I virtual reality-filmen SPRINGET får seeren ikke blot indblik i arkitekt Dorte Mandrups formgivningsproces men bliver omsluttet af den i et tredimensionelt univers. Filmen er støttet af Dreyers Fond og har premiere fredag den 22. marts kl. 18 på Charlottenborg Kunsthal.
Verdenspremieren sker på en af verdens største dokumentarfilmfestivaller CPH:DOX. Samme dag åbner ”Umistelige landskaber” på Dansk Arkitektur Center med en sanselig landskabsinstallation af Dorte Mandrup, der er en af de største danske arkitekter lige nu.
Virtuel reality-film og podcast også opleves som en del af udstillingen på Dansk Arkitektur Center indtil 26. maj.
Filmen SPRINGET om arkitektens arbejde er som den eneste danske virtual reality-film udvalgt til CPH:DOX-festivalens VR-Cinema program.
Omsluttet af Dorte Mandrups Univers
I SPRINGET bliver seeren lukket ind i Dorte Mandrup univers, mens hun arbejder med at finde frem til form og udtryk for Vadehavscentret i Vestjylland og Isfjordscentret i Vestgrønland. Begge bygninger er eller bliver placeret i UNESCO-beskyttede landskaber, og derfor fokuserer Dorte Mandrup på, hvordan bygningerne vil fungere bedst på de usædvanlige placeringer.
SPRINGET er Dorte Mandrups egen betegnelse for, hvordan hendes formgivning pludselig tager fart, efter hun i lang tid har fordybet sig i grundige undersøgelser af de unikke naturområder. I VR-filmen oplever vi alt gennem arkitektens sensibilitet og faglige blik i de tre faser analyse, design og færdige bygninger.
Foto: Maria E. Larsen
Foto: Maria E. Larsen
En dronning i dansk arkitektur
Dorte Mandrup er en af Danmarks mest berømte, nulevende arkitekter. Hun er kendt og anerkendt for sin radikale tilgang til formgivning og materialevalg, der har ført til bygninger som Prismen i København, Vadehavscentret udenfor Ribe og Bestsellers omdiskuterede tårn, som er undervejs i Brande.
Med sit team tegner hun lige nu bygninger i Danmark, Sverige, Tyskland og Holland. Hun er netop blevet udnævnt som formand for juryen til den prestigefyldte Mies van der Rohearkitekturpris, hun er gæsteprofessor på Cornell University i USA, udstillede på arkitekturbiennalen i Venedig i 2018, og har de seneste år vundet arkitekturpriser i Tyskland, USA, Sverige og Danmark.
Tredimensionel oplevelse af arkitektur
Filmen er skabt af Ane Skak og Niels Bjørn. Han kommer med en arkitektfaglig baggrund formidlet i bøger og film gennem år, og hun har som instruktør og producer allerede skabt 20 virtuel reality-film. I Ane Skaks optik egner det tredimensionelle formsprog sig sublimt til at formidle rumlighed og især den arkitektur, der er så rammesættende for vores liv.
Duoen står også bag en podcast om Dorte Mandrups visioner og formskabelse, men oplevelsen af selve den visionære arkitekts to bygningsværker er selvsagt størst i VR-filmen, der varer 21 minutter og er optaget med seks kameraer. Det er nødvendigt med virtuel reality-briller for at opnå den fulde oplevelse.
FACTS OM SPRINGET
- Produceret: Danmark 2019
- Varighed: 21 minutter
- Versioner: Dansk og engelsk
- Format: Stereoskopisk VR med spatial 360 lyd
- Producer: Ane Skak ved Immersive Stories
- Instruktion og manuskript: Ane Skak og Niels Bjørn
- Animation og grafisk design: Hodja Berlev
- Fotograf: Maria E Larsen
- Lyddesign og mix: Jamie Louis Thurman
SPRINGET er en ny, dansk VR-film og podcast om den verdensberømte arkitekt Dorte Mandrups kreative formgivningsproces, der som den eneste danske virtual realityfilm er udvalgt til CPH:DOX-festivalens VR-Cinema program. Af hensyn til filmfestivallens mange udenlandske gæster, er SPRINGET produceret i både en dansk og engelsk udgave.
Vadehavscentret i Vestjylland og Isfjordscentret i Vestgrønland er begge placeret i UNESCO-beskyttede landskaber. I VR-filmen rejser vi med Dorte Mandrup ind i de to unikke naturområder og følger hendes arbejde med at finde frem til, hvordan bygningerne skal udformes for at fungere bedst og blive integreret i de storslåede landskaber.
SPRINGET blander levende billeder, animation og 3D modellering til at skabe en poetisk rejse ind i Dorte Mandrups arbejdsmåde, og til for seeren at skabe en oplevelse af hendes læsninger af landskaberne og af hendes radikale bygningskunst.
Ambitionen fra de to instruktørers side har været at udnytte VR-mediet til at skabe stærke oplevelser hos seeren af stederne og af de rumlige kvaliteter og sansninger, som arkitekten er optaget af.
Ud over VR-filmen er SPRINGET også produceret som podcast i to afsnit om henholdsvis Isfjordscentret og Vadehavscentret. I de to podcasts bliver Dorte Mandrups kreative overvejelser, metoder og designproces udfoldet. Hør dem selvstændigt eller som baggrund og perspektiv til VR-filmen på Arkitekturpodcasten bylyd.dk
Ane Skak udviklede gennem en årrække DRs VR-satsninger, senest med Danmarkshistorien fortalt i otte VR-oplevelser og DRs første VR-app, inden hun i 2018 stiftede eget produktionsselskab, Immersive Stories. Ane Skak har adskillige priser og nomineringer bag sig som instruktør og producer, bl.a. Prix Europa, Prix Italia, FUJ-prisen, Input og Rose d’Or.
Niels Bjørn arbejder med byudvikling og med film, bøger, udstillinger og podcast om arkitektur og byudvikling. Han er uddannet i filmvidenskab og med en ph.d. i urban kompleksitet, har en baggrund som tv-tilrettelægger og som filminstruktør på dokumentarfilm fra Grønland og Kina. Desuden er Niels Bjørn stifter af og vært på arkitekturpodcasten Bylyd.