Udviklingen har overhalet den berømte ’Fingerplan’, og hovedstaden har brug for en ny fælles vision, der afspejler fremtidens udfordringer og drømme. Det mener Arkitektforeningen København, der står bag projektet Fingerplan 2.0, der er finansieret af Dreyers Fond. De nye visioner for hovedstadsområdet bliver skudt i gang ved at lytte til byens digitale stemmer.
Hvordan skal hovedstaden udvikle sig i fremtiden? Hvordan skal vi bygge og bo? Hvor meget skal natur, biler, produktion, mennesker og dyr fylde? Nu skal borgenes visioner og drømme danne grundlag for en ny vision for hovedstaden. Projektet hedder ’Fingerplan 2.0’ og skydes i gang med mobilisering af byens digitale stemmer via lokale facebookgrupper.
Borgerne skal have en stemme
For 75 år siden blev skitserne til ’Fingerplanen’ udformet af en lille gruppe arkitekter i en herskabslejlighed i det indre København. Planen kom til at lægge grundform til hovedstadens byudvikling i mange år frem og gav svar på en række af datidens udfordringer i forhold til bosætning, adgang til arbejde, transport og grønne områder. Men nu er tiden inde til at tage en fælles dialog om, hvordan vi ønsker, at hovedstaden udvikler sig i fremtiden. Arkitekt MAA og sekretær for projektet ’Fingerplan 2.0’ i Arkitektforeningen København, Gustav-Kragh Jakobsen, siger:
”Byen og dens forstæder vil altid være under forandring og skal tilpasse sig sin tid. I dag står vi med en hovedstad, der udvikler sig i mange retninger, en ny befolkningssammensætning og en klimakrise, som kræver, at vi løfter os op i helikopteren og skitserer en ny samlet vision for udviklingen. Denne gang skal udviklingen ikke udelukkende baseres på en lille gruppe arkitekters forståelse af, hvad der skaber værdi og sammenhængskraft i hovedstaden.”
Finder viden på Facebook
Som det første skridt har Arkitektforeningen igangsat en borgerinddragelsesproces, der først og fremmest involverer byens digitale stemmer. Konsulent- og analysehuset Backscatter er specialiseret i by- og områdeudvikling ved hjælp af digital mobilisering af store menneskemængder og ved at indsamle data, om hvad der optager borgere i deres lokalområde. I første omgang lokaliserer de, hvad der sker på lokale Facebook-grupper, hvor mange mennesker deler deres engagement i byens udvikling. Efterfølgende går de ind og tager mere aktivt del i dialogen, fortæller Sara Nardi, der er projektleder i Backscatter:
”Hver gang vi tager et billede af noget, der fanger vores opmærksomhed i vores lokalområde, eller skriver et indlæg i en lokal Facebook-gruppe, så indgår vi i en digital dialog om byen. Med vores digitale værktøjer kan vi finde mønstre og forstå sammenhængen i denne her store mængde kvalitative data og opnå et naturligt indblik i byens udfordringer og potentialer – set gennem borgernes øjne.”
Fotos: Henrik Vejre
Efter den digitale lokalisering og interaktion med lokale Facebook-grupper bliver et udvalgt udsnit af beboere fra alle hovedstadens kommuner inviteret til en fysisk workshop. Det sker for at kunne komme dybere ind bag nogle af de overordnede temaer, der optager borgerne på tværs af kommunerne.
Det grundige forarbejde skal sikre solide bud på fremtidens hovedstad, fordi kortlægningen af borgernes visioner for fremtiden skal danne grundlag for en åben arkitektkonkurrence. Det er usædvanligt, at et konkurrenceprogram udvikles med afsæt i så grundige forundersøgelser, som det er tilfældet i projektet ’Fingerplan 2.0’. Arkitektforeningen København mener, det også er nødvendigt for at skabe et solidt og brugbart bud på en samlet plan for fremtidens hovedstad.
Baggrunden for Fingerplanen 2.0
Arkitektforeningen har med støtte fra Dreyers Fond igangsat arbejdet med udviklingen af Fingerplan 2.0, en stor åben arkitektkonkurrence, der skal sætte fokus på Hovedstadens fremadrettede udvikling. Anledningen er Fingerplanens 75-års jubilæum i år.
Som en del af arbejdet med udviklingen af et konkurrenceprogram, er der igangsat en række forundersøgelser for at sikre, konkurrencen stiller skarpt på de rette udfordringer og potentialer. Der er derfor udformet et samtalehæfte, hvor en række eksperter inden for hvert sit felt kommenterer på hovedstadens status i dag og giver deres blik på mulige potentialer og udfordringer.
Et bredt funderet Advisory Board med repræsentanter fra erhvervslivet, kommunerne, staten, relevante institutioner og universiteter er nedsat og skal også hjælpe til med at gøre konkurrencens besvarelser relevante. Endeligt er en borgerinddragelsesproces igangsat så også beboere i Hovedstaden bliver hørt og kan komme med deres bud på lokale udfordringer og potentialer. I sommeren 2023 bliver afholdt et symposion, hvor danske og udenlandske eksperter sætter fokus på Hovedstadsregionen og byudvikling generelt. Herefter bliver den endelige konkurrence skudt i gang.
Projektet er udviklet og bliver gennemført af Arkitektforeningens Lokalledelse i København ved en projektgruppe, der består af Arkitektforeningens projektsekretær og arkitekt MAA, Gustav Kragh-Jacobsen, samt de fem arkitekt MAA’er Kirsten Birk Hansen, Kurt K. Christensen, Jan Christiansen, Rune Christiansen og Rikke Rohr.