Arkitekt Mirjam Hallin har med støtte fra Dreyers Fond været på studieophold i Japan for at studere den traditionelle konserveringsmetode yakisugiita, brændt cedertræ.
”Burnt wood”, brændt træ, er en forkulningsproces, hvor man brænder overfladen af træ for at beskytte mod vejr, vind, insekter og brand, og er en gammel japansk teknik, som stadig er i brug.
Bæredygtig
Om baggrunden for studieopholdet fortæller hun blandt andet:
”Vi står overfor store udfordringer i byggebranchen i dag, og jeg ser det som en grundforudsætning at vi bygger så bæredygtigt og med så få giftige materialer og behandlingsmetoder som muligt”.
Om metoden forklarer hun:
”Brændt træ er kendt for at være en relativt bæredygtig konserveringsmetode. Gennem at brænde træets overflade nogle millimeter ind, beskytter man det fra angreb af insekter, fugt og i en vis grad brand uden at bruge malerfarve eller olie”.
Som led i opholdet har hun blandt andet besøgt en af Japans største producenter af brændt træ og set flere værker af arkitekten Terunobu Fujimori, der er kendt for at bruge naturmaterialer og burnt wood som facademateriale i sine projekter.
Nordiske træsorter
Efter studieopholdet har Mirjam Hallin blandt andet holdt forelæsninger og prøvet at brænde nordiske træsorter.
”Jeg er sikker på, at jeg vil arbejde videre med brændt træ i fremtiden, og håber på at se mere af konserveringsmetoden her i Norden fremover”, skriver Mirjam Hallin i sin rapport om studieopholdet.
Mirjam Hallin er arkitekt i Vandkunsten.
Læs mere om Mirjam Hallins udbytte af studieopholdet i hendes rapport her, hvor hun blandt andet også fortæller om sine prøver med forskelllige træsorter.