Pr. 1. april 2023 indtræder Kathrin Susanna Gimmel som fagmedlem i Dreyers Fonds bestyrelse. Hun er til daglig arkitekt og partner hos JAJA Architects, der er kendt for flere modige projekter. Nu glæder den 40-årige arkitekt sig til også at præge branchen, samfundet og fremtiden fra sin bestyrelsespost i Dreyers Fond.
”En meget stærk faglighed og et stort engagement inden for arkitektur har været afgørende for vores valg af Kathrin Susanna Gimmel, der nu skal fronte fondens støtte til arkitektbranchen og arkitektur og være en del af de mange projekter, som fonden er involveret i sammen med vores stakeholders,” siger bestyrelsesformand i Dreyers Fond, Claus Barrett Christiansen og bliver suppleret af næstformand Signe Lopdrup:
”Som fagmedlem af bestyrelsen repræsenter Kathrin Susanna Gimmel samtidig en generation af arkitekter, der i udtalt grad har fokus på at påvirke samfundets udvikling. I en tid med store udfordringer og behov for at tænke nyt i faget bliver det godt at få det blik på vores initiativer og uddelinger i Dreyers Fond.”
Dreyers Fonds bestyrelse består af advokat og partner hos Bech-Bruun, Claus Barrett Christiansen, og CEO for Roskilde Festival Group, Signe Lopdrup, samt administrerende direktør i Dreyers Fond, Bo Rygaard. Kathrin Susanna Gimmel bliver det fjerde og sidste medlem, når hun indtræder i bestyrelsen den 1. april 2023.
”Jeg ser frem til at begynde mit bestyrelsesarbejde i Dreyers Fond og er mig meget bevidst om ansvaret ved filantropisk arbejde. Som helhed har de danske fonde tiltagende fået en større rolle i samfundet, og Dreyers Fond er med til at skabe et frirum for faglig udvikling. Jeg har de sidste ti år fulgt med i hvor høj grad, Dreyers Fond har haft betydning for arkitektfaget. Den udvikling glæder jeg mig til at bidrage til,” fortæller Kathrin Susanna Gimmel og fortsætter:
”Stigende social ulighed og klimakrise kalder på nytænkende initiativer fra arkitektbranchen, og det ansvar kan Dreyers Fond være med til at løfte ved at støtte projekter, der både sætter en agenda og viser handlekraft. Jeg vil nødig være for konkret, men det er min grundholdning, at arkitektfaget er mest interessant, når det åbner sig mod verden og ikke lukker sig om sig selv. Som samfund og verden har vi store opgaver foran os, og arkitekter kan spille en vigtig rolle”.
Fra schweizisk stringens til dansk frisind
Kathrin Susanna Gimmel er født og opvokset i Schweiz. Her blev hendes bedstemor uddannet arkitekt og grundlagte egen tegnestue 1950’erne, så allerede fra ganske tidligt i livet havde Kathrin Susanna Gimmel et inspirerende forbillede. Hun blev også selv uddannet arkitekt i Schweiz men fik praktikophold i Danmark hos PLOT, der senere blev til henholdsvis BIG og JDS. På den danske tegnestue blev hun kolleger og venner med Jakob Steen Christensen og Jan Yoshiyuki Tanaka, og de tre stiftede JAJA Architects sammen i 2008.
”Jeg kom fra en stringent arkitekturtradition i Schweiz men mødte i Danmark en begejstring og mulighed for at påvirke samfundet. PLOT var en ung tegnestue men de formåede på kort tid at gøre sig relevante. Der ligger en stor drivkraft i at have forbilleder, og det virkede ligetil, så vi gik bare i gang i 2008. Alt var selvfølgelig ikke helt så nemt, som vi troede, men især via deltagelse i konkurrencer fik vi opbygget portfolio, netværk og erfaring. Dengang var der ikke Projekt START, men WildCard gjorde det attraktivt for større tegnestuer at samarbejde med os små og nye”.
I dag er der 25 ansatte i JAJA Architects, og Josefine Lykke er blevet sat ved roret som direktør af den sejlerglade tegnestue. JAJA har over de seneste år specialiseret sig inden for mobilitet, transformation og biobaseret byggematerialer. Listen over projekter taler for sig selv. Blandt de mest kendte er Konditaget Lüders, Streetmekka i Aalborg, besøgscenteret for Nyborg Slot, visionsprojektet København bilfrihed, der viser hvordan gader og kvarterer kan se ud med en højere prioritering af grønne- og delte-transportformer samt Mini CO2, et etagehus i træ og et projekt med fokus på at øge andelen af biobaserede materialer og minimere CO2-aftrykket.
Arkitekters rolle i samfundsudviklingen
”Det kunstnerisk-æstetiske er kernefaglighed for arkitekter, men det er bydende nødvendigt at have en politisk agenda, for som faggruppe har vi så mange muligheder for at påvirke samfundets udvikling. Vores fag bliver især interessant, når vi tænker tværfagligt med alt fra sociologer og biologer til ingeniører og håndværkere og også gerne jurister, når det gælder de organisatoriske rammer,” mener Kathrin Susanna Gimmel.
Især i den aktuelle bæredygtighedsagenda ser Kathrin Susanna Gimmel flere åbenlyse steder for arkitekter at blande sig og i højere grad sætte sig selv i rollen som lobbyister. Det kan være i forhold til at få ændret de bygningsregulative krav, så det er lettere at bruge biobaserede materialer. Det kan være at påvirke udformningen af udbudsmaterialer, så genbrug bliver mere attraktivt end nybyg. Det kan være formgivning af blandede boformer og aftaleforhold for fællesbyg som veje til at mindske den stigende sociale ulighed i samfundet.
”Jeg er spændt på at se, hvilke ideer og initiativer fra branchen, jeg fra min post i Dreyers Fond vil møde og kunne hjælpe på vej. Forhåbentlig er mange arkitekter klar til at påpege udfordringer, udfordre eksisterende rammer og skabe forandringer gennem handlinger. Vi er nødt til at få gang i en udvikling henimod en fremtid, vi kan være bekendt at give videre,” afslutter Dreyers Fonds nyeste bestyrelsesmedlem, Kathrin Susanna Gimmel.