Pladserne til Djøf Advokats studieture er støttet af Dreyers Fond og eftertragtede, fordi deltagerne ud over faglig indsigt og netværk får en pæn portion efteruddannelsespoint med i købet. Det er dog oplevelserne, der står stærkest bagefter, og to af deltagerne har delt deres fra den seneste tur.
Det tætpakkede program talte tre dage i Washington og fire dage i New York med besøg på ambassader, offentlige organisationer og advokatfirmaer. Billederne fra turen viser Supreme Court og Lincoln Memorial i Washington samt besøg hos Copenhagen Infrastructure Partners i NY og Jakob Jensen. Desuden havde deltagerne hyggelige stunder, blandt andet på Martin’s Tavern hvor JFK friede til Jacqueline.
Alsidig inspiration
Flere af aftenerne var der arrangeret fællesspisning, for at flokken blev blandet mere, end den ville været blevet af frivillighedens vej, fortæller advokatfuldmægtig Rune Boysen Løn fra Vind Boligadvokater. Han fremhæver et par faglige højdepunkter:
”Det var stort at besøge Supreme Court i Washington, og mens vi var der, så vi den af Trump udnævnte højesteretsdommer Brett Michael Kavanaugh. At få et glimt af ham var lidt som at være tæt på en naturkatastrofe uden at kunne gøre noget. Men det var en kæmpe oplevelse at være der, og jeg kunne været blevet der meget længere, for vi deler meget retshistorie med USA, og gangene i deres Højesteret emmer af historie. Her bliver alle de juridiske superstjerner hædret på malerier.
Da vi skulle besøge et advokatkontor i New York, kom vi ind i en hall, hvor der stod et kæmpe flygel, hvor en ældre herre sad og spillede. Det var ret overdådigt og amerikansk, men advokaterne var til gengæld meget nede på jorden og tog sig rigtig god tid til at tale med os. Det var spændende at diskutere og sammenligne lovgivning, og nok endnu mere for nogle af de andre deltagere, der har et internationalt fokus, frem for mig, der sidder med bolighandler. Uanset hvad får man en masse ud af sådan en tur, især hvis man er nysgerrig.
For eksempel mødte jeg en passioneret forsvarsadvokat i gruppen og kom derfor, lidt tilfældigt og uden for programmet, med til amerikanernes svar på grundlovsforhør i Manhattan Criminal Court, hvor en tidligere morder blev fremstillet, og kautionen fastsat til 50.000 dollars. Dommeren og deres public defenders så ret trætte ud, mens anklageren var ung og frisk. I USA har de det modsatte problem end i Danmark – her er forsvarsadvokaterne de overbelastede og kan slet ikke følge med.”
Faglig indsigt
Også advokatfuldmægtig hos Bech-Bruun i Aarhus, Alexander Kristiansen satte pris på turen, som han fik en masse fagligt med hjem fra:
”For mig var det vildt spændende at besøge den danske ambassade og høre om, hvordan deres overvågning af det politiske klima bliver omsat til brugbar viden for det danske erhvervsliv. En tidligere dansk advokat var ansat på ambassaden og fik blandt andet øget vores opmærksomhed om hvor voldsomme sanktioner, et land kan få, hvis de handler med nogen, USA ikke vil have; for eksempel Iran.
På energi- og forsyningsområdet, som jeg sidder med til dagligt, gør ambassaden en stor indsats for blandt andet at binde danske virksomheder og kommuner sammen med vigtige amerikanske aktører, så viden bliver delt på tværs af landet og brancher.
Energi var også på programmet ved vores besøg hos Copenhagen Infrastructure Partners. Det er en investeringsfond, der arbejder med vedvarende energi og har stor succes i USA. Der er en advokat fra Bech-Bruun udstationeret hos dem, og det var interessant at høre, hvordan han som dansk advokat hjælper danske virksomheder i USA.
For mig var det naturligvis relevant at høre om energi, men for os alle var det inspirerende undervejs at høre de danske advokaters historier, om hvordan de har fået deres familier med, har opnået succes og så videre. I forhold til de amerikanske advokater blev enhver sammenligning med serien Suits gjort til skamme. En af advokaterne havde netop gennemført en virksomhedshandel til 1,6 milliarder dollars og lignede mest en, der kom direkte fra fisketur.
Alle var helt nede på jorden. De var søde og tog sig god tid til os. Det var alligevel en intens uge, fordi vi oplevede så meget og var en meget blandet flok afsted, men det var en rigtig god tur. Helt overordnet er det en sjov og god måde at efteruddanne sig på, der samtidig giver indblik i karrieremuligheder som dansk jurist i udlandet”.
Besøgssteder på Djøf Advokats studietur til USA i november 2019
Washington
Den danske ambassade
Det danske eksportråd
Højesteret
Peterson Institute for International Economics
Capitol
New York
DLA Piper
Copenhagen Infrastructure Partners
McGuireWoods Law Firm
Generalkonsulatet
Georg Jensen
NYU Law School
Holland & Knight LLP
I løbet af den tre-årige advokatfuldmægtiguddannelse skal der optjenes 54 efteruddannelsespoint. Tilsvarende skal færdiguddannede advokater optjene 54 efteruddannelsespoint over en tre-årig periode. Det er en forudsætning for henholdsvis at opnå og bevare sin advokatbeskikkelse, at disse efteruddannelsespoint er opnået.
Opnåelse af efteruddannelsespoint kan ske ved kurser både nationalt og internationalt efter nærmere godkendelse fra Advokatsamfundet. Mange jurister oplever dog at få problemer med at nå at indhente efteruddannelsespoint på grund af arbejdspres, men også ofte fordi kurserne er langvarige og dyre.
Djøf Advokat, som varetager interesserne for ansatte advokatfuldmægtige og advokater uanset deres ansættelsessted, har som et af sine formål at sikre deres ca. 2.300 medlemmer tilbud om aktiviteter med et højt fagligt niveau, der både giver dem efteruddannelse og netværk. Med studieturen til USA har deltagerne optjent 25 kursuspoint og desuden opnået viden og netværk, der ikke havde muligt gennem nationale kurser.
Studieturen var støttet af Dreyers Fond.