Det australske MADE-hold 2020 fik til opgave at overføre Utzons designprincipper til mediekoncernen Allers domicil i København. PLH Arkitekter var værter for de fem australske studerende, og det var berigende for alle parter.
”PLH Arkitekter har været værter for dette års Australske MADE-hold, da vi gerne vil videregive vores erfaringer, viden og læring til de studerende. Vekslingen mellem Danmark og Australien har været spændende, da hvert land har unikke fremgangsmåder i projekter. I skabelsen af bæredygtig arkitektur er det vigtigt, at man forstår hinandens sprog, viden og faglighed. Derfor vil vi gerne imødekomme og være værter for tværfaglige programmer som MADE”.
Det siger Paulette Christophersen, der er partner og interiørdesigner hos PLH Arkitekter. Her fik de fem australske studerende til opgave at komme med forslag til, hvordan Allers domicil fra 2008 kan se ud i henholdsvis 2030 og 2050. Opholdet i Danmark blev afsluttet med en reception og projektfremlæggelse hos PLH, hvor det australske hold delte deres idéer:
”Vi har ønsket at gøre Aller-bygningen mere åben og cirkulær, så domicilet forbliver et ikon for byen. I Utzons ånd ønskede vi at gøre bygningen mere imødekommende og fleksibel, som et ’folkets hus’. Det kan ske ved at skabe en fleksibel promenade i vandet, der kan rykke sig efter solens vandring og tilføje moduler i facaden samt udnytte taget. Da bæredygtighed er et vigtigt element i projektet, skal alle materialer analyseres og så vidt muligt genbruges for at mindske CO2-aftrykket”.
.
Utzon og Aller
De danske hold, der bliver sendt til Australien i MADE-projekter, skal altid løse en bunden opgave i Utzons operahus i Sydney. Det veksler fra år til år hvilke arkitektoniske opgaver, de australske hold skal løse i Danmark, men fælles for dem er at tage udgangspunkt i Utzons designprincipper. Især Utzons begreb Additive Architecture tog det australske hold til sig.
”Med rod i Utzons tanker har vi set udviklingen af Aller-bygningen som en proces i samspil med brugerne og omgivelserne. Hans holdninger til materialer og lys er en fællesnævner, i alt hvad vi har set. Vi har været i Operahuset, Can Lis, Bagsværd Kirke og Utzons Hus i Aalborg, og det har været virkelig inspirerende og lært os meget mere om Utzons ’body of work’, end vi kunne have læst i en bog. Desuden er der et stort fokus på bæredygtighed i projektet. Bæredygtighed er ikke bare nice to have – det er need to have, så det tager vi også med os fra Danmark,” forklarer holdet, der lige som alle andre i MADE lagde ud med en uge i Utzons sommerresidens Can Lis på Mallorca.
.
”Det har været inspirerende at se Utzons designprincipper blive indarbejdet i et projekt, som PLH har tegnet. For vores unge arkitekter har det været spændende at udvikle og vejlede australske studerende. Mens de ansatte, der dengang arbejdede på Aller-projektet, har haft stor glæde af at kunne lære fra sig. PLH’s værtskab har bidraget med ny viden og arbejdsmetoder til de studerende. Overordnet set blev det tydeligt for os, at Allerhuset og det omkringliggende område er fremtidssikret og har masser af potentiale for kommende brugere,” siger Paulette Christophersen fra PLH Arkitekter.
.
Dejlige Danmark
Ud over at hele det faglige fokus på at videreføre Utzons arv er en stor del af MADE, fylder kulturaspektet en hel del, fordi der naturligvis er forskel på Australien og Danmark. Det blev tydeligt, da det australske hold fortalte om deres oplevelse af opholdet:
“Vi kommer som helt uerfarne og blev overraskede over, hvor meget opmærksomhed vi fik. I Danmark er der slet ikke det samme hierarki som i Australien, så vi har turde spørge om alt. Danmark investerer i deres mennesker og samfund samt støtter deres studerende. Det er mere progressivt her og derfor lidt frustrerende at skulle tilbage. Vi er faldet hurtigt til, fordi de danske MADE- alumnier har taget godt imod os og har vist os rundt – selvfølgelig på cykel.”
Også PLH Arkitekter har været glade for at være værter for dette års MADE hold. For partner og interiørdesigner, Paulette Christophersen, har besøget haft en ekstra betydning, da hun selv er australier.
”Hos PLH er vi er stolte af de studerendes produkt, og vi kan sende dem tilbage til Australien med ny viden og erfaringer. Aislinn, Bobbie, Irene, Muthu og Stephanie har været utroligt glade for at være en del af det kammeratlige fællesskab hos PLH, men de har også givet meget tilbage til os, og vi er stolte af at have været værts-virksomhed for MADE. Desuden har det været helt fantastisk at høre ’the Australian chatter’ fra deres bord her hos PLH Arkitekter”.
.
Det australske hold
Aislinn King / 4th year / Fine Arts (Design for Performance) / National Institute for Dramatic Art
Muthu Kumaran / 3rd year / Engineering (Mechatronics) / Western Sydney University
Irene Clarke / 2nd year / Civil Engineering/Design in Architecture / University of Sydney
Stephanie Palmer / 5th year / Engineering (Professional Engineering Practice/Civil and Environmental) / University of Technology Sydney
Bobbie Bayley / 4th year / Architecture / University of Newcastle
Det næste danske hold
Det næste danske hold er blevet offentliggjort, men deres planlagte udvekslingsophold i Australien er på grund af coronavirus i skrivende stund udsat på ubestemt tid.
Fra venstre til højre: Viktor Lukas Müller Thomsen (DTU), Elise Aida Cappelen Schultz (KADK), Amalie Dokkedal Jensen (AU), Anders Fredensborg Nielsen (SDU) og Niklas Munk-Andersen (fraværende) KADK.
Dreyers Fond støtter uddannelses- og udvekslingsprogrammet MADE by the Sydney Opera House, der strækker sig over 10 år frem mod operahusets 50-års jubilæum i 2023.
Det australsk-danske udvekslingsprogram MADE blev oprettet i 2013 i anledning af Operahusets 40-års jubilæum. Hvert år i 10 år kommer fem danske studerende til Australien og fem australske studerende til Danmark.
Studieprogrammet bliver tilbudt australske og danske studerende inden for arkitektur, ingeniørkunst og design fra deres 2. studieår.
De danske studerende rejser til Jørn Utzons operahus i Sydney for at fordybe sig i det arkitektoniske mesterværk og udfordre sig selv med en nytænkning af den ikoniske bygning og området omkring.
De australske studerende bliver tilknyttet en dansk tegnestue, hvor de løser et konkret projekt. Begge hold er afsted i seks uger og starter med en uge i Jørn Utzons sommerresidens på Mallorca, Can Lis.
Udvekslingsprogrammet er et samarbejde mellem Sydney Opera House Trust, Det Kongelig Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), Bikubenfonden, Henrik Frode Obel Foundation, Dreyers Fond, Arup, Steensen Varming, The NSW Architect Registration Board og AMP Capital.
PLH Arkitekters mission er at forbedre menneskers livskvalitet med identitetsskabende design – gennem arkitektur forbedrer PLH den måde, vi alle arbejder og lever vores liv på. Bl.a. designer PLH nye arbejdspladser til omkring 10.000 medarbejdere hvert år.
Siden 1977 har PLH udviklet nye metoder og processer inden for brugerdrevet design. Med udgangspunkt i kunders identitet og værdisæt skaber PLH løsninger af høj arkitektonisk kvalitet, der samtidig finder balancen mellem sociale, økonomiske og miljømæssige faktorer.
· København
· Ca. 90 medarbejdere
· Over 40 års erfaring
· Hos PLH Arkitekter er der 5,8 meter til loftet og rum til at tænke store tanker. Her er plads til alle, og der er flere generationer samt et dusin nationaliteter repræsenteret under samme tag.
Læs mere på www.plh.dk