Den 17. maj slår Glyptoteket dørene op til særudstillingen ’Bag facaden – Opdag Glyptotekets arkitektur’ i anledning af museets 125-års jubilæum. Her udfolder museet hele historien om, hvad der gemmer sig bag facaderne på den ikoniske bygning i hjertet af København. I forbindelse med udstillingen udgiver Glyptoteket med støtte fra blandt andet Dreyers Fond bogen ’Glyptotekets Arkitektur’.
Glyptoteket står i dag som et af Københavns mest ikoniske monumenter og skaber en helt særlig ramme om museets kunstværker. For første gang fortæller museet hele historien om bygningens arkitektur, når særudstillingen ’Bag facaden – Opdag Glyptotekets arkitektur’ åbner den 17. maj, hvor også bogen ’Glyptotekets Arkitektur’ bliver udgivet.
I forbindelse med særudstillingen udkommer en billedrig bog, der udfolder Glyptotekets arkitektur og historien bag. Bogen giver et æstetisk og sanseligt blik på selve oplevelsen af bygningerne og samspillet mellem arkitekturen og de kunstværker, den danner rammen om.’Glyptotekets Arkitektur’ er den første bog, der giver en dybdegående forklaring af Glyptotekets bygninger, museets tilblivelse og om arkitekturen i al dens mangfoldighed. Den er skrevet med bidrag fra forskere, arkitekturhistorikere, kunstnere og arkitekter, der alle deler deres tværfaglige oplevelser af museets bygninger.
Bogen er rigt illustreret med nyoptagelser af Glyptotekets bygninger af fotograf Anders Sune Berg og med arkitekturtegninger, historiske fotografier og øvrigt kildemateriale. Glyptoteket udgiver bogen i samarbejde med Strandberg Publishing, og den er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond Ny Carlsbergfondet, Knud Højgaards Fond og Dreyers Fond.
Et skønhedstempel midt i København
I anledning af museets 125-års jubilæum inviterer Glyptoteket ind bag murene, hvor besøgende får mulighed for at få et historisk indblik i grundlægger Carl Jacobsens tanker om et skønhedstempel, hvor kunsten kunne tale til alle. På trods af bygningens traditionelle og historicistiske udtryk finder man inde bag facaderne moderne materialer og konstruktionsmetoder, der var revolutionerende for sin tid. I udstillingen kommer man helt tæt på Glyptotekets unikke arkitektur gennem fotos, tegninger, film, modeller og installationer, som viser udsnit af bygningernes konstruktioner. Glyptotekets direktør, Gertrud Hvidberg-Hansen fortæller:
”Glyptoteket er ikke alene fantastisk smukt. Det er også en arkitektonisk interessant bygning, der vidner om tidens konstruktionsmæssige nybrud, ypperligt håndværk og kostbare materialer. I de seneste år har vi forsket i museets arkitektur og fundet frem til et væld af interessante historier, som vi gerne vil dele med vores gæster og dermed tilføje en helt ny dimension til oplevelsen af Glyptoteket.”
I udstillingen kommer besøgende med ind bag de udsmykkede facader og får blandt andet indblik i, hvordan arkitekterne arbejdede, og hvilke tanker der ligger bag bygningernes udformning. Udstillingens kurator Jannie Rosenberg Bendsen fortæller:
”Vi vil gerne skabe en sanselig udstilling, hvor publikum også selv kan udforske museets materialer. Mærk marmoren, prøv kræfter med mosaikhåndværket og se smukke akvareller og sirlige tegninger fra arkitekternes egne hænder. Gennem fotos, tegninger, film, modeller og installationer, kommer du helt tæt på Glyptotekets unikke arkitektur.”
Fotos: Anders Sune Berg