Gadekøkkener i Sverige og Indien

Et spændende arkitektonisk eksperiment med afsæt i to vidt forskellige nærmiljøer i Indien og Sverige er nu gennemført med støtte fra Dreyers Fond.

Med udgangspunkt i opstilling af gadekøkkener i to vidt forskellige miljøer i henholdsvis Calcultta i Indien og landsbyen Kättilsmåla i Sverige har arkitekten Gitte Juul gennemført et projekt, som har involveret både de lokale beboere, den lokale arkitektur og de lokale byrum.

I den svenske landsby satte Gitte Juul sig for at genoplive det uddøde liv i Kättilsmåla, hvor butikker, cafeer og alle de andre uformelle mødesteder for længst er uddøde, og hvor byens torv var reduceret til en endestation for bussen til Karlskrona.

Gennem projektet blev der sidste sommer etableret et bærbart gadekøkken efter indisk mønster i den lille by. Samtidig blev en del af torvet blandt andet lagt om til en have med masser af spiselige grøntsager.

Formålet var at få gang i bylivet igen, og borgerne står på skift for at passe haven og servere et måltid mad i gadekøkkenet i sommerperioden. Projektet er nu så godt i gang, at landsbyens interesseforening i åbningsperioden lægger den daglige menu op på en særlig hjemmeside.

I Calcutta inddrog Gitte Juul i perioden fra november til december 2013 både en keramiker, en visuel kunstner, en bambusmager og en fotograf, som i fællesskab konstruerede et bærbart bambuskøkken, som både blev udstyret med det lokalt fremstillede Floa Indica Clay Cups og et porcelænsstel med navnet WASTE SERVICE fremstillet af genbrugsporcelæn. Formålet var blandt andet at give et bud på et både mobilt, æstetisk og hygiejnisk gadekøkken, som bryder den hidtidige ofte uhygiejniske og visuelt grimme gadekøkken i omgivelser, hvor der hverken er offentlig kontrol eller fastsatte rammer for gadekøkkenaktiviteterne.

Hensigten med begge dele af projektet var at udfordre forestillingerne om arkitekturens muligheder i en brydning direkte mellem byen og borgerne og dermed give diskussionen om det visuelle liv som basis for en videre kollektiv drøftelse og som et afsæt, lokalsamfundet kan bygge videre på.

Projektet er gennemført med støtte fra Dreyers Fond.

Læs mere om projektet her

 

gadekoekken_kaatismaala_sweden

I den lille by Kättilsmåla i Sverige blev der sidste sommer etableret bærbart gadekøkken efter indisk mønster.