Årets finale i det store processpil Vis Moot skulle traditionen tro afholdes i Wien, men blev på grund af COVID-19 som så meget andet først aflyst og fandt så en ny form på nettet. Dreyers Fond har støttet fire danske holds deltagelse, og to af dem fulgte processpillet til dørs med online finale.
For SDU-holdet var beskeden om, at finalen ikke blev afholdt i Wien her i 2020, en lige så trist besked som for alle andre. Til gengæld endte den online udgave som en positiv oplevelse, de danske Mooties fra Syddansk Universitet her fortæller om.
”Efter ni måneder fyldt med hårdt arbejde, utallige timer i “kælderen”, flere udenlandsrejser og meget meget mere, er dette års Vis Moot hold 19/20 utrolige stolte over at være blevet top 32 ud af 249 hold i den største procedurekonkurrence i verden i international køberet og voldgift. Efter den triste nyhed tilbage i starten af marts, at begivenhederne i Wien var aflyst i forbindelse med COVID-19, var det et skuffet hold der stod tilbage. Dog har holdet stået stærkt sammen, fundet noget ekstra vilje frem og motiveret hinanden til at gøre deres bedste.
Til trods for at procedurekonkurrencen ikke blev afholdt som forventet og vi blev mødt med tekniske udfordringer, så har det været en helt fantastisk oplevelse at deltage i Vis Moot. En proces hvor vi ikke kun bliver udfordret fagligt men også personligt. Endvidere har det været en ekstraordinær mulighed for at forbedre kompetencer og sparre med nogen af Danmarks dygtigste advokater samt at få bekendtskaber på tværs af landegrænser”.
.
Aalborg mooties fortæller
Også holdet fra Aalborg Universitet var med i den online finale. AAU-holdet nåede ikke lige så langt som SDU, men var alligevel glade for at få en afslutning på det lange forløb, de hver især har skrevet om, der her er gengivet i kraftig forkortet form.
”Da vi meldte os til forløbet, fik vi at vide, at det blev hårdt og man ikke kom til at lave andet end Vis Moot. Dette må siges at være sandt. Jeg vil indrømme, at tanken om at skulle procedere på engelsk var angstprovokerende, og jeg var nervøs de første gange men er glad for, at jeg kastede mig ud i det. Vi nåede at komme til Athen, Riga og London og forløbet har gjort, at jeg har udviklet mig, og er blevet mere selvsikker på mig selv og mine evner”.
Natasha Sabrina Rafn
”Selve forløbet har været super lærerigt og en god udfordring. Det har været fedt at blive sat sammen i en gruppe og arbejde så intenst sammen. Når man arbejder i en gruppe på den måde, finder man hurtigt ud af de forskelliges styrker og svagheder. Det har været virkelig lærerigt selvstændigt at skulle løse en sag og finde ud af det juridiske grundlag og argumentationen.”
Josephine Heger Søndergaard
”Vis Moot har for mig været det mest lærerige, spændende, udfordrende, sjove og samtidig det mest hårde forløb, hvor udbyttet har været så meget mere, end man kunne have forestillet sig. Det var en kæmpe skuffelse, da finalen i Wien blev aflyst. Det svarede lidt til at bede en marathonløber om ikke at løbe over mållinjen! Det var et lille plaster på såret, at finalen blev online, men jeg er en kæmpe erfaring rigere, ligesom jeg er blevet beriget med seks fantastiske mennesker i mit liv”.
Pernille Rødkjær Christoffersen
”Jeg synes, at hele forløbet med Vis Moot har været en lang og vildt lærerig rejse. Vi har haft mulighed for at anvende juraen i praksis på en måde, studiet aldrig har givet mulighed for før og lært en masse om jura, procedure og samarbejde. Online-oplevelsen vil aldrig erstatte det “rigtige” Wien, men vi fik en afslutning og kan sætte et punktum på forløbet, velvidende at vi var med til det sidste i et forløb fyldt med erfaringer og oplevelser. Vi har alle rykket os og udviklet os meget”.
Lisa Feiner
”Det bedste var at rejse ud til Pre-Moots. Det er en stor oplevelse at møde så mange andre, der har kæmpet med at løse den samme opgave, og se om man selv er på niveau. På samme tid var det cool at møde så mange andre jurastuderende, og se hvordan deres juridiske systemer er anderledes fra vores. Samarbejdet med de andre studerende har været en kæmpe succes, ikke bare fagligt, men også personligt og socialt. Hvis jeg kunne gennemføre Vis Moot forløbet en gang til, ville jeg ikke gøre det med nogen andre.”
Christian Georg Landbo Quedens
”Holdet satte fra start ambitionerne højt. Enstemmigt blev vi enige om at have en professionel tilgang, og at faglighed og resultater prioriteres højest. I sin tid meldte jeg mig til Vis Moot netop for at få muligheden for at networke, og det blev opfyldt til fulde, især i Riga. I forløbet har vi lært at tale højt under vores pleading, støtte vores makker under sin og bruge kropssprog til at understrege argumenter – en masse små gimmicks der var ubrugelige online. Selvom vi ikke vandt nogen pris, er vi stadig bedre end de fleste. Fra nu af handler det bare i stedet om at vinde sager for klienter og ikke for Aalborg Universitet”.
Alexander Luther Ræhrgaard Nielsen
”Forløbet har givet os som studerende en fantastisk mulighed for at arbejde med juraen i praksis og i et internationalt perspektiv. Vi har arbejdet intenst med en sag i omtrent syv måneder. Selve det at skulle procedere – også endda på engelsk – har været udfordrende og samtidig givende. Teamwork har været en stor del af Vis Moot, og jeg er rigtig glad for at have lært de andre fra holdet at kende – det er uden tvivl venner for livet! Det var underligt at sidde alene derhjemme og pleade til finalen, men vi har repræsenteret Aalborg Universitet i den første online udgave af Vis Moot nogensinde”.
Katja Quist Kristensen
Et lærerigt forløb - også i online version
Rasmus Nordahl Krogshave, advokatfuldmægtig og AAU-holdets coach, fortæller: ”Det har været et langt og krævende forløb for de studerende – også mere krævende end de givetvis troede på forhånd. Jeg har set de studerende vokse med hinanden og sig selv, på hver deres måde. Forløbet som helhed kræver rigtig meget af den enkelte person på et individuelt niveau, mens det samtidig er nødvendigt at lære sine medstuderende og deres behov at kende på linje med de udfordringer, som de vil blive mødt af i virkeligheden. Jeg kan stå inde for, at alle de studerende er blevet en bedre og klogere version af dem selv.
På trods af den uheldige situation omkring aflysningen af finalen i Wien, formåede de studerende trods skuffelsen at samle sig selv op, og deltage i “den online finale”. Set i bakspejlet, endte det med at blive rigtig interessant, og ligeledes fik de studerende et indblik i, hvor den teknologiske udvikling ændrer den verden, vi arbejder i. Det er pludselig muligt at deltage i retssager overalt på kloden med kort varsel, hvilket var en meget interessant praktisk vinkel. Vi fik arbejdet med de elementer, som man skal være opmærksomme på i dette henseende, hvilket også var inspirerende for såvel undertegnede som de studerende”.
Vis Moot
“Vis Moot” er en forkortelse for ’Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot’ der også er kendt som “CISG- og voldgiftsprocesspillet”. Det er verdens største og mest prestigefyldte konkurrence for jurastuderende inden for formuerettens område.
Dreyers Fond støtter flere danske holds deltagelse i Vis Moot 2020, hvor de skal konkurrere mod studerende fra mere end 300 andre universiteter verden over. Konkret i et rollespil hvor studerende procederer som advokater foran virkelige voldgiftsdommere i en fiktiv voldgiftsag.
Finalen er altid i påsken i Wien med deltagerhold fra hele verden, herunder de nordiske lande samt lande som USA og Irak, så der er mulighed for at møde et sjældent alsidigt udvalg af jurastuderende og voldgiftsjurister.
De studerende bliver også skarpere på de forskellige retstraditioner. Mens USA, England og andre er common law jurisdictions, er de kontinentaleuropæiske lande civil law jurisdictions. Her søger man at klarlægge parternes subjektive vilje og intentioner bag en aftale, som måske er uklart formuleret. Ofte indgår en parts gode eller onde tro i vurderingen.
Finalen for Vis Moot 2020 i Wien blev aflyst på grund af Covid-19 men blev gennemført online for de hold, der ønskede at deltage.