CHART annoncerer nu de fem finalister i arkitektkonkurrencen for unge arkitekter, som Dreyers Fond støtter. De virkelige pavilloner kan opleves hos Kunsthal Charlottenborg i Nyhavn fra den 30. august til 1. september 2019, og der bliver noget at glæde sig til.
Genbrugte Sultan-madrasser, en facade der kan krammes, mursten af genbrugspapir, latex-celler og en hyldest til salt – finalisterne til CHARTs konkurrence for unge arkitekter er fundet.
København den 28. maj. CHART løfter i dag sløret for de fem finalister, der får lov at realisere deres midlertidige pavillon i Charlottenborgs slotsgårde, når CHART løber af stablen i slutningen af august 2019. Finalisterne er udvalgt af en international jury på baggrund af 54 indsendte forslag.
Med udgangspunkt i årets tema materialitet præsenterer hver af de fem finalister et innovativt og kunstnerisk bud på, hvordan arkitektur gennem nytænkning af materialer og håndværk kan bane vejen for en mere bæredygtig fremtid.
”På de fleste kunstskoler arbejder man med sin kunstart i 1:1. Både på filmskolen, billedskolen, teaterskolen og designskolen er det simpelthen kernen i uddannelsesforløbet.
På arkitektskolerne har de studerende derimod ikke mulighed for at arbejde med fysiske materialer i bygningsskala, og som nyuddannet arkitekt er det de færreste, der kommer ud og arbejder med projekter, der er særligt eksperimenterende.
Vi har valgt fem projekter, som er både innovative, eksperimenterende og forskelligartede i deres materialevalg, og som vi mener giver finalisterne en unik mulighed for at skubbe til både deltagernes og publikums forestillinger om, hvordan materialer kan skabe arkitektur,” siger David Zahle, partner i BIG og formand for CHART Architecture juryen.
De fem projekter kan opleves i slotsgårdene på Charlottenborg under CHART, 30. august – 1. september, hvor de vil huse CHARTS barer og restauranter.
SULTAN
Med udgangspunkt i en helt almindelig hverdagsgenstand, IKEAs Sultan madras, har arkitekterne Anne Bea Høgh Mikkelsen, Katrine Kretzschmar Nielsen, Klara Lyshøj og Josefine Østergaard Kallehave designet en pavillon, der adresserer ukritisk forbrugerisme. Ved at genanvende Sultan madrassernes enkeltdele (træ, fjedre, skum og stof) forvandler holdet med deres design et fladt, forkastet objekt til et levende rum.
SNUG AS A BUG IN A RUG
Arkitektduoen Mathias Bank Stigsen og Andreas Körners pavillon gentænker forholdet mellem bygning og beskuer. Hvor konventionelle byggematerialer sjældent inviterer til kram og kærtegn, består ”Snug as a bug in a rug” af store lommer i blødt natur-latex, som de besøgende kan putte sig ind i og måske tage en tiltrængt pause fra festlighederne på CHART.
SALARIA PAVILION
Arkitekterne Cristina Román Díaz og Frederik Bo Bojesens pavillon er en ode til et mineral med en enorm biologisk og kulturel betydning: salt. Med inspiration fra både salts smagsegenskaber og kulturelle betydning samt dets struktur, forgængelighed og skrøbelighed har holdet skabt en skulpturel konstruktion af træ, fiskenet, saltkrystaller og klar polykarbonat, der sætter salt i en ny kontekst.
ROCK PAPER CNC
På afstand ligner det en stenkonstruktion, men de sorte facetterede blokke, som ROCK PAPER CNC er opbygget af, består i virkelighed af genanvendt papir, som er støbt til byggeblokke i CNC-skårede forme. Med denne pavillon ønsker billedkunstner Oskar Koliander, og arkitekterne Diana Smiljkovic og Gustav Kjær Vad Nielsen at adressere vores overforbrug og vise, hvordan papirkurvens indhold kan få nyt liv gennem traditionelt håndværk og nye digitale metoder.
CELL PAVILION
En celle er både en biologisk byggeklods og et lille rum. Denne dobbeltbetydning er udgangspunktet for arkitekterne Josefine Rita Vain Hansen og Marie Louise Thornings pavillon, hvor en række luftfyldte celler af latex danner byggeklodserne i en let, rummelig struktur der imiterer en levende organisme.
PROFESSIONELT SPRINGBRÆT
Som en del af CHARTs talentprogram er målet med CHART Architecture at styrke de unge talenters professionelle udvikling både gennem en bred international eksponering og kvalificeret faglig sparring. Henover foråret og sommeren vil ingeniør- og konsulentvirksomheden Arup facilitere workshops for de fem finalister, der skal konkretisere og kvalificere deres projekter med fokus på blandt andet bæredygtigt design. BLOXHUB tilbyder ligeledes netværk og vejledning af finalisterne. Under CHART tildeles en af pavillonerne en førstepræmie.
”Når vi på CHART sætter fokus på unge arkitekter, er det fordi vi gerne vil bidrage til at hjælpe unge talenter videre i deres professionelle udvikling. På tværs af arkitektur, design og samtidskunst sker der en stor faglige udveksling, og derfor lægger vi rammer til at vise, hvordan kreative alliancer kan være med til at udvikle både deres eget fag og vores allesammens fysiske omgivelser.” – Nanna Hjortenberg, Direktør i CHART
De fem pavilloner vil hver huse CHARTs barer og restaurantpartnere, som i år består af blandt andre den økologiske burgerbar Gasoline Grill, den japanske gastropub Jah Izakaya og Københavns første østersbar, Rouge Oysters.
For at sikre pavillonernes efterliv har CHART i år indledt et samarbejde med Copenhagen Architecture Festival (CAFx) omkring genopførelse af pavillonerne i forbindelse med CAFx i 2020.
Juryen for CHART Architecture består i år af en række stærke internationale profiler inden for arkitektur, kunst og design.
Formand for juryen er arkitekt og partner i tegnstuen BIG, David Zahle (DK), som blandt andet står bag M/S Museet for Søfart og det nyåbnede Pandahus i Københavns Zoo.
Derudover består juryen af seniorarkitekturkurator for Italiens nationalmuseum for samtidskunst og arkitektur, MAXXI, Pippo Ciorra (IT).
Grundlægger af det prisvindende københavnske design- og arkitekturstudie Spacon & X, Nikoline Dyrup Carlsen (DK).
Designredaktør på det britiske design-, arkitektur- og livstilsmagasin Wallpaper*, Rosa Bertoli (UK).
Den danske billedkunstner Lea Porsager (DK), der blandt andet står bag det svenske monument for ofrene for tsunamikatastrofen i 2004, Gravitational Ripples.
CHART Architecture er en 72-timers åben arkitektkonkurrence målrettet mod kandidatstuderende og nyuddannede arkitekter.
Målet med CHART Architecture er at vise unge talenters visioner og innovative løsninger, der udfordrer vores forståelse af form og materialer.
Med temaet materialitet opfordrer CHART til at undersøge, hvordan materialitet, fysikalitet og nærvær kan være et udgangspunkt for refleksioner over hvordan vi former fremtidens samfund.
CHART Architecture realiseres i partnerskab:
Dreyers Fond
Foreningen Realdania
FOSS
Københavns Kommune
Videns- og ressourcepartnere i projektet:
Arup
BLOXHUB
Copenhagen Architecture Festival (CAFx)
CHART er en årlig tilbagevendende begivenhed, der med afsæt i Københavns styrkepositioner inden for kunst, arkitektur og design samler et stort internationalt og nationalt publikum.
Gennem kreative alliancer mellem kunst, design, arkitektur, performance, musik og gastronomi har CHART siden 2013 manifesteret sig som en vigtig international platform for nordisk samtidskunst og -kultur.
I 2018 havde CHART 28.500 besøgende over tre dage, hvilket er en publikumsfremgang på 51% fra året før. CHART en nonprofitorganisation, som finansieres gennem partnerskaber og samarbejder.