De to ikoniske bygningsværker Axel Towers og Forskerboligerne er sat under lup i bind 7 og 8 af Ny Dansk Arkitektur, der er en form for ’Greatest hits’ over den danske samtidsarkitektur af Kristoffer Lindhardt Weiss. Serien er udgivet af Strandberg Publishing og støttet af Dreyers Fond.
Den 11. august udkom syvende og ottende bind i den bogserie om ny dansk arkitektur, som blev lanceret i 2018. Gennem 10 bind giver serien et vitalt signalement af landets nyeste arkitektur og præsenterer nogle af de mest visionære projekter, som dansk arkitektur kan byde på netop nu. Bind 7 handler om Forskerboligerne og bind 8 om Axel Towers.
Hvert bind udfolder et enkelt bygningsværk og portrætterer derigennem tegnestuen bag. Gennem et essay og et dybdegående interview med arkitekterne, kommer man helt tæt på førende danske arkitekters tanker, visioner og arbejdsmetoder. De 10 bygninger repræsenterer desuden hver især et højaktuelt tema i tidens arkitekturdebat – fra transformation til bæredygtighed.
“Selvom udgangspunktet for de to bygningsværker er forskelligt – Axel Towers ligger i et af de mest hektiske steder i byen og Forskerboligerne på et roligt hjørne i Carlsberg Byen – udmærker begge sig gennem en kompromisløs insisteren på at følge den arkitektoniske ambition helt til dørs. Tilbage står de som moderne præmieeksempler på danske arkitekters formåen, der igen har manifesteret Danmark som kreativt foregangsland,” siger forfatteren Kristoffer Lindhardt Weiss.
Forskerboligerne
Bind 7 præsenterer Praksis Arkitekters præmierede Forskerboliger i Carlsberg Byen. Forskerboligerne har en dyb forståelse og respekt for den bygningskulturelle historie, de er en del af. De bygger videre på den lokale bygningsarv uden at råbe op, og de peger på området, de er en del af – i stedet for at pege på sig selv. Ved at lægge sig ind som et naturligt element i områdets bebyggelser udvikler Forskerboligerne forståelsen af, hvordan en boligblok kan se ud
Axel Towers
Bind 8 fortæller om Axel Towers, skabt af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. At bygge i tæt by, omgivet af den københavnske byskala, er en helt særlig udfordring. Lundgaard & Tranberg demonstrerer en stor sensibilitet overfor spørgsmålet om, hvad og hvordan en bygning giver tilbage til det offentlige rum. Axel Towers er et bemærkelsesværdigt eksempel på en symbiose mellem det moderne byrum og den skandinaviske arkitekturtraditions sans for materialer og formgivning.
Alle fotos af Rasmus Hjortshøj – COAST
Forfatteren
Kristoffer Lindhardt Weiss er uddannet cand.mag. i filosofi fra Københavns Universitet og Sorbonne og i dag direktør i Arkitektens Forlag samt en af landets fremtrædende arkitekturskribenter. Han har bl.a. været tilknyttet Information og Politiken samt skrevet flere bøger om arkitektur. I 2016 var han sammen med Boris Brorman Jense kurator af den danske pavillon på Venedig Biennalen for Arkitektur.