Da Danske Advokaters netværk for yngre familie- og arveretsadvokater og fuldmægtige blev stiftet i 2013, var årsagen primært faglig. I dag er det veletablerede netværk fortsat støttet af Dreyers Fond, og det har vist sig også at komme klienterne til gavn.
I 2013 indgik Danske Arveretsadvokater, Danske Advokater og Danske Familieadvokater et samarbejde med det formål at få flere yngre advokater og advokatfuldmægtige til at interessere sig for familie- og arveretten. Resultatet var ’Netværk for yngre familie- og arveretsadvokater og fuldmægtige’, som Danske Advokater faciliterer.
”Alle tre foreninger ser det som en vigtig brancheopgave at sikre, at yngre kolleger har lyst til at specialisere sig inden for familie- og arveretten. Når vi ser på de unge jurister, er det sjældent den vej, de vælger, for familie- og arveret har hverken høj prestige på universiteterne eller i de større advokatfirmaer,” siger advokat Anne Kjærhus Mortensen.
Større interesse end ventet
Anne Kjærhus Mortensen er advokat (L) og indehaver af Ret&Råd Aarhus/Randers. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Danske Arveretsadvokater og var oprindelig igangsætter af netværket samt tovholder på det. Den rolle overgik i 2018 til advokat Maria G. Erlang Schaumann fra AdvokatFyn, men Anne Kjærhus Mortensen fortæller om opstarten:
”Vi gennemtravlede advokatkontorerne og fandt dem, hvor der sad yngre fuldmægtige eller advokater i familie- og arveret og kontaktede dem så. Det overraskede mig dengang, at interessen var så stor, men mange sidder alene rundt omkring. De har ikke kun brug for kurser men i høj grad også fagkolleger at sparre med”.
Netværk for yngre familie- og arveretsadvokater og fuldmægtige blev stiftet i oktober 2013. I dag har netværket cirka 70 medlemmer. Der er en kursusdel og tre til fire årlige møder. Derudover har netværket deres eget lukkede online debatforum, hvor de har mulighed for at udveksle erfaringer og ideer med de øvrige deltagere i netværket.
Klienterne vinder ved netværk
”De årlige evalueringer har vist, at netværket er populært, men som med alt andet skal det også vedligeholdes, så det er rart at se, yngre kræfter bære det videre. Der har hele tiden været tre formål med netværket. Dels øge interessen for familie- og arveret. Dels kunne sparre med ligesindede. Og dels gøre det lettere at rekruttere og fastholde inden for fagområdet”.
Familie og arveret spænder over selskabsret, skat og mange andre juridiske områder, når ægtepagter, arv, testamenter, skilsmisser og børnesager skal håndteres. Anne Kjærhus Mortensen påpeger, hvor vigtigt fagområdet er – i særdeleshed for klienterne.
”Fuldmægtige og advokater skal ofte guide deres klienter igennem livets største kriser. På den anden side er der imidlertid også en hverdag og et liv for klienterne og deres familier. Derfor er alle ofte bedre tjent med en god og mindelig løsning end en stor, tung og langvarig sag. Fordi de fleste inden for familie og arveret i dag kender hinanden på tværs og ved, hvad hinanden står for, er det lettere finde gode løsninger for klienterne. Dét er nok den største gevinst ved netværket”.