Mens ansøgningsfristen for næste års udgave af Vis Moot nærmer sig, har dette års deltagere fra SDU gjort status. Her fortæller de om deres oplevelse og deler billeder fra turen til Wien, hvor processpillets finale som altid foregik.
”
Så er vi så småt ved at vende tilbage til virkeligheden, efter vores otte måneder lange Vis Moot-forløb fik en fantastisk afslutning i påsken, hvor vi deltog i hovedkonkurrencen i Wien.
I år foregik den officielle konkurrence online, men vi havde været heldige at få billetter til ”social bubble” i Wien.
Der var en fysisk åbnings- og afslutningsceremoni, ligesom vi havde adgang til lokaler på universitetet. Derudover var den famøse ”moot-bar” også åben hele ugen. Rejsen til Wien gav os mulighed for at opleve byen og mærke den summende stemning af jurastuderende fra hele verden, der hvert år samles om Vis Moot.
Vi deltog i de fire indledende runder, hvor vores to pleaders gjorde det rigtig godt og fik præsenteret alle de argumenter, vi har arbejdet så hårdt på de sidste mange måneder. Generelt fik vi rigtig god respons, og hele holdet var samlet om at få alting til at fungere så godt som muligt. På trods af at vi efterhånden er vant til online-møder, fik vi alligevel oplevet den paniske følelse, da internettet pludselig blev meget dårligt under én af vores pleadings. Den udfordring fik vi dog heldigvis hurtigt løst igen, så konkurrencen kunne fortsætte. Sådanne pludselige udfordringer er én af de ting, vi alle er blevet gode til at håndtere under vores deltagelse i Moot.
Meget af tiden i Wien gik selvfølgelig med at forberede os og lave de sidste justeringer på vores pleadings. Men selvfølgelig var der stadig en masse tid til at se byen, spise god mad og hilse på de andre hold. Vi fik set mange af Wiens vartegn, og det er en imponerende smuk by.
At deltage i Vis Moot har været en kæmpe oplevelse, og vi er meget taknemmelige for, at vi også fik muligheden for at rejse, selvom corona naturligt stadigvæk påvirker globale arrangementer, som Vis Moot er.
Vi gik desværre ikke gik videre fra de indledende runder i Wien, men vi er alligevel meget tilfredse med vores indsats og ikke mindst stolte over, hvor langt vi alle har rykket os fagligt og personligt.
”
Baggrunden for Vis Moot
“Vis Moot” er en forkortelse for ’Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot’ der også er kendt som “CISG- og voldgiftsprocesspillet”. Det er verdens største og mest prestigefyldte konkurrence for jurastuderende inden for formuerettens område.
Dreyers Fond støtter danske deltagelse i Vis Moot 2022, hvor hold fra både Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Københavns Universitet stiller op i konkurrence mod studerende fra knap 400 andre universiteter verden over. Konkret i et processpil hvor studerende procederer som advokater foran virkelige voldgiftsdommere i en fiktiv voldgiftssag.
Finalen bliver normalt afholdt i påsken i Wien med deltagende hold fra hele verden, herunder de nordiske lande samt lande som USA og Irak, så der er mulighed for at møde et sjældent alsidigt udvalg af jurastuderende og voldgiftsjurister. Corona har dog ændret meget til online de seneste år.
Til Vis Moot bliver de studerende skarpere på de forskellige retstraditioner. Mens USA, England og andre er common law jurisdictions, er de kontinentaleuropæiske lande civil law jurisdictions. Her søger man at klarlægge parternes subjektive vilje og intentioner bag en aftale, som måske er uklart formuleret. Ofte indgår en parts gode eller onde tro i vurderingen.