12 nye vækstlagstegnestuer er nu klar til opgaver i kommunerne med Projekt START, der er skabt af Arkitektforeningen og Dreyers Fond. Projektet skal hjælpe kommunerne med at få gang i samarbejdet med nystartede tegnestuer og dermed få adgang til nytænkende løsninger på deres aktuelle udfordringer. Ud over det allerede stærke felt er 12 nye vækstlagstegnestuer udvalgt og klar til match med konkrete opgaver i kommunerne.
Arkitektforeningen har samlet alt vedrørende Projekt START.

Med dedikation, arkitektonisk nerve og en bæredygtig tilgang vokser nye tegnestuer frem i disse år. Nogle kommer med solid erfaring fra enten tegnestuer eller kommuner, mens andre kan være forholdsvis nyuddannede. Fælles er, at de kommer med en stærk iværksætterånd, faglig nysgerrighed og en kærlighed til arkitekturen. Og tilsammen bidrager de til at udfordre og udvikle arkitektfaget – til gavn for både brugere og bygherrer.
Med START har Dreyers Fond og Arkitektforeningen sat sig for at hjælpe kommuner og tegnestuer med at finde hinanden og arbejde sammen om konkrete projekter. I kommunerne er der allerede stigende interesse for at arbejde sammen med de nye tegnestuer, men man ved ikke altid, hvordan man skal finde frem til dem.
Derfor skal START bane vejen for et bredere felt af muligheder i valg af samarbejdspartnere og øge opmærksomheden på den værdi, samarbejdet med en mindre virksomhed kan give til begge parter.
På én og samme gang kan de nystartede tegnestuer opbygge dokumenterbar erfaring, og kommunerne får nyskabende løsninger på deres aktuelle udfordringer i mindre skala – det kan være udvikling af et byrum, en landsby, en toiletbygning, et træplantningsprojekt langs en vejstrækning eller noget helt femte.
Samarbejder skaber værdi og udvikler
Sidste år blev 23 nyetablerede tegnestuer udvalgt til projektet, og de første samarbejder mellem tegnestuer og kommuner er sat i søen. Nu er endnu en ansøgningsrunde gennemført, og yderligere 12 tegnestuer er valgt, så de kan matches med konkrete opgaver i kommunerne.
“Det er rigtig glædeligt at se, hvordan de første projekter begynder at spire frem som følge af START. Men vi er først lige gået i gang, og potentialet er stadig stort. Med yderligere 12 tegnestuer i porteføljen har vi nu endnu bedre muligheder for at vise spændvidden i arkitektfaget og bidrage til, at nyetablerede arkitekter og kommuner kan skabe projekter sammen,” siger Mathilde Petri, næstformand i Dreyers Fonds bestyrelse.

Tegnestuen VERNA er blandt de 12, som nu går videre. Og herfra ser partner og arkitekt MAA Frederik Koefoed frem til at prøve kræfter med den kommunale verden:
”Vi grundlagde vores tegnestue med et fælles mål om at flytte fra byen og starte et liv og et arkitektfællesskab på Fyn. Vi vil gerne hjælpe med skabe en bedre dagligdag ude i landsbyerne, købstæderne og landdistrikterne. Det er her, vi selv kommer fra, og her, vi tror på, at vi kan gøre en forskel. Som en ny tegnestue har det kæmpestor betydning at få det stempel og den støtte, som Projekt START giver. Vi er sikre på, at det kan hjælpe os med at skabe gode relationer til kommunerne og dermed tage de næste skridt som tegnestue.”

Flere kommuner søges
Med START får interesserede kommuner mulighed for at møde et udpluk af forholdsvis nyetablerede talenter og engagere dem til et projekt. Første match er mellem tegnestuen NOAA og Københavns Kommune, som netop nu samarbejder om en videreudvikling af Dyren – en populær, men nedslidt dyrelegeplads, som ligger i Folehavekvarteret i Valby. Og flere aftaler på Sjælland, Fyn og i Jylland er i fuld gang med at blive indgået.
Arkitektforeningen vil dog stadig gerne i dialog med endnu flere kommuner, siger Johnny Svendborg, formand for Arkitektforeningen:
“I Arkitektforeningen har vi fokus på løbende at komme ud og møde kommunerne og gøre opmærksom på denne særlige mulighed, og vi vil gerne have mange flere kommuner til at være med. De første erfaringer er så småt begyndt at tikke ind og underbygger vores formodning om, at vækstlagstegnestuerne og kommunerne har noget særligt at tilbyde hinanden – herunder en stærk dedikation til det enkelte projekt en lyst til at brede faget ud. Det glæder vi os til yderligere at understøtte.”
Kommuner kan løbende melde sig til projektet. Eneste krav er en interesse for at indgå i de nye samarbejdskonstellationer og udforske rammerne for at skabe nye løsninger af høj arkitektonisk kvalitet. Projekterne får støtte fra START til at dække en del af arkitektarbejdet, og derudover er der i nogle tilfælde mulighed for støtte til at supplere rådgivningen med særlige kompetencer – alt efter behov.

Foto: Lasse Lagoni
Baggrunden og de nye
Projekt START gennemføres i et samarbejde mellem Dreyers Fond og Arkitektforeningen. Arkitektforeningen er sekretariat. Projektet blev lanceret i 2021 og fortsætter indtil medio 2024. Foreløbig er der gennemført to ansøgningsrunder for nyetablerede tegnestuer.
I første ansøgningsrunde er 23 tegnestuer udvalgt, og i denne anden ansøgningsrunde er yderligere 12 fundet. Ønsket er at supplere med yderligere talenter fremover. De udvalgte tegnestuer er:

Kondens Arkitekter

Studio Marie Persson

Louise Bjerregaard

PAX Architects

Arkitektfællesskabet

Aarhus Hildrum Arkitekter

Øresund Arkitekter

Dyrendahl

Studio Heima

PLADS Aps

Rumgehør
