Utzon Center åbner udstillingen SUPER DANSK torsdag den 2. februar og præsenterer her 14 danske arkitekter og tegnestuer, der vil skabe en fremtid, hvor kunsthåndværket blomstrer og bliver afsæt for ny dansk arkitektur og møbelkunst. Udstillingen er støttet af Realdania, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond og Dreyers Fond og er i samarbejde med Arkitektforeningen. Den fortsætter frem til 5. november 2023.
Primitive Hut af Hald & Ravnborg
Foto: Hald & Ravnborg
Udstillingen SUPER DANSK præsenterer arkitekter, der er med hele vejen. De er i tæt dialog med de mennesker, steder og omgivelser, hvor de bygger. De er med i alle dele af det værk, som de skaber. Arkitekter står for en bevægelse i ny dansk arkitektur, der er karakteriseret ved en håndværksmæssig opblomstring. Udstillingsdirektør på Utzon Center Line Nørskov Davenport uddyber:
”Det er er tydeligt, at vi kan se nogle nye og ofte unge tegnestuer, der er er sultne på forandring. Til sammen fremstår de som et modspil til en overfladisk og abstrakt formgivning. For dem er håndværket et grundvilkår for en æstetisk og etisk arkitektur”.
Skammel af Jespersen Nødtvedt
Foto: Jespersen Nødtvedt
Fuglekikkertårnet af Johansen Skovsted
Foto: Rasmus Norlander
De 14 tegnestuer inviterer ind i deres sanselige og taktile verden af lerjord, mursten, glasurer, træ, søgræs, urban mining, håndlavede møbler, aluminium, stål og meget andet. I spændingsfeltet mellem nyt og gammelt håndværk, etik og æstetik og drøm og virkelighed, skaber de værker præget af en stærk materialesans, bæredygtighed, smukke samlinger, høj færdiggørelsesgrad og håndens kommunikation gennem materialet. Line Nørskov Davenport siger:
”Det er en form for ny håndværkskultur. Arkitekterne har øjnene rettet mod fremtiden, og udstillingen viser et opgør med den generelle praksis, der hverken er stiv, naiv eller konservativ. Jeg oplever tegnestuerne som højaktuelle, eksperimenterende, undersøgende og legende. Og så er der noget sympatisk samler-manisk over deres forhold til materialer, hvilket er et voldsomt godt udgangspunkt for en sanselig og taktil udstilling”.
Montagerækkerne af Panum & Kappel
Natsværmerhuset af Jonathan Houser
Foto: Mikael Stenström
De 14 udstillere er Hahn Lavsen, Hald & Ravnborg, Johansen Skovsted Arkitekter, Jonathan Houser, Lynge Lynge Arkitekter, NOAA, Office Kim Lenschow, Panum & Kappel, Peter Kjær Arkitekter, Reværk, Rex Skov Arkitekter, Jespersen Nødtvedt, Pihlmann Architects og Verna.
Topbillede:
Friluftshuset af Reværk
Foto: Anders Rajendiram