler og dataansvarlig. Selv om de juridiske problemstillinger og spørgsmål ofte minder om hinanden, møder vi mange forskellige typer af iværksættere, hører om alsidige idéer og ser kreative virksomheder opstå.
For eksempel har vi ydet juridisk rådgivning til to iværksættere, der ville stifte en samfundsorienteret virksomhed med et social ansvarligt formål. Stifterne havde brug for rådgivning om, hvilken virksomhedsform de skulle drive deres forretning i, så vi gav dem overblik over de forskellige selskabsformer og besvarede deres spørgsmål.

Gennemtænkt setup
Retten på Frederiksberg har stillet lokaler til rådighed for Erhvervsjuridisk Retshjælp, og vi har åbent hver tirsdag aften.
I starten foregik det mest på mail og telefon, men vi er begyndt at holde flere møder, for mange af dem, der henvender sig, har ofte ikke kendskab til jura. Derfor har de brug for en mere uddybende forklaring, end vi er i stand til at give enkelt på skrift.
Alle er frivillige, og vores struktur er bygget op, så der sker et løbende generationsskifte, efterhånden som vi bliver færdiguddannede.
Driften er støttet af Dreyers Fond i tre år og dækker telefon, website, markedsføringsmaterialer med mere. Desuden får vi hjælp fra flere parter som blandt andet CBS’ kommunikationsafdeling og Retten på Frederiksberg.
Vi hjælper alle iværksættere, men vi lægger særlig stor vægt på at hjælpe virksomheder, der gør en forskel for samfundet og giver tilbage til deres lokalområder”.

Erhvervsjuridisk Retshjælp teamet (nedefra og op): Retshjælper Caroline Thrane-Møller, retshjælper Elisabeth Simonsen, retshjælpsleder Jonathan Hjelholt, retshjælpsleder Christina Haaning, retshjælper Viktoria Allerslev, retshjælper Emma T. Hestehauge, retshjælper Emilie Krogh og retshjælper Nikolaj S. Nielsen.

Erhvervsjuridisk Retshjælp opsummeret
Ideen til Erhvervsjuridisk Retshjælp startede på CBS LAW (dengang Juridisk Institut på CBS) i samarbejde med Studienævnet for HA (jur.) og Cand.merc.(jur.) Projektet blev efterfølgende ført videre af studerende i Foreningen af Erhvervsjurister (forkortet FEJ).
Erhvervsjuridisk Retshjælp blev formelt stiftet i 2018 med henblik på at engagere studerende fra cand.merc.(jur.) studiet til at hjælpe iværksættere og mindre erhvervsdrivende. Initiativet giver de studerende mulighed for at opnå praktisk erfaring med juridisk rådgivning.
Målgruppen er yderst relevant, da erhvervsjurastuderende har et godt fagligt udgangspunkt, når de mindre og ofte nyetablerede virksomheder støder ind i problemer.
Erhvervsjuridisk Retshjælp bidrager også til synliggørelse af cand.merc.(jur.) uddannelsen.
Der er blevet afholdt introkursus for alle frivillige for at sikre, at retshjælperne er i stand til at levere rådgivning af høj kvalitet inden for de satte retningslinjer. Flere tiltag sikrer også kontinuiteten i retshjælpen og den tilbudte rådgivning.
Der sker generationsskifte løbende i takt med, at de frivillige retshjælpere bliver færdiguddannet og der er etableret en intern FØL-ordning, der skal gøre bachelorstuderende klar til at indgå i teamet af retshjælpere, når de påbegynder deres kandidatstudie.