Valencia får nyt liv

Efter en langvarig ombygning og modernisering er Valencia på Vesterbrogade genopstået som historisk perle i Københavns byggeri.

Den gamle varieté-bygning, der engang var Københavns svar på Moulin Rouge i Paris, danner nu rammen om advokatbranchens kursusvirksomhed og huser samtidig brancheforeningen Danske Advokater. Det er Dreyers Fond, der har stået for renovering og modernisering af Valencia, hvor forbipasserende nu igen kan kigge ind fra Vesterbrogade til den flotte gamle ølhal og varieté.

Efter flere end 125 år i skjul bag både forhus og mellembygninger er Valencia på Vesterbrogade 32 nu igen synlig for offentligheden. Den historiske bygning blev indviet af kong Frederik 7. i 1861 som ølhallen Thors Hal, og var siden dansehal og varieté helt frem til begyndelsen af 1980’erne.

Efter en gennemgribende renovering og modernisering genåbner Valencia nu som kursus- og mødecenter for hele advokatbranchen.

Bygningen ejes af Dreyers Fond, der har udviklet det ambitiøse og innovative projekt i samarbejde med Dorte Mandrup Arkitekter. Det frugtbare samarbejde har ført til en enestående re-vitalisering af den misligholdte og forfaldne gamle bygning, hvor den gamle bygnings facade samtidig er fritlagt.

Oprindeligt stod ølhallen frit mod Vesterbrogade, men allerede omkring 1890 var hallen skjult af omkringliggende bygninger.

Historisk facade

Under renoveringener blandt andet en mellembygning revet ned, så den gamle facade igen er synlig. Samtidig er der etableret et glasparti i forhuset på Vesterbrogade, så forbipasserende kan få et kig ind til den historiske facade, der er tegnet af Tivoli-arkitekten H.C. Stilling.

Halen var i over 100 år rammen omkring et af Danmarks mest populære forlystelsessteder. Efter starten som ølhallen Thors Hal blev stedet omdannet til dansesalonen Figaro. I tiden omkring første verdenskrig blev stedet ombygget til luksusvarieteen Palais de danse og fra slutningen af 20’erne var stedet i en årrække kendt som “Skandinaviens største varieté og dansepalads”. Valencia er en af de få tilbageværende bygninger fra den tidlige udbygning af Vesterbro.

“Der er på sin vis tale om en af Københavns mest velbevarede og historiske hemmeligheder. Bygningen har ligget fuldstændig skjult bag andre bygninger og ejendomme og har på den måde været usynlig i mange, mange år. Det er én af de få tilbageværende oprindelige bygninger fra den tidlige udbygning af Vesterbro, som nu er moderniseret, så den fremstår som én af de mest attraktive ejendomme i området,” siger Bo Rygaard, direktør for Dreyers Fond.

Den gamle ølhal fra 1861 er nu samlingspunkt og mødested for advokatbranchen. Samtidig er Danske Advokater flyttet ind i forhuset, hvor brancheorganisationens sekretariat fremover har sit domicil.

“Valencia bliver et vitalt og dynamisk centrum for masser af inspirerende aktiviteter for advokatbranchen. Med den centrale placering i København og topmoderne faciliteter er stedet et oplagt valg for konferencer, kurser og møder. Hertil kommer så den historiske bygning og beliggenheden midt i Vesterbros charmerende mangfoldighed. Det bliver dejligt at se den gamle bygning få et dynamisk liv igen,” siger Paul Mollerup, direktør for Danske Advokater.

 

Se film fra Danske Advokaters åbning af Valencia i september 2014 her

 

 

Valencia_foer_efter

Valencias facade før og efter nedrivning af mellembygningen.

 

Valencia_Dorte_Mandrup_Bo_Rygaard

Direktør Bo Rygaard, Dreyers Fond, og arkitekt Dorte Mandrup i Valencia

 

Valencia_trappe

 

Valencia_inde

 

Valencia_vindue

 

Valencia_mur

 

Foto: Torben Eskerod