Første sæson af tv-serien ’De Unge Arkitekter’ er denne sommer blevet sendt på TV2 Kosmopol. Over otte afsnit besøger arkitekturjournalist Steen Breiner nogle af de unge arkitekter, der kommer til at forme fremtiden. Dreyers Fond støtter programserien, der kan streames på TV2 Kosmopol og snart også på TV2 Play.
Der er en ny generation arkitekter på vej. De er særligt optagede af bæredygtig arkitektur ved at genbruge materialer og bygninger, og de brænder for at skabe nyt, men ikke på bekostning af vores fælles ressourcer. I hvert af seriens otte afsnit tager Steen Breiner med arkitekterne ud i hele landet, hvor han får deres bud på, hvordan vi løser de udfordringer, arkitekturen står over for. I serien deltager otte unge tegnestuer, der har en helt anden tilgang end den, der har været fremherskende hos tidligere generationer. Det er tegnestuerne ReVærk, pihlmann architects, NORRØN, Arcgency, Lynge Lynge Arkitekter, Spektrum Arkitekter, Tegnestuen LOKAL, Verna og Panum & Kappel. Serien har haft stor seerinteresse og bliver derfor lagt på TV2 Play fra 15. september.
01 Studieboliger
I den første episode af ’De Unge Arkitekter’ giver tre tegnestuer deres bud på, hvordan de gentænker boliger til studerende på forskellig vis. Det kalder på kreative ideer og innovativ tænkning, når der skal bygges billige studie- og ungdomsboliger i storbyen, og det forsøger tegnestuerne Arcgency, pihlmann architects og Panum & Kappel at imødekomme. De unge tegnestuer viser rundt i CPH-Village, hvor studerende bor i gamle shippingcontainere på en af Københavns mest attraktive adresser. Andre bud på funktionelle ungdomsboliger er renoveringer af en gammel gård i udkanten af Aarhus og en erhvervsbygning i Københavns Nordvestkvarter. I afsnittet bliver det tydeligt, at dygtige arkitekter med kreative løsninger kan skabe velfungerende studieboliger, hvor der er fokus på fællesskab og bæredygtighed.
02 Renoveringer
I seriens andet afsnit kommer seeren med til tre bygninger, der alle vidner om, at kreative arkitekter kan give nyt liv til forældede byggerier. På Frederiksberg er et eksempel på en vellykket renovering, og Tegnestuen LOKAL modtog endda Renoverprisen 2021 for Danmarks bedste renovering af det, der ifølge lokalbefolkningen var Danmarks grimmeste bygning. Også Lynge Lynge Arkitekter har formået at renovere et nedslidt sommerhus til en moderne fritidsbolig, der har et både funktionelt og æstetisk design. På Thoravej 29 renoverer pihlmann architects en nedslidt erhvervsbygning, der skal få nyt liv og forvandles til et moderne hus. Bygningen er et eksempel på, hvordan kønsløse betonbyggerier kan blive til spændende, moderne arkitektur. Fælles for de tre unge tegnestuer er en hyldest til det miljømæssige aspekt af renoveringer, der som regel er langt mere bæredygtigt end nybyggeri.
03 Steder i landskabet
I seriens tredje afsnit bliver det tydeligt, at arkitekturen kan udfolde naturens unikke potentialer og fordre både liv og aktivitet. Steen Breiner taler med Spektrum Arkitekter og tegnestuen NORRØN, der med deres byggerier skaber rammer for at løfte lokalområder i Danmark. Tæpper af træ på stillesteder, en international kabelpark med masser af liv og et søbad med sauna til vinterbadere er alle eksempler på, at arkitekturen kan hjælpe landskabet lidt på vej.
04 Nybyggeri
Den nye generation af arkitekter har et stort fokus på klimamæssig bæredygtighed, der er et gennemgående tema i moderne arkitektur. I dette afsnit af De Unge Arkitekter viser Tegnestuen LOKAL, Reværk og Lynge Lynge Arkitekter, at man sagtens kan skabe nybyggerier, der tager højde for både bæredygtighed og langtidsholdbarhed. Seeren kommer med til det gamle grønttorv i København, hvor Tegnestuen LOKAL arbejder på at skabe dybde i konstruktionen med funktionelle altaner og integrerede haver. I Herlev arbejder ReVærk på et nyt hovedhus til et bylandbrug, hvor der er fokus på høj kvalitet og bæredygtige materialer. Bæredygtighed præger også projekterne hos Lynge Lynge Arkitekter, der har tegnet et usædvanligt sommerhus med både traditionelle og moderne træk. I dette afsnit bliver det tydeligt, at de unge arkitekter skaber nybyggerier, der har respekt for historien og samtidig kigger ind i fremtiden.
05 Nye materialer
Traditionelle byggematerialer som beton, gips og mursten bidrager til CO2 udledningen, og derfor kigger de unge arkitekter i retning af nye materialer. I seriens femte afsnit er Breiner på besøg hos Lynge Lynge Arkitekter, der arbejder med monoblok som et klimavenligt alternativ, der endda kan blive nutidens bæredygtige mursten. Den store interesse i alternative materialer gør sig også gældende hos tegnestuen ReVærk, hvor der er en stor nysgerrighed for stampet lerjord, et materiale, der rummer et stort potentiale i moderne byggeri. Steen Breiner kommer også en tur til Fanø, hvor pihlmann architects arbejder med en bæredygtig udgave af klassiske mursten, der kan give helt nye visuelle udtryk til et byggeri. I afsnittet udforsker Steen Breiner i samarbejde med de unge arkitekter, hvilke materialer der bliver en del af fremtidens byggeri.
06 Træ
Med et øget fokus på bæredygtighed og sundt byggeri er træ nu på vej tilbage i arkitekturen – og ikke mindst blandt de unge og progressive arkitekter. De unge tegnestuer viser rundt på en lærerbolig på en gammel højskole, et undervisnings- og kulturhus og landsholdets gamle træningsanlæg. I afsnittet viser tegnestuerne Arcgency, ReVærk og Tegnestuen LOKAL deres bud på, hvordan det ældgamle byggemateriale kan bruges i moderne byggeri og de unge tegnestuer er kendetegnet ved en stor nysgerrighed for træets potentialer.
07 Mødesteder
I det syvende afsnit af ’De Unge Arkitekter’ viser tegnestuerne Panum & Kappel, Spektrum Arkitekter og NORRØN, hvordan arkitekturen kan skabe fysiske rammer, der skaber grobund for spirende fællesskaber og sociale relationer. Steen Breiner besøger et fælleshus, et bybad, et oplevelsescenter og et læringsrum i skoven, der alle inspirerer til sociale aktiviteter i og omkring bygninger. Bygningernes potentiale til at bringe mennesker sammen bliver tydelig, og det samme gør samspillet mellem arkitektur og natur.
08 Nyt liv til gamle bygninger
Blandt de unge arkitekter finder man en tendens til at genopfinde gamle bygninger og give dem et nyt, funktionelt og moderne udtryk. De finder værdi i at beholde dele af originale konstruktioner og nyfortolker de fortællinger, der følger med ældre byggerier. Både Panum & Kappel, NORRØN og Arcgency fremviser deres transformation af tre bygninger med mere end 100 år på bagen. Tilfælles for tegnestuerne er en nysgerrighed om, hvordan man kan give gamle bygninger nye liv og nye fortællinger.
Fakta om serien
Producent: Svada Film
Tilrettelæggelse: Steen Breiner og Bertel Henning
Programserien er produceret med støtte fra Dreyers Fond
Tegnestuer: ReVærk, pihlmann architects, NORRØN, Arcgency, Lynge Lynge Arkitekter, Spektrum Arkitekter, Tegnestuen LOKAL, Verna og Panum & Kappel.
De otte afsnit kan ses på TV2 Kosmopol og på TV2 Play fra den 15. september.