Vandet er ved at løbe os over ende. Nogle steder i en sådan grad, at det ikke giver mening at kæmpe imod det. Så hvordan kan vi i stedet udnytte, at det flyder frit? Arkitektforeningen og Dreyers Fond efterlyser tværfaglige teams, der kan udarbejde visioner for genopretning af udvalgte vandoplande til naturrige og attraktive områder for bosætning og lokal dyrkning af fødevarer. Deadline den 9. august.
Vand er en livsforudsætning og grundlag for al bosætning. Der skal bruges vand til dyrkning af fødevarer, kvæghold, husholdning, hygiejne og industriproduktion. Vand er kulturbærende, og mennesker har altid bosat sig, hvor der er let adgang til vand. Men det nødvendige naboskab er ikke altid lykkeligt.
Det naturlige vandsystem i Danmark er i de sidste to hundrede år blevet reguleret og effektiviseret for at blive tilpasset mennesker. Systemet er kommet under ekstremt pres fra stigende nedbørsmængder, og det er ikke længere holdbart at udbygge systemet. I stedet skal vi udvikle nye måder at håndtere vand på; nye måder at tænke arealplanlægning på, hvor der arbejdes langt mere naturbaseret og helhedsorienteret med vand. Dette både af hensyn til de beboede områder og til vores natur og biodiversitet, men også som led i den nødvendige omstilling til et mere bæredygtigt landbrug.
Derfor efterlyser Arkitektforeningen og Dreyers Fond nu i et åbent call idéer og konkrete billeder på, hvordan fremtidens landskaber og byer vil se ud, hvis vi i Danmark satsede på en mere helhedsorienteret og naturbaseret håndtering af vand, både over og under jorden. De udvalgte teams tildeles et arbejdslegat på 400.000 kroner per team. Der er deadline for ansøgning den 9. august 2024.
‘Vandets veje’ er en del af en større satsning under overskriften ’Agenda Earth’, der sætter jordens fremtid på dagsordenen. Agenda Earth er initieret og støttet af Dreyers Fond og udvikles og drives af Arkitektforeningen i samarbejde med Advokatsamfundet.
Skjern å, Grenaa og Roskilde
Gennem tre danske cases ønsker Arkitektforeningen og Dreyers Fond at få belyst de komplekse problemstillinger i den måde, vi håndterer vandet på i dag, og at få konkrete billeder på en anden vej frem.
De tre cases tager afsæt i henholdsvis Grenaaens vandopland, Skjern Å systemet og et afgrænset areal inden for delvandopland Kornerup Å ved Roskilde. De tre områder repræsenterer forskellige lokale problemstillinger i forhold til at skabe naturlig sammenhæng i det hydrologiske system, naturgenopretning, nye bosætningsformer, råstofudnyttelse og nye principper for dyrkning af fødevarer.
Skjern Å er Danmarks vandrigeste å og strækker sig fra den jyske højderyg til Ringkøbing Fjord. Åen har unikke naturkvaliteter, men store dele af åsystemet er i dag nærmest utilgængeligt for både lokalbefolkning, den brede offentlighed og udefrakommende turister. Grenaaens vandopland er i stort omfang drænet og opdyrket. Dét der engang var Jyllands største sø, er nu under plov. Roskilde leverer rent drikkevand til det meste af Hovedstadsområdet, men her er også store regionale råstofinteresser på spil. Midt i interessekonflikten mellem udnyttelse af vand, sand, grus og sten skyder Danmarks fjerdestørste midlertidige by, Roskilde Festival, op én gang om året.
Se programmet for ‘Vandets veje’ for uddybning af de tre cases og deres særlige problematikker.
Ansøgningskriterier
Naturgenoprettelse og by- og landskabsplanlægning kræver på én gang en naturvidenskabelig, kreativ og æstetisk tilgang. Derfor ønsker Arkitektforeningen og Dreyers Fond at høre fra teams bestående af dedikerede unge og mere erfarne arkitekter sammen med f.eks. landskabsarkitekter, ingeniører, biologer, tænkere og ildsjæle. Ansøger skal have mindst én arkitekt MAA og mindst én vækstlagstegnestue repræsenteret i teamet. Tværfaglige teams er meget velkomne, men det er ikke et ufravigeligt krav. Tværfaglige kompetencer kan selvsagt godt være repræsenteret i ét og samme firma.
Ansøgningen om deltagelse må maksimalt må fylde fem A4-ark inklusive udvalgte referencer. Ansøgningen skal indeholde en kortfattet motivation med bud på en mulig tilgang til opgaven og en kortfattet beskrivelse af ansvars- og kompetencefordeling.
Teamene bør byde ind på én eller flere caseområder i deres ansøgning, men kan højst blive udvalgt til at arbejde med ét område.
Juryen forbeholder sig retten til at vælge blandt de indsendte ansøgninger baseret på følgende kriterier:
- At det indsendte materiale demonstrerer en høj faglig relevans og originalitet.
- At der ønskes forskellighed i den faglige specialisering blandt de udvalgte teams, samt en skalamæssig og geografisk spredning.
Der lægges i vurderingen også vægt på, at ansøgningsmaterialet forholder sig til ’The Copenhagen Lessons’, herunder særligt punkt 4, 5 og 10:
- 4. Nyt byggeri og infrastruktur må ikke ødelægge naturområder.
- 5. Naturlige økosystemer og fødevareproduktion skal opretholdes uafhængigt af bygget kontekst.
- 10. Udvikling, planlægning og byggeri skal bidrage til vand-økosystemer og tilgængeligheden af rent drikkevand.
Ansøgningen skal sendes til [email protected] senest den 9. august 2024.
Har du spørgsmål til de tre cases, projektets mange perspektiver eller processen generelt, kan du kontakte projektleder Boris Brorman Jensen på tlf.: 21 47 29 81 eller mail: [email protected].
Læs mere om den videre proces og vigtige datoer for forløbet på Arkitektforeningens hjemmeside.
Topfoto: Kris Madsen
Vandets veje
Under kampagnen ‘Vandets veje’ undersøger Arkitektforeningen og Dreyers Fond, sammen med førende forskningsinstitutioner, planlæggere, juridiske eksperter, landskabsarkitekter m.fl., hvordan vi kan arbejde med og ikke imod vandet i udviklingen af danske by- og landdistrikter.
Læs mere om ‘Vandets veje’ på Arkitektforeningens hjemmeside.
Om Agenda Earth
Projektet Agenda Earth kobler arkitekt- og advokatstandens kompetencer for at skabe et grønt paradigmeskift i det byggede miljø – både ved at sætte konkrete billeder på fremtidens byggerier og landskaber og ved at skubbe til de lovgivningsmæssige rammer, som skal gøre det muligt.
Det vil løbende udmønte sig i arrangementer, debatter, udstillinger, eksempelsamlinger, anbefalinger m.m. inden for projektets tre spor: NATUR, MATERIALER og TRANSFORMATION.