Hvert år rejser fem danske arkitekt-, design- og ingeniørstuderende til den anden side af kloden for at lære af det ikoniske Sydney Opera House. Det niende hold i MADE-projektet har været afsted på en lærerig rejse, der for blev støttet af blandt andet Dreyers Fond.
MADE by the Sydney Opera House er et uddannelses- og udvekslingsprogram, der forløber over 10 år frem mod operahusets 50-års jubilæum i 2023. Det niende MADE-hold består af de to arkitektstuderende Anna Fogh og Mads Rokkjær samt Filip Hede, der studerer produktdesign og endelig Christina Kjær og Natalia Nawrocka, der begge er ingeniørstuderende.
Formålet med MADE-projektet er at gentænke og optimere Jørn Utzons operahus i Sydney, men med fastholdelse i Utzons oprindelige designprincipper. Det multidisciplinære projekt forløber sig over seks uger, og den første uge bliver brugt i Utzons residens Can Lis på Mallorca. Herefter går turen til Sydney, hvor forløbet bliver indledt med masterclasses og workshops, der styrker både det faglige og sociale bånd og danner grundlaget for et godt samarbejde på tværs af kompetencer.
Forskellige sprog
God kommunikation er helt essentielt for ethvert velfungerende samarbejde. Det kan især være en udfordring i multidisciplinære projekter, da der med forskellige faglige baggrunde følger forskellige faglige ’sprog’, der komplicerer kommunikationen. Denne udfordring var MADE-holdet opmærksom på fra start og havde gennem hele forløbet fokus på vigtigheden af god kommunikation på tværs af faglige baggrunde.
’Vi skulle lære at tale det samme sprog ved at finde et ‘sweet spot’ mellem arkitektur-, design- og ingeniørfaget”
Teamet udformede en fælles konflikthåndbog og indgik i en ’social kontrakt’, hvor nøgleordene var tillid, ærlighed og respekt. Det tværfaglige samarbejde har været både lærerigt og udfordrende for de studerende, og det vil vise sig at være en stor fordel i deres fremtidige arbejdsliv på den anden side af uddannelser.
Visioner for projektet
Det tværfaglige team gik til opgaven med en række forskellige kompetencer, der udmundede i fire konkrete forslag, der var inspirerede af Jørgen Utzons oprindelige designstil. MADE-holdet ønskede at få en bedre forståelse af Utzons designprincipper og tilbragte derfor meget tid ’on site’ ved og i Sydney Operahus.
“Det var meget vigtigt for os at forstå Utzons designprincipper. Vi fulgte DAMAN BALAP princippet, der står for ’do as much as necessary but as little as possible’ i respekt for Utzons oprindelige tanker om Operahuset”
Den første idé var en nytænkning af trappedesignet på ’The Northern Broadwalk’, der er den nordligste del af promenaden. Designforslaget er inspireret af havets dynamiske bevægelser og skal fungere som en påmindelse om de udfordringer, der følger med den globale opvarmning. MADE-holdet havde en vision om at bryde med de lukkede facader, der omkranser den nordlige side og skabe fleksible fællesrum som eksempelvis caféer, udstillinger eller andre offentlige rum.
Samspillet mellem ingeniør-, arkitektur- og designfaget resulterede også i en nytænkning af de underjordiske lokaler, der ligger gemt under operahuset. De skal være tilgængelige for offentligheden, så besøgende kan opleve de skjulte oaser, der viser samspillet mellem natur og materialer på en meget ærlig måde. Derudover blev valg og placering af lyset på promenaden genovervejet, og forslaget om lys i gulvsprækkerne skal bidrage til en mere kreativ og legende belysning.
MADE-holdets designforslag tog udgangspunkt i tre overordnede temaer. ’Country centered design’ skulle sikre, at bygningen bliver mindre elitær og i højere grad afspejler Australiens kultur og originale befolkning. Teamet havde en vision om at skabe mulighed for aktiviteter uden for dagtimerne og gøre bygningen mulig at besøge døgnet rundt. ’Future proofing’ handler om, at projektet skal være bæredygtigt og beholde social relevans.
MADE by the Opera House
MADE (Multidisciplinary Australian Danish Exchange) by the Opera House er et udvekslingsprogram mellem danske og australske arkitekt-, ingeniør-, og designstuderende.
Programmet bygger videre på forbindelsen, der opstod mellem Danmark og Australien omkring Jørn Utzons projekt ’Sydney Opera House’. MADE by the Opera House handler om at viderebringe den tværfaglige metode, der lagde grunden for Operahuset.
Dreyers Fond støtter uddannelses- og udvekslingsprogrammet MADE by the Sydney Opera House, der strækker sig over 10 år frem mod operahusets 50-års jubilæum i 2023.
Det australsk-danske udvekslingsprogram MADE blev oprettet i 2013 i anledning af Operahusets 40-års jubilæum. Hvert år i 10 år kommer fem danske studerende til Australien og fem australske studerende til Danmark. Studieprogrammet bliver tilbudt australske og danske studerende inden for arkitektur, ingeniørkunst og design fra deres 2. studieår.
De danske studerende rejser til Jørn Utzons operahus i Sydney for at fordybe sig i det arkitektoniske mesterværk og udfordre sig selv med en nytænkning af den ikoniske bygning og området omkring. De australske studerende bliver tilknyttet en dansk tegnestue, hvor de løser et konkret projekt. Begge hold er afsted i seks uger og starter med en uge i Jørn Utzons sommerresidens på Mallorca, Can Lis.
Formålet med MADE er at fremme international og tværfaglig interaktion mellem faggrupperne, samt styrke kulturelle relationer mellem Danmark og Australien, alt sammen indrammet af et fokus på Jørn Utzons arkitektur og designprincipper.
Til Operahusets 50-års jubilæum i 2023 vil den samlede alumnegruppe bestå af 100 studerende, der har været afsted.
Udvekslingsprogrammet er et samarbejde mellem Sydney Opera House Trust, Det Kongelig Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), Bikubenfonden, Henrik Frode Obel Foundation, Dreyers fond, Arup, Steensen Varming, The NSW Architect Registration Board og AMP Capital.
Dansk-australsk udvekslingsprogram fejret i Sydney Opera House
Udvekslingsprogram understøtter tværfaglige processer i byggeriet