I anledning af COBE’s udstilling hos galleri Aedes i Berlin fortæller grundlægger og arkitekt Dan Stubbergaard om tegnestuens arbejde og gør sig samtidig et par tanker om fremtiden.
Nørreport Station
Karen Blixens Plads
COBE har eksisteret siden 2006 og har i tiltagende grad projekter uden for landets grænser. Men essensen af tegnestuens arbejde er fortsat den samme. Grundlæggeren sætter ord på:
”Når vi arbejder med arkitektur, gør vi det ud fra en helhedsbetragtning. Vores byer, bygninger og byrum skal altid øge områdets kvalitet. Det skal være smukt og kunne holde. Vi engagerer os voldsomt i hvert projekt, og vi siger kun ja, hvis vi kan se, at vores arkitektur fremkalder liv omkring sig og bidrager til byudvikling”.
Et af COBE’s meget kendte københavnerprojekter er den ombyggede silo i Nordhavn. Her er der en restaurant og udkikspost på toppen af bygningen, som alle kan besøge og ikke kun dem, der har råd til en af luksuslejlighederne nedenunder. Det er ikke tilfældigt. COBE sætter pris på at ombygge og ikke kun opbygge, men endnu vigtigere er det sociale aspekt.
”Vores sociale ambitioner driver vores kvalitet og design. Vores arkitektur skal gerne skabe samhørighed, fællesskaber og nye sociale muligheder ved at række ud over bygninger og byrum. København har været vores laboratorium, fordi vi har været en medspiller i byens tranformation. Det er de erfaringer, vi nu eksporterer til Europa og Nordamerika.”
Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus
Israels Plads
Med et blik på fremtiden
Ligesom litteratur og mode fra Danmark – og især fra København – er hot worldwide, er arkitektur også, og det mærker COBE med et stigende antal af internationale projekter. Der er også andre tendenser Dan Stubbergaard forholder sig til på et mere overordnet plan og for branchen som helhed.
”Som arkitekter står vi foran et kæmpe paradigmeskift. 40 procent af den nuværende CO2-udledning kommer fra byggeriet, der bruger mange ressourcer på klodens vegne. Mit håb er, at vi bliver – meget – bedre til at bygge bæredygtigt, for som arkitekter er vi med til at forvalte naturens ressourcer.”
COBE’s grundlægger bliver alvorlig, når samtalen falder på fremtiden. Ord som upcycling, kalibrering og genbrug flyder frit, og pointen er, at arkitekturen skal række ud over egen generation – også i anvendelsen af materialer.
”Forandringerne ER på vej, for eksempel ved at der bliver bygget mere i træ og ved at producere byggematerialer lokalt, så CO2-aftrykket fra transport bliver minimeret. Hvis vi skal redde vores planet, skal vi arkitekter virkelig træde i karakter og være gode til at påvirke branchen, bygherrer og entreprenører. Det er alvorligt – og det er spændende.”
Adidas HALFTIME
Fotos: Rasmus Hjortshøj / COAST studie
Cobe udstiller i Berlin
COBE udstiller lige nu i Berlin hos Aedes Architecture Forum frem til den 29. april 2020 støttet af blandt andet Dreyers Fond. Læs om udstillingen ’Our Urban Living Room’.
Besøg COBE