Covid-19 har sat verden på stand by, og over alt bliver planlagte events aflyst. Det betyder også farvel til de fire danske hold, der deltager i årets Vis Moot. Finalen i Wien til påske er aflyst, men holdet fra Aarhus Universitet fik heldigvis rundet godt af i USA.
Mens de fleste danske deltagerhold har været rundt i Europa til pre-moots, før processpillet blev lukket ned for i år, er der på Aarhus Universitet tradition for blandt andet at deltage i pre-moots i USA.
Hjemvendt fra New York fortæller holdet om turen, og selv om de er slukørede over, at spillet er slut før tid, er begejstringen for USA-rejsen tydelig. De danske AU-mooties fortæller med egne ord om turen i artiklen nedenfor.
En vaskeægte fly-selfie. På papiret var turen over Atlanten lang, men tiden gik stærkt, da holdet havde masser af forberedelser inden de mange pre-moots, som ventede forude. Bagerst fra venstre: Jeppe Elnegaard, Denise Pedersen, Søren Jensen. Forrest fra venstre: Mathias Drejergaard, Sofie Andersen, Cecilie Vinther.
I kernen af The Big Apple
Vi tog afsted den 20. februar og deltog allerede to dage efter i den første pre-moot på Fordham University School of Law, der ligger i hjertet af New York, blot et stenkast fra Central Park. Alene dét er jo en kæmpe oplevelse. Stedet ligner slet ikke et universitet men mere et stort, flot amerikansk advokatkontor.
Selve pre-moot’en var klassisk opbygget, og vi var cirka 20 deltagende hold fra hele verden – for eksempel deltog et hold, som kom hele vejen fra Japan. Hvad gjorde pre-moot’en særligt speciel var, at de to hold med højeste antal point efter de indledende runder blev udvalgt til at dyste i en såkaldt ”Showcase Round”. Aarhus kvalificerede sig som ét af de to universiteter sammen med Harvard University. Det lagde mildt sagt et vist pres, at vi skulle op imod Harvard University i finalen.
Opstillingen til ”Showcase Round”, hvor Lasse Ahmt og Denise Mølgaard Pedersen procederede fra Aarhus Universitet mod holdet fra Harvard University.
Lasse Ahmt og Denise Mølgaard Pedersen under ”Showcase Round”.
Aarhus vinder over Harvard
Showcasen foregik i en retssal, som man ser dem på amerikanske film. Der var cirka 100 tilskuere og de tre arbitrators sad oppe på et plateau, og så ned på dem, der skulle procedere. Fra Aarhus-holdet procederede Lasse Ahmt og Denise Mølgaard Pedersen. Der var virkelig noget på spil! Både på grund af hele sceneriet og modstanderen, men det tændte os bare endnu mere. Vi blev da også sat på prøve af de tre arbitrators, men vi vandt, og det var stort. Især nu hvor den store finale i Wien er blevet aflyst, er det fedt at slutte af med en stor sejr.
Holdets begejstring og glæde, da tribunalet efter voteringen udnævnte Aarhus-holdet som vindere af ”Showcase Round” til Fordham pre-moot’en.
Storytelling tæller i USA
Efter denne store oplevelse deltog vi i yderligere to øvekonkurrencer – ICDR samt NYU pre-moots. Begge blev afholdt på flotte kontorer midt i New York. Vi følte os taget rigtig godt imod, og alt var gennemført amerikansk – selv frokosten hvor der blev servereret deep pan pizza og doughnuts.
Fagligt fik vi virkelig udvidet vores horisont i forhold til at procedere. I USA ser de helt anderledes på dele af juraen. Mens vi har tradition for civil law har de for common law. Vi fik derfor at mærke, at der blev brugt meget store ord, ligesom der blev lagt særligt vægt på logik og story telling. Desuden var dommerne meget erfarne, hvilket betød, at de ofte tog ordet og derved begrænsede vores taletid. Så var det om at skrue tempoet op og være tydelig. Dermed lærte vi også, at det kunne være nødvendigt at fokusere mere på fortællingen og ikke bare på juraen.
Holdets forberedelser foregik blandt andet på New York Public Library. Selvom vi er glade for læsesalen på statsbiblioteket i Aarhus, må vi indrømme, at læsesalen i New York var en klasse for sig.
Fra mediation til musical
Til de forskellige pre-moots er der ofte små oplæg, som berører forskellige emner. Denne gang var der blandt andet fokus på alternative tvistløsningsmetoder – som for eksempel voldgift og mediation, som i høj grad bliver brugt i praksis. Selvom vi kender til emnet i forvejen, blev vi alligevel klogere på både fordele, ulemper og ikke mindst myter ved de enkelte alternative tvistløsningsmuligheder.
Når vi ikke procederede eller deltog i oplæg til pre-moots arbejdede vi og øvede os, men der blev også tid til at opleve både basketkamp i Brooklyn og musical på Broadway. Vi gik selvfølgelig også byen tynd, og vi gjorde alt som et hold, hvilket var lidt trættende men også fedt.
Desuden mødtes vi også til interne øverunder med holdet fra Hamborg, som vi tidligere havde mødt i Amsterdam og i Aarhus. Det var lærerigt at øve sig med Hamborg-holdet, idet vi internt på Aarhus-holdet kender hinandens argumenter. Og så er det selvfølgelig fedt at få nye venner uden for Danmark.
Det er jo også noget af det gode ved Vis Moot, og vi er selvfølgelig ærgerlige over, at den del slutter i utide. Vi er til gengæld vildt glade for alle de oplevelser, vi nåede at få.
Aarhus-holdet brugte en aften på at se en basketball kamp på et stort stadion i Brooklyn. Stemningen var flyvende og alle pengene værd!
Hele holdet samt coaches opstillet uden for Fordham University. Trætte, lettede og glade efter en vellykket pre-moot. Fra venstre: Rasmus Boserup, Mathias Drejergaard, Cecilie Vinther, Lasse Ahmt, Denise Pedersen, Søren Jensen, Sofie Andersen, Oskar Lindekilde, Alexander Birk Suder, Jeppe Elnegaard.
“Vis Moot” er en forkortelse for ’Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot’ der også er kendt som “CISG- og voldgiftsprocesspillet”. Det er verdens største og mest prestigefyldte konkurrence for jurastuderende inden for formuerettens område.
Dreyers Fond støtter flere danske holds deltagelse i Vis Moot 2020, hvor de skal konkurrere mod studerende fra mere end 300 andre universiteter verden over. Konkret i et rollespil hvor studerende procederer som advokater foran virkelige voldgiftsdommere i en fiktiv voldgiftsag.
Finalen er altid i påsken i Wien med deltagerhold fra hele verden, herunder de nordiske lande samt lande som USA og Irak, så der er mulighed for at møde et sjældent alsidigt udvalg af jurastuderende og voldgiftsjurister.
De studerende bliver også skarpere på de forskellige retstraditioner. Mens USA, England og andre er common law jurisdictions, er de kontinentaleuropæiske lande civil law jurisdictions. Her søger man at klarlægge parternes subjektive vilje og intentioner bag en aftale, som måske er uklart formuleret. Ofte indgår en parts gode eller onde tro i vurderingen.