De fem finalister til årets arkitekturkonkurrence er valgt og viser nye, kunstneriske tilgange til at skabe social og sanselig arkitektur. De fem tværdisciplinære hold realiserer deres forslag til pavilloner i Charlottenborgs historiske gårdrum under CHART 2021, der bliver afviklet 26. – 29. august.
Tag en pause under et tag af friske urter, hør vinden suse gennem svævende ventilationsrør eller byg dit eget møbel af luftposer. Med afsæt i årets tema, Social Architecture, viser hver af de fem hold nye idéer til, hvordan arkitektur kan være en drivkraft for sociale oplevelser. Efter et år med restriktioner er holdenes pavilloner et bud på, hvordan vi kan samles igen i anderledes, fysiske og sanselige rammer.
“Det er enormt opløftende at se de forslag, vores jury har udvalgt, som rummer humor, nytænkning af materialer, genbrug af industrielle produkter og nyfortolkning af arkitekturhistorien, fortæller CHARTs direktør Nanna Hjortenberg, og fortsætter:
Med CHART Architecture inviterer vi unge talenter til at udforske tværfaglige samarbejder og dyrke krydsfelterne mellem arkitektur, kunst og design. Jeg glæder mig til at præsentere vores internationale og lokale publikum for overraskende og social arkitektur, når vi i august holder CHART på Charlottenborg”.
International jury og lokale pionerer
De fem finalisterne er valgt af en international jury, der består af arkitekterne Bjarke Ingels (BIG), Shohei Shigematsu (OMA), David Zahle (BIG), designer Sabine Marcelis, direktør af OPEN HOUSE i Geneve Simon Lamunière og kunstner Nina Beier. Juryen modtog i alt 46 forslag fra unge kreative talenter indenfor arkitektur, design og kunst, der i alt repræsenterer 28 nationaliteter.
De fem projekter kan opleves i Charlottenborgs gårdrum i København under CHART, d. 26. – 29. august, hvor de vil fungere som barer, restauranter, scener og mødesteder. I år er CHARTs bar- og gastropartnere udvalgt blandt lokale pionerer, såsom det innovative, økologi- og håndværksbaserede spiritusbrand Copenhagen Distillery, det socialt bæredygtige ølbryggeri People Like Us, den økologiske burger bar Gasolin Grill, og Københavns første østersbar Rouge Oyster.
De fem tværfaglige teams i finalen
_________________________________
CURTAIN CALL
Kunstnere, interaktionsdesignere og arkitekter Rosita Kær, Nina Højholdt, Thomas Christensen, Sam Collins og Lauda Vargas har sammen skabt en arkitektonisk, fleksibel ramme ved brug af gardin-vægge lavet af genbrugstekstiler. Gardinerne giver mulighed for at skabe skiftende scenografiske rum, der kan samle mennesker omkring musik, mad og workshops.
_________________________________
FIELD
En restaurant placeret under et grønt tag af friske urter. En oplevelse, der blander mad og arkitektur og således stimulerer alle dine sanser. Det er ideen bag FIELD. Tværfaglig designer og arkitekt Torsten Sherwood, og MA i økonomi og international ledelse Benedicte Brun, har eksperimenteret med alternative materialer for at teste, hvordan arkitektur kombineret med et kulinarisk materiale kan skabe nye fællesskaber.
_________________________________
Leverage
Leverage er en legende og eksperimenterende pavillon, der er lavet af dunnage-poser kendt fra transportindustrien. Den unge, danske tegnestue Rumgehør, der består af Rasmus R.B. Maabjerg, Nikolaj Noe og Victor Tambo, har hermed skabt en svævende og mobil pavillon, der undersøger den perfekte relation mellem sociale interaktioner og midlertidig arkitektur. De mobile dunnage-poser giver brugerne mulighed for at reorganisere de 16 m² til flere tusind m² og skabe alle former for rum.
_________________________________
OM
Diana Claudia Mot, Claudia Cimpan, Marius Ardelean og Mihkel Pajuste, der tilsammen udgør guilt.studio, har skabt pavillonen OM af ventilationsrør i aluminium. Samspillet mellem de høje buede elementer skaber uventede, sanselige oplevelser: vinden bliver til lyd, stemmer gentages, regn omdirigeres og lys reflekteres.
_________________________________
Situated Exteriors
Situated Exteriors er skabt ud fra en stærk fælles forståelse for materialitet, og hvordan den menneskelige skala oplever arkitektur. Holdet består af Kathrine Birkbak, Anja Fange og Joe Mckenzie, der alle er uddannet indenfor arkitektur og design. Sammen har de skabt en skeletkonstruktion, der kopierer Charlottenborgs facader i en undersøgelse af, hvordan kultur forankres i fysiske former.
_________________________________
CHART Architecture 2021
CHART Architecture er en 72-timers åben arkitektkonkurrence for arkitekter, designere og kunstnere på kandidatniveau, samt nystartede tegnestuer i Norden. Den syvende udgave af konkurrencen fandt sted i foråret 2021.
Med temaet ‘Social Architecture’ blev deltagerne opfordret til at komme med inspirerende, vilde og sanselige idéer til midlertidige pavilloner, der viser, hvordan arkitektur skaber sociale oplevelser. Pavillonerne fungerer blandt andet som barer og madboder og danner den arkitektoniske ramme for årets CHART, der foregår d. 26. – 29. august.
En international tværfaglig jury valgte fem finalister, der opfører deres projekt under CHART. I år er juryen grundlægger og partner i BIG, Bjarke Ingels (DK), partner hos OMA, Shohei Shigematsu (US/JP), designer, Sabine Marcelis (NL), kunstner, Nina Beier (DK), OPEN HOUSE direktør, Simon Lamunière (CH) og partner i BIG, David Zahle (DK).
CHART Architecture realiseres med støtte fra den filantropiske forening Realdania, Dreyers Fond, Statens Kunstfond, Københavns Kommune og FOSS, og i partnerskab med Arup, FRAME og Copenhagen Architecture Festival (CAFx).
CHART
CHART er Nordens førende kunstbegivenhed, der i år foregår d. 26.-29. august på Charlottenborg i hjertet af København. CHART samler lokale og internationale kunstprofessionelle og et bredt kulturinteresseret publikum om samtidskunsten. Aktiviteter tæller bl.a. en kunstmesse, en arkitektkonkurrence for unge talenter og et offentligt program med talks, performances, film og musik.
CHART blev grundlagt i 2013 af fem danske gallerier; Galleri Susanne Ottesen, Andersen’s, Galleri Bo Bjerggaard, David Risley Gallery og V1 Gallery. CHART er en non-profit-organisation.
Juryen
Bjarke Ingels er arkitekt og grundlægger af Bjarke Ingels Group (BIG), som gennem de sidste to årtier har skabt banebrydende arkitektur over hele verden. Han er æresprofessor på Det Kongelige Akademi for Arkitektur, Design og Konservering, underviser på bl.a. Harvard, Yale og Columbia (USA) og var på listen over TIMEs 100 mest indflydelsesrige personer i 2016.
Shohei Shigematsu er partner i OMA, en af verdens førende internationale tegnestuer. Med base i New York er han drivkraft i mange af OMAs projekter, herunder museumstilbygninger for bl.a. New Museum (NY) og Albright Knox Gallery (NY) samt udstillingsdesign til Arkitekturbiennalen i Venedig.
Nina Beier er en dansk kunstner med stor international gennemslagskraft. Hun er uddannet fra Royal College of Art i London og har stor international udstillingserfaring. Hendes værker har været vist på bl.a. Tate Modern (UK), Walker Art Museum (US), Centre Pompidou (FR) og SMK (DK).
Sabine Marcelis er en af Hollands mest anerkendte designere og arbejder med produkt, installation og rumligt design med fokus på materialitet. Hun har vundet flere prestigefulde priser, herunder Wallpaper*s pris ’Designer of the Year 2020’.
Simon Lamunière er kurator og har bl.a. kurateret for Domaine du Muy (FR) og kunstmessen Art Basels store udstilling Art Unlimited. Han er nuværende direktør for OPEN HOUSE i Schweiz, et storskala udendørs udstillingsprojekt om arkitektur, kunst og design.
David Zahle er partner i BIG og ansvarlig for flere af BIGs prisvindende byggerier, herunder museumsprojekterne Kistefos (NO), Tirpitz ved den danske vestkyst (DK) og Søfartsmuseet i Helsingør (DK).
Fotokreditering
Arup workshop / Marlene On The Wall Photography
Leverage pavilion / @rumgehoer
OM / guilt.studio @_guilt.studio_
CURTAIN CALL /Rosita Kær, Nina Højholdt, Thomas Christensen, Sam Collins, Laura Vargas
Situated Exteriors / @kathrinebirkbak_ @anjajansuk @goemckenzie
FIELD / Torsten Sherwood and Benedicte Brun