Den nyligt udkomne rapport ’Big Tech Soft Power Danmark’ undersøger, hvordan de store techvirksomheder gør deres indflydelse gældende og gør brug af deres soft power i politiske henseender. Rapporten er udgivet af DataEthics.eu og støttet af blandt andet Dreyers Fond.
Mie Oehlenschlager og Pernille Tranberg står bag rapporten ’Big Tech Soft Power Danmark’, der giver et indblik i den magt, som Big Tech-virksomhederne besidder. Rapporten tager primært udgangspunkt i Google, Facebook/Meta og Microsoft, der fylder meget i danskernes hverdag og derfor potentielt set kan have stor indflydelse. De store teknologivirksomheder besidder nemlig enormt meget blød magt i form af usynlige kulturelle magtmidler, der kan påvirke samfundet til at have de samme mål som de, der udøver den bløde magt. Derfor undersøger Mie og Pernille, hvordan Big Tech-virksomhederne i virkeligheden udnytter deres bløde magt i samfundet.
Mie Oehlenschlager
Pernille Tranberg
Et samfundsproblem i helikopterperspektiv
De mest indflydelsesrige Big Tech-virksomheder har i en årrække haft adgang til den danske befolkning, da de har stor indsigt i borgernes intime data og kontrol over algoritmer på sociale medier. Det giver virksomhederne mulighed for at strukturere den offentlige debat, som medfører stor indflydelse på den politiske agenda. Derudover er de store techvirksomheder blandt de største lobbyister i Bruxelles og Washington, hvilket er gået ubemærket hen i civilsamfundet, da de er notorisk lukkede for offentligheden. Vi forstår endnu ikke, hvordan algoritmerne fungerer, hvordan vores intimdata bliver brugt eller hvilke parametre, der strukturerer den offentlige debat. Mie Oehlenschlager forklarer:
”Èn af vores vigtigste pointer er, at det er meget væsenligt at se udøvelsen af kulturel blød magt i et helikopterperspektiv. For det der måske ikke er problematisk som enkeltstående tilfælde kan blive det, når der er tale om, at de enkelte tilfælde kommer til at udgøre et større mønster på samfundsniveau. Men der er så mange gråzoner, så det er ikke entydigt.”
Ifølge Mie og Pernille er vi demokratisk forpligtede til at være opmærksomme på Big Techs bløde magt over den offentlige debat og de politiske konsekvenser, det medfører. Offentlige institutioner og myndigheder i Danmark har i årevis været på bagkant i forhold til at regulere de store techvirksomheder. Derfor håber Mie og Pernille, at den journalistiske rapport kan bringe flere perspektiver frem, gøre beslutningstagere klogere på området og bidrage til strammere regulering af virksomhedernes magt. Pernille Tranberg siger:
“Denne rapport kan måske være med til at forklare, hvorfor det har taget så lang tid for beslutningstagere at komme i gang med regulering af Big Tech. I mange år blev det offentlige Danmark sendt til Silicon Valley, og der har været en intens relationsopbygning – det er nogle af de ting, vi beskriver i rapporten.”
Om rapporten
’Big Techs Soft Power Danmark’ er en rapport, der er udgivet af DataEthics.eu i juni 2023. Ideen med rapporten er at tage et spadestik ned i, hvordan Big Tech-virksomheder støtter akademia, publicistiske medier og tænketanke. Det gælder både økonomisk og i forhold til at skabe narrativer, formulere politiker og agendasætte. Formålet er at ruste danske beslutningstagere og andre interessenter til bedre at forstå, hvordan virksomhederne fungerer. Udover Dreyers Fond er rapporten er støttet af Borgerretsfonden, Jyllands-Posten Fonden, Politikens Fond og forbundet Kultur og Information. Læs mere på dataethics.eu.
Download rapporten Big Techs Soft Power Danmark