Med støtte fra Dreyers Fond bliver unge i tolv byer inddraget i fremtidens planlægning.
Med projektet 12 byer på 12 måneder afprøver 12 kommuner for tiden nye metoder til at inddrage borgerne i fremtidens byer. Ved hjælp af workshops formulerer unge deres visioner om fremtidens byer, som munder ud i en række anbefalinger til byens planlæggere.
Målet er at få de unge i de 12 byer til at spille en central rolle for den kommende strategiske planlægning, og at udvikle og forny den måde, kommunerne praktiserer og opfatter inddragelse af unge på.
“Den øgede urbanisering presser provinsen og sætter turbofart på afviklingen af både små og større byer, og det betyder, at spotlyset i dag er sat på ungdommen som den generation, der står med nøglen til en lysere fremtid for de enkelte kommuner,” siger cand.comm. Louise von Müllen, som er en af initiativtagerne til projektet.
Baggrunden for projektet er, at den danske byplanlægning i dag er præget af en ny socialgeografisk virkelighed, hvor blandt andet en skæv demografisk udvikling er en af de primære udfordringer. Projektet 12 byer på 12 måneder skal gennem et fokus på de enkelte byers potentialer og værdier være med til at sætte et positivt fokus på de byer, der er udvalgt til at deltage i projektet.
De tolv deltagende kommuner er: Jammerbugt, Mariagerfjord, Viborg, Ringkøbing-Skjern, Varde, Sønderborg, Lolland, Ringsted, Køge, Ballerup, Helsingør og Gribskov.
Workshops har indtil videre været gennemført i Espergærde, Fjerritslev, Skovlunde og Varde; og de sidste workshops afsluttes i maj 2013.
Projektet startede i oktober 2012 og afsluttes i oktober 2013 med udgivelsen af en bog om de samlede erfaringer og refleksioner.
Fjerritslevs fremtid
Senest har Jammerbugt Kommune påbegyndt masterplan arbejdet for byen Fjerritslev. På en workshop deltog omkring 20 unge fra 2. g. på Fjerritslev Gymnasium sammen med politikere og planlæggere fra Jammerbugt Kommune. Ønsket er, at de unges perspektiver kan være med til at udfordre den vante måde at tænke planlægning og proces på.
“De unges ideer er præget af realisme og af at være godt gennemtænkt. Det er fantastisk gode ideer, som er forholdsvis simple, så jeg kunne godt forestille mig, at en del af dem kan blive realiseret,” sagde Mogens Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune.
“Det, der var rigtig spændende at se, var hvordan de unge faktisk har en kærlighed for deres by. De er bestemt ikke i flugt væk herfra, de synes virkelig, at deres by betyder noget,” sagde Kell Agerbo, planchef, Jammerbugt Kommune.
Læs mere på bloggen www.12byer.dk