Kulturmødet Mors samler kunstnere, arkitekter, politikere, borgere og andre til en samtale om kunst og kultur og kan i år fejre 10-års jubilæum. Kulturmødet Mors 2023 finder sted den 24. til 26. august i Nykøbing Mors og er gratis at deltage i. Det samlede programmet består af mere end 500 arrangementer fordelt på 25 scener, og Dreyers Fond støtter arkitekturprogrammet.
Når Kulturmødet Mors begynder torsdag den 24. august er det med et program fyldt med debatter, arkitekturarrangementer og kunstoplevelser. Fra i år kan de besøgende for første gang opleve arkitekter, kunstnere og andre kulturaktører fra både Grønland, Island, Færøerne, Sverige, Norge og Danmark på kulturmødet.
Dreyers Fond støtter arkitekturprogrammet på Kulturmødet Mors 2023, der blandt andet består af følgende fem arrangementer:
EXTREME ARCHITECTURE
Arrangør: Kulturmødet Mors
Moderator: Kristoffer Lindhardt Weiss
Panel: David A. Garcia, arkitekt & lektor Det Kongelige Akademi fra Kunstakademiets Arkitektskole
Hedebølger. Oversvømmelser. Storme. Tørkebegivenheder. Vores omgivelser er under hastig forandring, og klodens klimatiske forhold er blevet mere ekstreme. Det er nødvendigt at bo på nye måder, hvis ikke store dele af kloden skal blive ubeboelige inden for de kommende år. Hvad kan arkitekten stille op i mødet med de globale klimaudfordringer? Arkitekt og lektor David A. Garcias giver sine svar i en samtale med forlagsdirektør Kristoffer Lindhardt Weiss.
Samtalen er ledsaget af fotografier og film af David A. Garcia og hans studerende fra Kunstakademiets Arkitektskole.
Læs mere om arrangementet.
NORDISK ARKITEKTUR I EN ÜBER URBAN FREMTID?
Arrangør: Kulturmødet Mors
Moderator: Kristoffer Lindhardt Weiss
Panel: Kjetil Thorsen, arkitekt & stifter Snøhetta / Mark Isitt, arkitekturkritiker, forfatter og journalist
To af Nordens absolutte mest profilerede arkitekturprofiler mødes for at diskutere Nordens arkitektur. Hvad kendetegner den? Hvad kan den? Og hvordan kan man bygge visionært og bæredygtigt i fremtiden?
Samtalen bliver modereret af den danske forfatter og arkitekturekspert Kristoffer Lindhardt Weiss og vil det handle om sammenhængen mellem bygningen og dens omgivelser, hvordan bygningen møder mennesker, byen og landskaber. Og særligt, hvordan de betragter nordisk arkitektur i disse år, hvor mange sætter spørgsmålstegn ved arkitekturens rovdrift på jordens ressourcer.
Dette arrangement er støttet af A.P. Møller Fonden, som del af Kulturmødets nordiske program. Samtalen er kurateret af Lise Bach Hansen.
Læs mere om arrangementet.
KAMPEN OM DET ÅBNE LAND
Arrangør: Arkitektforeningen
Moderator: Ane Cortzen
Panel: Kristine Leth Juul, arkitekt MAA & prorektor Arkitektskolen Aarhus / Laila Kildesgaard, bestyrelsesmedlem Det Københavnske Teatersamarbejde, stifter Steder Skaber Folk & fhv. direktør KL / Merete Ahnfeldt-Mollerup, arkitekt MAA & præsident for Akademirådet / Morten Kirk, landmand & Fagansvarlig Miljø & Klima landboforeningen Fjordland
Det åbne land udgør en stor del af det danske areal (60%) og indgår både som et produktionslandskab (landbrug) og som en vigtig del af vores kulturarv og selvforståelse som danskere. Men vi står overfor en stor udfordring, hvor det åbne land skal bidrage til at løse vores klima- og biodiversitetskrise. Det gælder landbrug, som skal arbejde på en ny måde, men også en energiproduktion, som på den ene side kræver plads, og på den anden side kan konflikte med behovet for mere biodiversitet. Og hvad med naturen? – den skal samtidig også have mere plads med nye nationalparker. Hvordan løser vi det? Hvordan sikrer vi levebrød og livskvaliteten på landet, og samtidig sikrer skønheden i vores åbne land.
Læs mere om arrangementet.
HVAD ER EN GOD BY FOR MENNESKER?
Arrangør: DR
Moderator: Ane Cortzen
Panel: Jan Gehl, arkitekt MAA, byplanlægger & forfatter
De færreste ved, at vi har en stjernearkitekt iblandt os, der har forandret millioner af menneskers liv. Men nu viser Ane Cortzen i en ny DR2-serie, hvordan Jan Gehl har hjulpet byer som New York, Melbourne, Rotterdam og Oslo med at blive bedre byer for os mennesker. På Kulturmødet mødes de igen og de besøgende kan høre om, hvad det kræver at skabe en god by og få den første forsmag på den nye DR2-serie.
Læs mere om arrangementet.
NATIONAL ARKITEKTURPOLITIK
Arrangør: Arkitektforeningen
Moderator: Ane Cortzen
Panel: Gitte Juel, arkitekt MAA / Johnny Svendborg, arkitekt MAA & forperson Arkitektforeningen / Pil Thielst, Arkitekt MAA & partner Lundgaard og Tranberg Arkitekter / Ulla Tofte, kunsthistoriker & direktør Frederiksborg Museerne
Regeringen har med en bevilling på Finansloven på næsten 20 millioner kroner besluttet, at Danmark skal have en ny national arkitekturpolitik. Der er nedsat et ekspertudvalg, som skal rådgive regeringen og der skal foreligge en hvidbog med anbefalinger i 2024. Men hvorfor har Danmark brug for en ny arkitekturpolitik? – og hvad handler det egentligt om? Kan man styre kvaliteten i byer, byrum og bygninger fra Christiansborg? Det spørger arkitekten Ane Cortzen politikere, arkitekter og kultur-eksperter om.
Læs mere om arrangementet.
Tekst og billeder: Kulturmødet Mors.