Advokatrådet har igangsat et nyt projekt om retssikkerhed i Grønland. Efter fire dage i Grønlands hovedstad Nuuk og byen Ilulissat er den første studietur i projektet nu gennemført. Advokatrådet står bag projektet, der sker som opfølgning på et lignende projekt fra 2016. Begge projekter er realiseret med støtte fra Dreyers Fond.
Advokatrådets nye projekt vil overordnet fokusere på ’access to justice’ for borgerne i Grønland og undersøge, hvordan retssikkerheden for borgere i Grønland kan blive styrket. Der vil være et særligt fokus på områder med få indbyggere, hvor balancen mellem høj juridisk faglighed og lokal tilstedeværelse af repræsentanter fra retssystemet kan være udfordret.
Projektet er støttet af Dreyers Fond og følger op på et projekt fra 2016, der resulterede i en rapport med 25 konkrete anbefalinger om blandt andet kriminalretlige foranstaltninger samt lovgivning og retspraksis, der var rettet mod domstolene, politi og kriminalforsorg. Siden rapporten fra 2016 er flere af anbefalingerne blevet implementeret, og det ser ud til, at flere forhold i retssystemet er forbedret. Det nye projekt skal ligeledes ende ud i en rapport med konkrete anbefalinger til yderligere at styrke retssikkerheden i Grønland.
På rejsen deltog advokat, rådsmedlem og formand for det udvalg, der arbejder med projektet, Allan Nejbjerg samt advokat og tidligere rådsmedlem Karen Wung-Sung sammen med to medarbejdere fra Advokatsamfundet.
”I Advokatrådet er vi interesserede i at se på, hvordan man sikrer balancen mellem høj juridisk faglighed og lokal tilstedeværelse i et land, hvor det er både besværligt og dyrt at rejse rundt. Advokatsamfundet mødte på turen en lang række repræsentanter fra det politiske system, retssystemet og med advokater for at afdække den udvikling, der har været i retssystemerne de seneste år og de steder, hvor der stadig er udfordringer,” fortæller Allan Nejbjerg.
Der er både blevet talt med Naalakkersuisoq (minister) for Råstoffer og Justits, Naaja Nathanielsen, med ombudsmanden for Inatsisartut, Gedion Jerimiassen, med Rigsombudsmandens kontor, kredsretterne i Nuuk og i Ilulissat samt med landsforsvareren, kriminalforsorgen, politiet og med Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.
Det grønlandske retssystem er bygget op med fire kredsretter, Retten i Grønland og Landsretten. Der er 17 advokater, tre advokatfuldmægtige og 19 autoriserede forsvarer i Grønland. De 17 advokater og de fuldmægtige er lokaliseret i Nuuk, mens de autoriserede forsvarer er til stede i hovedstaden samt i fire byer på Grønlands vestkyst.
Den lave befolkningstæthed og de store geografiske områder gør, at der er behov for at tænke anderledes, hvad angår tilstedeværelsen af kompetencer lokalt. Eksempelvis dækker Qaasuitsoq Kredsret over et område på størrelse med Frankrig, og har ca. 17.000 indbyggere bosat i områdets otte byer og 29 bygder.
”I Advokatrådet glæder vi os til at dykke længere ned i det materiale, vi har indhentet og blive klogere på, hvordan det står til med retssikkerheden i Grønland og se på, om vi kan komme med forbedringsforslag til at højne borgernes retssikkerhed,” siger Allan Nejbjerg.
Læs mere om projektet hos Advokatsamfundet.
Fotos: Cebastian Miki Rosing