Som den første dansker fra Dreyers Fonds udvekslingsprogram MADE er Emma Helene Rishøj Holm flyttet til Australien efter projektets afslutning. Hidtil er det kun australiere, der er rykket til Danmark. Den 24-årige århusianer vil ud og lære af verden, og starter et sted hun kender.
”Jeg ansøgte om at blive en del af MADE 2017 og var en af de få heldige, der fik en plads. Under udvekslingen opstod min interesse for Australien. Jeg fik gode venner og blev helt vild med Sydney. Jeg lærte også om en ny kultur med andre byggeskikke, så jeg ville gerne tilbage og lære mere om landets arkitektur,” fortæller Emma Helene Rishøj Holm.
På MADE vejledte flere af Australiens førende arkitekter og ingeniører indenfor byggebranchen. De vækkede noget i Emma Holm:
”Jeg opdagede, at man her bor i meget tættere relation med naturen og klimaet. De seneste år af min uddannelse har jeg valgt at bevæge mig mod bæredygtighed i arkitekturen, så tanken om at designe til at bo tæt på klimaet og i så smukke omgivelser har længe været tiltalende for mig”.
Mere end rejser
Den nysgerrige arkitektstuderende har fundet noget, hun brænder for og ønsker det samme for andre. Med det følger en opfordring:
”Det er vigtigt at opsøge ny viden og lære af erfaringer, som ikke nødvendigvis er til at finde i Danmark. Desuden skaber det professionelle relationer på tværs af kulturer, fagfelter og landegrænser, som man kan bruge resten af livet”.
Udvekslingsprogrammet MADE, støttet af blandt andre Dreyers Fond, gav også Emma Holm kontakter på tværs af fagfelter i Australien, der har gjort det muligt for hende at få arbejde i Sydney. I dag er hun ansat hos Anderson Architecture, der er grundlagt og ejet af Simon Anderson. Han har boet i Sverige og er inspireret af nordisk arkitektur. Alligevel er der store forskelle.
Uldsokker frem for isolering
”Når jeg sidder med plantegninger, har det overrasket mig, at der kun er 50 millimeter isolering. Selv om her også er koldt, er husene typisk ikke isoleret. Der er en holdning om, at det nok skal gå de få måneder, det varer. Man tager en sweater og et par uldsokker på,” forklarer Emma Holm.
Nyere og større bygninger i Sydney er godt klimatiseret, men der er ikke samme lovkrav om isolering som i Danmark. Selv deler Emma Holm et terrace house fra den britiske kolonitid med andre unge, og det har lært hende at se charmen ved den australske holdning til isolering.
”I Danmark isolerer vi så godt, at det er ligesom at bo i et vakuum, og der er altid samme temperatur indenfor på trods af skiftende årstider. I Australien åbner man alle vinduer op, så snart det er muligt. Det er inspirerende at bo i tættere kontakt med klimaet og ved at styrke kontakten mellem menneske og natur, håber jeg på, at vi kan opnå en større omsorg for naturen,” siger Emma Holm.
Da hun er taget afsted med det formål at lære om forskellige byggestile, design, klima og kultur, er hun landet det rigtige sted:
”Anderson Architecture fokuserer primært på bæredygtighed i deres designs, hvilket gør lige netop dét firma interessant for mig. Simon Anderson har selv designet et off-grid sommerhus, der er et godt eksempel på et bæredigtigt australsk byggeri, som fungerer sammen med og i kraft af omgivelserne”.
Bedst at bo med lokale
For at lære mest muligt udfordrer Emma Holm også gerne sig selv socialt.
”Noget af det sværeste – og bedste – jeg har gjort, var at tage af sted første gang uden at have en bolig eller vide, hvad der skulle ske. Det var min overbevisning, at jeg ville lære landet og kulturen bedst at kende ved at bo sammen med australiere. Jeg har været så heldig at møde de sødeste mennesker, der har taget mig med i deres inderkreds,” fortæller Emma Holm.
Det var derfor også vennerne, der trak, da hun søgte tilbage til Australien på et working holiday visum, der giver ret til at arbejde på én arbejdsplads i seks måneder og yderligere en anden i samme tidsrum. Ved at arbejde på en farm er det muligt at optjene endnu et års ret til at arbejde i Australien. Men Emma Holm har andre planer:
”Selv om jeg kunne blive, vil jeg tilbage til Danmark for at tage min kandidatgrad. Hvor jeg ender bagefter, ved jeg ikke endnu. Generelt er jeg meget interesseret i at lære af andre kulturer, og kunne godt tænke mig at prøve at bo flere forskellige steder i verden”.
Emma Helene Rishøj Holm med de nye danske MADEs samt de Australske alumner fra MADE by the Opera House, der er et udveklingsprogram mellem arkitekt-, ingeniør- og designskolerne og støttet af blandt andet Dreyers Fond.
Foto: Jacquie Manning
Emma Holm præsenterer i Utzons berømte operahus det danske MADE-holds projekt, der var et nyt velkomstcenter. Hvert år er fem studerende fra henholdsvis Austalien og Danmark på seks ugers udveksling i hinandens lande.
Foto: Jacquie Manning
Emma Holm og kolleger i The Blue Mountains vest for Sydney, hvor de overnattede i Simon Andersons sommerhus, han selv har designet. Huset er off-the-grid og får energi via solceller, håndterer kloakeringen med en ormefarm, er designet til at kunne modstå skovbrande mm.
Australien har lært Emma Holm charmen ved at bygge og bo i tættere kontakt med det naturlige klima. De store vidder nyder hun også godt af.
Foto: Jonathan Tan
Frem for alt er det vennerne i Australien, der har fået Emma Holm til at holde så meget af det mulitikulturelle samfund i Sydney, hvor hun nu deler et Terrace House med andre unge fra hele verden. Her holder de jul sammen med både danske og australske traditioner.
Foto: Jonathan Tan