Advokatbranchen er som så mange andre under forandring. Bliver det hele bedre? Eller værre? Og hvordan? Scenarier for fremtiden rejser spørgsmål, der sætter gang i både tanker og debat. Brancheforeningen Danske Advokater står bag initiativet, der skal gøre det lettere at sætte retning for små og mellemstore advokatfirmer.
Beslutninger i dag sætter fremtidig retning for en virksomhed, og for at det nu skal være lettere for de små og mellemstore advokatvirksomheder, har Danske Advokater skabt et værktøj. Konkret er det i form af workshops, Danske Advokater afholder i hele landet.
Advokat Nicolai Brommann Carøe er administrerende partner i Advokatgruppen, men han er også formand for advokatforeningen i Horsens, der har fået Danske Advokater til at komme og afholde en workshop for deres medlemmer. Derfra fortæller han:
”Vores medlemmer kom især for at høre om og diskutere brancheglidning, men perspektivet blev bredere på grund af fremtidsscenarierne. Flere gange undervejs var der en diskussion af, hvad vi tror, der er mest sandsynligt – og hvad vi ønsker. Vi er nødt til at være klar, og på den måde er rapporten et opråb, der får os til at tænke over, hvordan vi sætter retning”.
Den usikre verden
Det gode samfund
Hård konkurrence
.
Tre bud på fremtiden
Rapporten som Nicolai Brommann Carøe henviser til, er udarbejdet af Center for Fremtidsforskning for Danske Advokater, og er udgangspunktet for de afholdte workshops. Rapporten byder på tre forskellige scenarier for, hvordan fremtiden ser ud i 2025. Scenarierne er bygget på globale tendenser og sætter tre forskellige retninger.
1) Den usikre verden er præget af populisme og nationalisme. For advokatbranchen er det arbejdstagers marked, og fokus er på konfliktoptrapning og retssager for optimal indtjening.
2) Det gode samfund stræber mod et højere formål. Det er præget af bæredygtighed og tillid. Advokatbranchen er udvidet med andre faggrupper og tilstræber forlig frem for konflikt.
3) Hård konkurrence er kendetegnet ved kompetence og specialisering – allerede i løbet af studietiden. Klassiske juridiske ydelser er digitaliseret, og advokatfirmaer er specialiserede.
Retning frem for formel
”Disse bud på advokatbranchen 2025 er uddybet væsentligt i det materiale, der bliver brugt til workshops som udgangspunkt for overvejelser og diskussioner. Selv om de er baseret på globale tendenser, er de naturligvis – og heldigvis – fortænkte. Målet her er ikke at sætte fremtiden på formel, men at få advokatfirmaerne til at sætte en retning for deres egen fremtid”.
Det udtaler Casper Grønnegaard, der er partner hos Klar Advokater og formand for brancheudviklingsudvalget i Danske Advokater.
Nødt til at tænke nyt
Rapporten af Center for Fremtidsforskning kredser om det, alle i branchen er klar over – forandringens vinde blæser. Spørgsmålet er bare i hvad retning. Ifølge Nicolai Brommann Carøe er det formentlig i flere retninger:
”Den faktiske fremtid bliver nok lidt en blanding af de opstillede scenarier. Jeg tror, vi kommer til at se mere digitalisering og specialisering. Og jeg tror også, branchen bliver udvidet med andre faggrupper. Derfor er det vigtigt, at vi gør op med vanetænkning”.
Og dét gælder på flere områder ifølge advokat Nicolai Brommann:
”Vi er nødt til at tænke nyt både i forhold til fastholdelse og rekruttering, der sagtens kan være af andre end jurister. Markedsføring og positionering er også nødvendigt at forholde sig til. Frem for alt handler det om perspektiv og at fokusere på, hvad vi som advokatfirma selv kan gøre frem for at fokusere så meget på, hvad andre kan komme til at tage fra os.”
Debat over hele Danmark
Ud over workshoppen i Horsens, har Danske Advokater foreløbigt afholdt workshops i Aalborg advokatforening og hos Landbrugsadvokaterne og er i dialog med en del advokatforeninger rundt i landet om at afholde flere workshops. Formanden for Danske Advokaters brancheudviklingsudvalget håber, at advokatforeninger over hele landet vil tilmelde sig workshops.
”Fremtiden kommer, og jeg er sikker på, at den bliver præget af hårdere konkurrence. Derfor er det klogt at overveje, hvilken slags advokat man ønsker at være, og hvordan det påvirker de beslutninger, man skal træffe for sin virksomhed,” påpeger Casper Grønnegaard og uddyber:
”Debat åbner for nye perspektiver, og diskussioner har det med at skærpe ens egen bevidsthed om, hvad man præcist mener. Derfor kan et par timers workshop viser sig at være en ganske god investering i fremtiden”.