MADE 2019

19. december 2019

Endnu et hold studerende var denne sommer seks uger i Sydney som en del af udvekslingsprogrammet MADE, som blandt andet Dreyers Fond støtter igennem 10 år. De fem danske studerende fra MADE 2019 fremlagde sidst på året deres vellykkede projekt.Årets bundne opgave for det danske MADE-hold var at komme med ideer til forandringer, der kunne trække publikum fra den sydlige til den nordlige foyer i Utzons operahus i Sydney, hvor der hvert år bliver fundet på en ny udfordring til de danske MADE-deltagere.

Efter én uge i Utzons sommerresidens Can Lis på Mallorca og to uger spækket med diverse masterclasses i Sydney havde holdet fire uger til at løse opgaven. I den periode havde de deres daglige gang i operahuset og fandt på flere forslag til at forbedre det i forvejen fantastiske bygningsværk.
.

Vejvisning nordpå

”Gæster i Operahuset kommer ind i den sydlige foyer, men i den nordlige findes en fantastisk udsigt og rumlig oplevelse, som mange går glip af. Derfor skulle vi komme med ideer til, hvordan gæsterne kunne lokkes derop,” siger Andreas Sommer og fortæller om MADE-holdets designforslag:

”En gentænkning af træbeklædningen af auditorierne ville skabe en naturlig wayfinding gennem brug af lys, lyd og formgivning. Vores design søgte desuden at forbedre de nuværende ventilations- og lysforhold ved at integrere dem i den ny træbeklædning”.I Utzons ånd

En af Utzons oprindelige ønsker var, at det plateau, som operahuset står på, skulle være tilgængeligt for offentligheden. Af sikkerhedsmæssige årsager er dele af plateauet dog lukket for offentligheden. Dette var også et problem de studerende arbejdede med.

”Vi ønskede at muliggøre Utzons oprindelige intention om et åbent plateau. Dette førte til et forslag om en ny forbindelse for ikke betalende besøgende, der nu kunne bevæge sig gennem skallerne og hen til den nordlige foyer i dagtimerne,” forklarer Andreas Sommer fra det danske MADE-hold.Stor støtte undervejs

Inden arbejdet gik i gang, studerede det danske hold, hvordan Operahuset virker i praksis. De fik også grundig undervisning i husets historie og funktionalitet. Andreas Sommer fortæller om holdets overvejelser:

”Det er et storslået bygningsværk, og som studerende havde vi en vis ærefrygt for at foreslå ændringer til det. Her var det rart, at vi havde så mange dygtige og støttende mennesker omkring os til at give os mod på opgaven.”


Bagerst fra venstre: Andreas Sommer og Morten Stistrup
Forrest fra venstre: Asbjørn W. Eriknaur, Stefan Perriard og Signe Skytte Madsen

En intens oplevelse

I 2019 bestod holdet af de to arkitektstuderende Asbjørn W. Eriknaur og Andreas Sommer samt Stefan Perriard, der studerer industrielt design, og endelig de to ingeniørstuderende inden for bygningsdesign Signe Skytte Madsen og Morten Stistrup, der udvidede flokken med sin kæreste og datteren Alberte.

”Der blev skabt en familiefølelse, mens vi boede i Sydney, og nok endnu mere fordi der var et lille barn med. Vi lejede et Row House i bydelen Paddington, der er et gammelt arbejderkvarter. Huset lå i skønne omgivelser en halv times gang fra operahuset, hvor vi gik til hver dag,” fortæller Andreas Sommer og runder af:

”Det har været et intenst og fantastisk forløb. Ud over at få opholdet i Australien har vi alle lært at arbejde sammen med andre fagligheder. Det giver en tro på, at der venter mange gode arbejdsoplevelser, også på den anden side af vores uddannelser”.
MADE

MADE by the Opera House

MADE (Multidisciplinary Australian Danish Exchange) by the Opera House er et udvekslingsprogram mellem danske og australske arkitekt-, ingeniør-, og designstuderende.

Programmet bygger videre på forbindelsen der opstod mellem Danmark og Australien omkring Jørn Utzons projekt ’Sydney Opera House’. MADE by the Opera House handler om at viderebringe den tværfaglige metode, der lagde grunden for Operahuset.

Dreyers Fond støtter uddannelses- og udvekslingsprogrammet MADE by the Sydney Opera House, der strækker sig over 10 år frem mod operahusets 50-års jubilæum i 2023.

Det australsk-danske udvekslingsprogram MADE blev oprettet i 2013 i anledning af Operahusets 40-års jubilæum. Hvert år i 10 år kommer fem danske studerende til Australien og fem australske studerende til Danmark.

Studieprogrammet bliver tilbudt australske og danske studerende inden for arkitektur, ingeniørkunst og design fra deres 2. studieår.

De danske studerende rejser til Jørn Utzons operahus i Sydney for at fordybe sig i det arkitektoniske mesterværk og udfordre sig selv med en nytænkning af den ikoniske bygning og området omkring.

De australske studerende bliver tilknyttet en dansk tegnestue, hvor de løser et konkret projekt. Begge hold er afsted i seks uger og starter med en uge i Jørn Utzons sommerresidens på Mallorca, Can Lis.

Formålet med MADE er at fremme international og tværfaglig interaktion mellem faggrupperne, samt styrke kulturelle relationer mellem Danmark og Australien, alt sammen indrammet af et fokus på Jørn Utzons arkitektur og designprincipper.

Til Operahusets 50-års jubilæum i 2023 vil den samlede alumnegruppe bestå af 100 studerende, der har været afsted.

Udvekslingsprogrammet er et samarbejde mellem Sydney Opera House Trust, Det Kongelig Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), Bikubenfonden, Henrik Frode Obel Foundation, Dreyers fond, Arup, Steensen Varming, The NSW Architect Registration Board og AMP Capital.

Links

Læs mere om MADE

Læs om 2018-holdet