Endnu et hold har afsluttet Dreyers Fonds legat til nystartede arkitektvirksomheder og er blevet skarpere på den forretningsmæssige del af at drive forretning. Den 3. februar 2020 er der ansøgningsfrist til næste hold, og ifølge dette års deltagere er der noget at komme efter.
I alt syv team har været igennem et klasseforløb og desuden haft hver deres mentor. En af deltagerne var Martin Kallesø, der primært arbejder med boliger til private bygherrer som enfamiliehuse, ombygning, tilbygninger, sommerhuse – her et fra Veddinge Bakker – samt erhverv. Om forløbet siger han:
”Helt overordnet synes jeg, det har været vanvittigt spændende. Vi har fået hardcore viden om jura, barselsorlov, byggelovgivning og en masse andet. Det ville være svært at sætte tid af til at finde og læse om i en hverdag med drift, så det har været godt at få let adgang til en masse viden”.
Holdet havde Dreyers Fond og Arkitektforeningen sammensat med dynamik for øje, og her udgjorde Jeanette Frisk og Rasmus Frisk fra Arki-lab ApS det erfarne team. Men selv for mere garvede kræfter var det en hjælp over otte uger både at få en komprimeret Maggi-terning af specialviden. Og at få vendt blikket indad.
Specialviden gav skubbet
”Arki-lab står i et skisma, hvor vi er ved at sætte ny retning, og her fik især CBS’ teoretiske oplæg om strategi og forretning os til at skærpe vores selvforståelse. Konkret har det være banebrydende for os, at vi ikke skal være en designvirksomhed men en konsulentvirksomhed. Det passer meget bedre til vores ånd,” fastslår Jeanette Frisk.
Erkendelsen har fået en masse til at falde i hak og gjort fremtiden mere overskuelig. Rasmus Frisk mener, at forløbet pressede Arki-lab til at blive konkrete.
”Det intensiv forløb en gang om uge pressede os til at træffe nogle valg. Før lyttede vi til den ene eller anden, men de mange specialeksperter på tværs af fagligheder, gav os et skub til at handle. Det mod og den energi havde været svær at finde overskud til i den daglige drift”.
Excel som ledelsesværktøj
Det var ikke kun på det strategiske niveau, at arkitektvirksomheden fik nye erkendelser. Det viste sig også, at selv et regneark kan gemme på guld.
”Oplægget om regnskabsforståelse var umiddelbart knastørt, men der blev undervist med en filosofisk tilgang. Det gav os også en ny ledelsesforståelse og har fået os til at ændre retning,” fortæller Jeanette Frisk og forklarer:
”Før var regnskabet noget, vi afleverede til revisoren, men nu forstår jeg, hvordan det er strikket sammen og er opmærksom på, at hver post afspejler et valg – skal vi have flere ansatte, større kontor, flere kunder? Posterne i et regnskab er knapper, vi kan skrue på, og dét har været en øjenåbner”.
Virkeligheden kan slukke drømme
Tegnestuen ReVærk blev også bevidst om at se regnskabet som et redskab til at styre økonomi såvel som strategi. For en helt ung forretning var forløbet generelt et view ovenfra, der gjorde det mere klart, hvad der er værd at prioritere.
”Vi startede vores tegnestue direkte fra studiet, og fandt hurtigt ud af, at der var virkelig langt fra teori til praksis. Ja, det er en kreativ uddannelse, men det er ikke hensigtsmæssigt, at vi kommer ud fra arkitektskolen uden nogensinde, som en integreret del af designprocessen, at have forholdt os til for eksempel budgetrammer, bygningsreglement, udbuds- og entrepriseformer,” mener Kristoffer Hedegaard Andreasen, der er partner i ReVærk.
Dreyers Fonds legatforløb, og den tilknyttede mentorordning, var derfor en kærkommen, grundig indføring og sparing i alt fra forretningsplaner og økonomistyring til de regler og lovkrav, der berører arkitektens arbejde. Men det er også nødvendigt, mener Kristoffer Hedegaard Andreasen:
”Forløbet var meget givende, og jeg vil unde alle, at indholdet var en del af vores uddannelse. Arkitektuddannelsen er et drømmestudie, men virkeligheden rammer jo en dag. Som nystartet virksomhed har vi brugt det meste af vores tid på at navigere i rammer og regler. Den tid ville vi hellere have brugt på at skabe arkitektur”.
Regler sætter rammer
”Allerede under uddannelsen burde vi få et større kendskab til alle de paramenter, der afgør, om vi kan få realiseret vores arkitektur. Hvad er meningen med at forelske sig i en facadebeklædning, hvis man aldrig har hørt om de brandkrav, der muligvis slukker dén drøm?
Hvad nytter det at rådgive en bygherre til at vælge et nyt miljørigtigt konstruktionsprincip, hvis man ikke har den fornødne forståelse for lovkrav og ansvarsplacering i forhold til at få det opført,” spørger Kristoffer Hedegaard Andreasen retorisk og afrunder:
“Vi har startet vores tegnestue, fordi vi har et ønske om at skubbe til arkitekturen og den sunde, bæredygtige dagsorden. For at det kan lykkes, er det vigtigt at få hjælp til at forstå alle parametre uden om formgivningen, som er essentielle for arkitekturens realisering. Den forståelse har legatforløbet hjulpet os med”.
Shortcuts med mentor
Alle syv teams på uddannelsen havde ud over undervisning af tunge faglige profiler hver deres mentor. For ReVærk var det Kolja Nielsen fra CEBRA Architecture, der har eksisteret i snart to årtier.
”Når jeg ser, hvad ReVærk bokser med, tænker jeg, at det er blevet mere besværligt i dag at være ung og ny arkitektvirksomhed. Der er så meget dokumentation. Det var lettere i ”gamle dage”, eller også var vi bare happy-go-lucky dengang. Men man skal sgu også være lidt lykkelig uvidende for at starte op selv. Der er en hæmsko, hvis man på forhånd ved, hvad man skal igennem”.
Kolja Nielsen mener, at legatforløbet er afgørende for de unge arkitektvirksomheder. Dreyers Fond har bevilget støtte til næste hold.
Den erfarne arkitekt synes også, det er fint, der både er klasseundervisning og en mentor til hvert team.
”Mens undervisningen dækkede jura, økonomi, aftaleforhold og virksomhedsorganisation, fik ReVærk noget andet hos mig, især fordi det ikke var i plenum men et fortroligt rum med kun os. Vi har haft nogle fordomsfrie samtaler, og de har kunne shortcutte ved at spørge mig til råds. Den mulighed havde vi andre ikke som nystartede, så det er godt, de får det,” siger Kolja Nielsen fra CEBRA Architecture.
Ved den afsluttende workshop hos Dreyers Fond blev de syv teams foreviget med deres mentor.
Her er det fra venstre mod højre mentor Anders Thyrrestrup, founding partner ved AART Architects, deltager Martin Fly Rasmussen, arkitekt MAA og Martin Kallesø, arkitekt MAA og ejer af Martin Kallesø Arkitekter.
”Dreyers Fonds legat til styrkelse af nystartede arkitektvirksomheders forretningspotentiale” været uddelt fem år i træk.
I alt 63 nystartede arkitektvirksomheder har siden 2014 været igennem workshopforløbene hos Akademisk Arkitektforening.
Fokus har været på forhold som økonomi, strategi, forretningsudvikling, forsikring, kontrakter og ansættelser. Derudover har deltagerne haft en mentor og ikke mindst fået et stærkt netværk.
Også sidste år var der stor begejstring for legatforløbet. lenschow & pihlmann, NORRØN og Johansen Skovsted Arkitekter deler deres tanker.
”Målet med legatforløbet er at skabe frirum til kunstnerisk fordybelse. Det er svært at tage sig, hvis ikke der er styr på økonomien, og derfor er forretningsforståelse så vigtigt for de unge arkitektvirksomheder”
Arkitekt MAA Mathilde Petri fra Dreyers Fonds bestyrelse.